Klaveness med klar tale om VAR-aksjonene: – Langt over grensen

4 months ago 28


Kortversjonen

  • Fotballpresidenten anser det som ødeleggende å kaste ting på banen i protest mot bruk av VAR.
  • Supportertalsmann Ole Kristian Sandvik mener de må tåle litt sivil ulydighet for å få oppmerksomhet rundt saken.
  • Flere kamper har blitt avbrutt grunnet aksjoner som tennisballkasting og radiostyrte biler med røykbluss.
  • Klaveness understreker viktigheten av ansvarlige protestformer for å ivareta spillernes sikkerhet og spillereglene.

– Vi har fått med oss innvendingene mot VAR, men nå er det viktig å få frem at hverken misnøye mot VAR eller andre saker kan begrunne aksjoner som rammer spillerne og spillet. Dette særlig når supporterne har andre lovlige kanaler for dialog og påvirkning åpne. Vi kan ikke diskutere VAR, eller noen andre saker, på et sånt grunnlag, sier Klaveness til VG.

De siste ukene har flere kamper i norsk fotball blitt avbrutt eller forstyrret av ulike supporteraksjoner mot videodømming (VAR).

Først ble det kastet tennisballer i stort monn på banen. Sist helg ble det også sendt ut en radiostyrt bil (!) med røykbluss på banen.

I kampen mellom Bodø/Glimt og Odd fredag kveld, forlot Glimt-fansen tribunen i det som skulle være en protest mot VAR.

Klaveness er opptatt av at ytringsfriheten i norsk fotball på mange måter er unik, og at hun er glad i den norske supporterkulturen.

Blant annet fikk de nylig sammen med Norsk Supporterallianse (NSA) gjennom en dispensasjon hos myndighetene for bruk av pyro på tribunen.

Klaveness trekker også frem at hun reiste sammen med Branns supporterleder til Sveits for å møte Uefa i den såkalte «Uefa mafia-saken». Den saken handler i stor grad om ytringsfrihet på tribunen.

– Men aksjoner som retter seg mot banen er uansvarlige og ødeleggende, og alvorlige brudd på spillereglene vi bygger samarbeidet i norsk fotball og idrett på. Så lenge det treffer spillerne og spillet, så er det langt over grensen og uansvarlig, sier hun.

– På hvilken måte da?

– Forutsetningene for en god samtale faller på en måte sammen. I tillegg vil jeg si det er helt uforholdsmessig reaksjon, den er ikke rimelig. Grunnen til at vi må reagere sterkt, er at det skaper uro for forutsigbarheten til spillerne, trenerne og dommerne.

– Supporterorganisasjonen NSA sier selv at de har forsøkt andre måter å komme i dialog på. Har dere faktisk hørt på budskapet deres om VAR?

– Absolutt. Innføringen av prosjektet med VAR skjedde før min tid, og det overtok vi. Etter det har vi hatt utstrakt dialog om absolutt alle ting.

VAR ble tema på flertallet av klubbenes årsmøter før sesongen.

Ifølge VGs «VAR-ometer» endte 10 av 32 klubber med å fatte vedtak for å fjerne VAR. De resterende 22 ville enten beholde eller var nøytrale til verktøyet.

– Det å vinne gjennom med en sak i fotballdemokratiet er ikke noe man kan kreve eller bestille. En del av å delta i et demokrati er også å gi rimelig handlingsrom i enkeltsaker til valgte klubbledere og å leve med saker man er uenig i, sier Klaveness, og vender tilbake til aksjonene:

– Det er veldig respektløst og uansvarlig overfor spillerne. Det er kanskje det alle andre miljøer er enige om, uavhengig av om de er skeptiske til VAR eller ikke. Det er helt unødvendig at vi ender her.

– Hva gjør dere om aksjonene ikke tar slutt?

– Disse er et brudd på sikkerhetsregelverket som er vedtatt i dag, som supporterne var med på å vedta. Kasting eller plassering av ting inn på banen skal sanksjoneres, og kampen pauses og i verste fall stoppes, sier Klaveness.

Hva tenker du?Hva synes du om de siste VAR-aksjonene?aDette er innenfor det som bør være lov av ytringer og handlinger på norske fotballtribuner.bSupporterne burde bruke andre uttrykksformer som ikke forstyrrer spillet eller spillerne.cDette går utover sikkerheten til de på banen, og bør være strengt forbudt.

– Jeg skjønner at NFF ønsker å ta bort fokuset fra selve VAR og heller mot protestene. De får tåle litt sivil ulydighet. Skadepotensialet er minimalt, sier Ole Kristian Sandvik, talsmann i Norsk Supporterallianse (NSA) til VG.

– Respekterer dere spillernes sikkerhet med aksjonene?

– Ja. Tennisballer er ufarlige. Hadde man kastet noe farlig, hadde det vært noe annet. Supporterne som helhet er ganske bevisste på hva det aksjoneres med.

– Hva er grensen på det dere mener er greit innenfor sivil ulydighet?

– Når det går utover sikkerheten til spillerne, da har man passert grensen. En tennisball går ikke utover sikkerheten, det tror jeg alle forstår.

– Går det an å gjøre en lignende aksjon som ikke går utover spillerne?

– Vi har prøvd andre aksjoner tidligere. Både sanger, tekstbannere og vi har tømt tribunen. Nå har vi tatt det litt videre, fordi man har ikke fått den oppmerksomheten vi trenger.

Bilde av Ole Kristian SandvikOle Kristian Sandvik

Talsperson, Nork Supporterallianse

Kristoffer Vatshaug er leder i spillernes interesseorganisasjon NISO. Han er sterkt kritisk til den seneste aksjonsformen, fordi han mener det går utover tryggheten til de på banen.

– En spiller vet ikke hva som blir kastet, når det blir kastet, hvor det blir kastet. Når denne tilliten er brutt, så får det følger for prestasjonene. Noen vil kjenne på uro, noen vil kjenne på irritasjon, noen vil miste fokus. I sum så blir prestasjonene dårligere, forklarer Vatshaug overfor VG.

I kampen mellom Tromsø og KFUM Oslo forrige runde var det et stopp i spillet på over seks minutter.

– Det mest bekymringsfulle er at supporterne ikke ser ut til å forstå rekkevidden av handlingene sine. At dette gir dårligere resultater, potensielt øker skaderisikoen og da direkte er farlig for utøverne, sier Vatshaug.

Bilde av Kristoffer Paulsen VatshaugKristoffer Paulsen Vatshaug

NISO-leder og tidligere fotballspiller

Read Entire Article