Knepen seier til Vance

4 days ago 6


NEW YORK (VG) JD Vance debatten på stil. Tim Walz var best på innhold.

 SARAH YENESEL / EPA / NTBVisepresidentkandidatene JD Vance og Tim Walz møttes for første gang. I natt var det debatt i CBSs studio i New York. Foto: SARAH YENESEL / EPA / NTB
onsdag 2. oktober kl. 06:55

Totalinntrykket er at Vance vant en knepen seier. Han var den mest drevne på scenen i natt. Til sammenligning virket Walz stresset og utilpass. Det tok tid før han fant tonen.

Visepresidentdebatten endrer trolig likevel lite på styrkeforholdet i en ekstremt jevn valgkamp. De aller fleste har allerede gjort seg opp en oppfatning om hvem som skal få deres stemme.

 CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTBJD Vance gestikulerer i et intervju med Fox News etter debatten mot Tim Walz. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTB

Først etter 90 minutter tok debatten virkelig fyr. Og for første gang klarte Tim Walz å få JD Vance ut av balanse.

Vance startet utvilsomt debatten best. Walz innhentet noe av forspranget med en sterk sluttspurt.

Da truslene mot demokratiet ble tema var det brått slutt på den ganske vennlige tonen som hittil hadde preget debatten. Walz presset Vance til å innrømme at Donald Trump faktisk tapte valget i 2020. Det kunne selvsagt ikke Vance si, uten å bryte med første bud i Trumps bevegelse.

Vance gjorde et dårlig forsøk på å skrive om historien om det som faktisk skjedde 6. januar 2021, før og under stormingen av Kongressen.

Vance ble konfrontert med tidligere kritikk av Trump, men turnerte det bra. Det samme kan man ikke si om Walz forsøk på å bortforklare at han tidligere feilaktig flere ganger har hevdet at han var i Hongkong under de dramatiske hendelsene på Den himmelske freds plass i 1989. Det var hans pinligste øyeblikk i debatten.

JD Vance er bedre til å selge Donald Trumps budskap enn Trump selv. Gang på gang angrep han Kamala Harris for de siste årenes inflasjon, høy innvandring og en farligere verden. Han tegnet samtidig et bilde av velstand hjemme og fred i verden den gangen Trump var president.

 ANNA MONEYMAKER / AFP / NTBTim Walz gikk på en pizzarestaurant med sin kone Gwen Walz etter debatten, Foto: ANNA MONEYMAKER / AFP / NTB

Han klarte det som Donald Trump ikke lyktes med i debatten mot Kamala Harris. Harris vant debatten, blant annet fordi Trump ble irritert og distrahert.

Walz ble så opptatt av å snakke om hvor bra det er i Minnesota at det hørtes ut som om han stilte til gjenvalg som guvernør. Vance var unnvikende da han ble stilt vanskelige spørsmål, men han fremsto mer moderat og inkluderende enn han ofte tidligere har gjort.

Det første spørsmålet handlet om den dramatiske situasjonen i Midtøsten, men bortsett fra at Vance mente alt var bedre i Trumps tid var det lite som skilte de to.

 CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTBJD Vance var en effektiv formidler av Donald Trumps politikk i debatten. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / NTB

Etter min oppfatning vant Vance på poeng når debatten handlet om økonomi, mens Walz var klart bedre på spørsmålene om klimaendringer, våpenkontroll, abortstriden og truslene mot demokratiet. Trumps tilhengere har helt sikkert en annen oppfatning. Og jeg tviler på om debatten forandret mye.

CNNs meningsmåling, tatt opp like etter debatten, ga Vance en knepen seier med 51 prosent mot 49 prosent for Walz. For Walz og Vance handlet det ikke bare om å vinne debatten, men å fremstille frontfigurene Harris og Biden i et best mulig lys. Vance utførte den oppgaven bedre enn Walz.

Inntil nylig visste velgere flest lite om de to visepresidentkandidatene. JD Vances (40) politiske karriere er begrenset til under to år som senator fra Ohio og Tim Walz var lite kjent utenfor Minnesota der han er guvernør.

Vance er den aggressive makker som Trump ønsket seg etter at Mike Pence falt i unåde da han som visepresident nektet å underkjenne valgresultatet i 2020. Vance trodde han skulle møte Kamala Harris i visepresidentdebatt, men hun fikk plutselig hovedrollen da Joe Biden trakk sitt kandidatur.

Hvis ikke Trump ombestemmer seg og takker ja til en ny debatt med Harris, var nattens debatt også den siste i denne valgkampen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article