Neste uke får vi svar på hvordan prisveksten i USA utviklet seg i mai – og vi får norske arbeidsledighetstall.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Inflasjonstallene i USA er uten tvil det viktigste denne uken. De kan gi markedet en midlertidig lettelse, fordi man nå ser en forventning om at månedsveksten vil avta ytterligere, sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken til E24.
Etter at prisveksten økte noe overraskende i starten av året, har den dempet seg de siste månedene. De siste to måneden har prisveksten falt henholdsvis 0,2 prosent og så ytterligere 0,1 prosent.
På fredag får vi nye svar på hvordan det går med kampen mot inflasjonen i USA, når den såkalte PCE-inflasjonen for mai blir lagt frem, sentralbankens foretrukne inflasjonsberegning.
– Det er månedsveksten som både markedet og ikke minst Fed har vært opptatt av i år, gitt den uheldige utviklingen de første månedene. Det lettet litt i april, og så er det ventet at utviklingen fortsetter i mai. Det vil kunne gi markedet litt mer medvind på fredag, som vil dra årsveksten ned, sier Midtgaard.
Les på E24+
Nå er det kun resultatene som teller for Norse-aksjen
Kjerneinflasjonen kom inn på 2,8 prosent forrige måned, altså fortsatt noen knepp over sentralbankens mål om en vedvarende kjerneinflasjon på rundt 2 prosent.
Analytikere venter at den for mai kommer inn uendret på 2,8 prosent, ifølge estimater hentet inn av Bloomberg.
Tror på to rentekutt
Forrige rentemøte i USA ble avholdt 12. juni, og Fed valgte som ventet å holde styringsrenten uendret på intervallet 5,25 til 5,50 prosent, det samme nivået den har vært på siden juli i fjor.
Medianprognosen til medlemmene i Feds rentekomité venter at det blir kun blir ett rentekutt i år, men markedet priser fortsatt inn to.
– Markedet priser nå inn en overveid sannsynlighet for to rentekutt i USA og ser at første rentekutt i september. Hvis tallene kommer inn som forventet eller svakere enn forventet, vil det nok øke markedets tro på to rentekutt i år. Men markedet er volatilt, sier Midtgaard.
Årsveksten, altså utviklingen sammenlignet med tilsvarende måneder i fjor, kan imidlertid fortsatt komme til å være høy gjennom sommeren, grunnet såkalte baseeffekter. Det skyldes at månedsveksten for rundt ett år siden var svak.
– Selv om kjerneinflasjonen er ventet å gå ned i mai, kan det være kortvarig lykke siden baseeffekter kan drive opp årsveksten i løpet av sommerferien, sier Midtgaard.
– Mer optimisme
På fredag denne uken publiserer også Nav sine hovedtall om arbeidsmarkedet, der vi blant annet får svar på hvordan arbeidsledigheten ser ut.
Handelsbanken venter at arbeidsledigheten vil holde seg uendret på rundt 2 prosent i juni, i samsvar med Norges Banks prognose.
– Vi ser noe mer optimisme i norsk økonomi, og både bedriftene i Norges Banks regionalt nettverk og forventningsundersøkelsen er mer optimistiske for sysselsettingsplaner. Vi tror den registrerte ledigheten vil fortsette å holde seg lav, sier Midtgaard.
– Det vil være nøytralt for renten, sier Midtgaard.
Hun viser til at Norges Bank venter at ledigheten bare stiger så vidt først i september, men vil holde seg lav de neste månedene.