Karl Ove Knausgård (55) har varslet minst seks bøker i den store romanserien «Morgenstjernen» – og i bind fem skriver han om et av de sterkeste barndomsminnene han har.
fredag 9. august kl. 07:14Kortversjonen
- Karl Ove Knausgård lanserer snart bind fem «Arendal» i romanserien «Morgenstjernen».
- Boken er inspirert av et av Knausgårds sterkeste barndomsminner fra et iskaldt Arendal.
- Forfatteren antyder to ytterligere bøker i serien.
- Serien har fått blandet mottagelse i Norge, men hyllet i Sverige.
Bind fem har fått tittelen «Arendal» og kommer i slutten av oktober, og nå antyder Knausgård overfor VG at det kan bli to romaner til i serien.
– Jeg har fortsatt ingen idé om hvor det skal ende, men hadde jeg visst det, ville jo skrivingen blitt et slags pliktløp.
– Nå kan fortsatt alt skje, skriver han i en e-post til VG.
Men før både han selv og leserne får vite hvordan det hele henger sammen, skal vi i høstens bok altså til Arendal – sørlandskommunen han selv vokste opp i.
– «Arendal» er en kort og kompakt roman som foregår den 8. og 9. januar 1976, med en hovedperson som har vært med i periferien av de andre bøkene. Han får et motorhavari utenfor Arendal, og må tilbringe natten der. Det er midt i en kuldeperiode, sundet ut mot havgapet har fryst til og man kan kjøre bil på isen, forteller Knausgård.
Utgangspunktet for romanen er et av Karl Ove Knausgårds sterkeste barndomsminner – fra en vinter på syttitallet hvor alt frøs til.
– Vi gikk på skøyter på bekker gjennom skogen. Det kjørte biler på sundet. Det var magisk og jeg har alltid tenkt at jeg en dag skulle skrive om det.
– Og så har jeg samtidig hatt en romankarakter jeg syntes var spennende og gjerne ville skrive mer om. Så da plasserte jeg ham i den gjenfrosne verdenen for å se hva som kunne skje, forteller han.
Ifølge forlaget Oktober har forfatteren nå solgt over 700.000 bøker i Norge medregnet hans store boksuksess, seksbindsverket «Min kamp». I utlandet er han mer berømt enn han selv vil innse, The Guardian omtalte ham tidligere i år som «the most famous Norwegian writer since Henrik Ibsen».
Nå er han altså langt inn i et nytt storverk, som har fått nokså blandet mottagelse her hjemme i Norge, men som er hyllet i Sverige:
Hyllet i Sverige
Blant annet skrev Svenska Dagbladet at Knausgård er «en eksepsjonell tolk av tidens tegn». Mens Dagens Nyheters kultursjef Björn Wiman skrev at serien er noe av det mest treffende og rørende han har lest «om å være menneske på terskelen til en ny tidsalder.»
Om bind fire, som kom ut i fjor høst, sa Knausgård til VG at den var hans mørkeste roman til nå – og et mareritt å skrive.
Denne gangen har ikke skriveprosessen vært like mørk:
– Hovedpersonen her er lettere å like, men det har vært veldig utfordrende og vanskelig – handlingen går over ett døgn, og nesten alle sover jo om natten. Men noen er ute, og noe settes i bevegelse, forteller han.
Nå går Knausgård i gang med å prøve å lande serien som startet med «Morgenstjernen» høsten 2020.
– Hva skjedde med stjernen?
For siden starten har det vært mange cliffhangere, men få svar.
– Ja, det er lett å bli kongen av cliffhangere, atskillig vanskeligere å ro det i land og ende i en meningsfull helhet, men det er det jeg skal sette i gang med nå!
– Det er mange tråder som skal nøstes opp?
– Nettopp! Trenger nok en roman til eller to for å få tid og rom til det.
– Mange lesere spør for eksempel om hva som hendte med
barnehageassistenten Emil i første bind, han mistet fatalt et barn i gulvet – den hendelsen krever en fortsettelse, og også den om stjernen –hva hendte med den, hva VAR det for noe?
Knausgård legger til:
– Jeg venter spent på fortsettelsen, og gleder meg til å se hvordan det går med alt dette!