Kinesisk billigbutikk topper netthandelen: – Handler et par ganger i uka

5 months ago 76


Elizabeth Evenby (42) har mottatt opp mot 60 pakker fra Temu det siste halvåret.

 Elizabeth Evenby viser frem noen av de siste varene hun har kjøpt fra Temu. Foto: Privat

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Jeg kjøper stort sett for 200 til 300 kroner. Alt er så billig, men til sammen blir det jo fort penger, sier Evenby til E24.

Det er omtrent et halvt år siden hun handlet på Temu første gang. Siden har det blitt mellom 50 og 60 ulike leveranser fra den kinesiske netthandelsgiganten.

– Jeg går egentlig bare inn for å titte, men så blir det til at jeg handler et par ganger i uka.

I tillegg til klær blir det diverse dingser, forteller hun. Katteleker, en metalldetektor og en fugleskremselsugle (som viste seg å være skuffende liten), er blant eksemplene.

– De har mange smarte løsninger, men først og fremst er det jo mye billigere enn i Norge. Det hadde ikke vært aktuelt å kjøpe metalldetektor i Norge, sier hun.

Populær blant de eldre

Evenby er langt fra alene om å ha blitt bitt av Temu-basillen. En fersk rapport fra Postnord viser at nordmenn har omfavnet selskapet.

Les på E24+

De pynter boligene før salg: – Like vanlig som å ha megler

Temu er på topp når nettshoppere svarer på hvilke utenlandske nettbutikker de har handlet fra de siste tre månedene. 36 prosent sier de har brukt den kinesiske nettbutikken. Zalando og Ebay følger på plassene bak.

Ifølge rapporten er Temu mest populær for folk mellom 50 og 79 år, mens Zalando er førstevalget blant yngre.

Postnords pressesjef Haakon Nikolai Olsen sier de ikke har målt på denne måten før, men det er trolig første gang en kinesisk aktør er på topp i Norge.

– Den enkle forklaringen på hvorfor Temu og liknende aktører er svært populære, er at de inneholder absolutt alt du eventuelt er på jakt etter. Det har vært suksessformelen til Amazon, som har et større fotfeste hos våre nordiske naboer, sier han.

Haakon Nikolai Olsen

Pressesjef i Postnord

– Tvilsom kvalitet til en veldig lav pris

Nordmenn netthandler generelt noe mer fra utlandet enn før, viser tall fra betalingsselskapet Nets.

Det gjelder 31 prosent av respondentene i en fersk undersøkelse. Sammenlignet med i fjor er det en økning på tre prosentpoeng. Det handler om milliarder i tapte inntekter for norske bedrifter, påpeker e-handelsansvarlig Ardalan Fadai.

Han tror det meste av shoppingen er rasjonell, men mener samtidig å se et skifte i retning av mer «underholdningsshopping».

– Det er nok mange som har kjøpt fra Temu bare for å teste. Man får opp en reklame på Facebook eller Instagram og tenker at det er så billig at man ikke har noe å tape.

E-handelsansvarlig Ardalan Fadai i Nets mener at Temu byr nordmenn på «underholdningsshopping». Foto: Nicolas Tourrenc / Nets

Når man kan få sko og kjoler til ned mot hundrelappen, med gratis frakt fra Kina, er det samtidig grunn til å stoppe opp og stille seg noen spørsmål, mener Fadai.

– Vi kjøper varer av tvilsom kvalitet til en veldig lav pris. Det er noe motsigende ved at nordmenn flest sier at de ønsker å handle mer lokalt, samtidig som utenlandsshoppingen går opp. I tillegg er det klimaperspektivet, som man også kan ta inn.

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) er blant dem som har gått hardt ut mot Temu.

– Kjøp klær fra et annet sted, uttalte han til MinMote i slutten av april.

Data fra Cargo Facts Consulting viser at kinesisk netthandel legger beslag på en tredel av kapasiteten innen langdistanse flyfrakt, skriver Reuters. Det tilsvarer 108 fly av typen Boeing 777 hver dag. Temu står for omtrent 40 av dem.

Les på E24+

Norgesferie uten å bli blakk? Her er tipsene

Singlet av dusjforheng

Elisabeth Evenby sier hun ikke handler noe mindre i Norge etter at hun oppdaget Temu.

– Dette kommer i tillegg, det erstatter ingenting. Jeg handler mest småting som jeg ikke nødvendigvis trenger.

– Gjør du deg noen tanker om hvordan ting kan være så billige?

– Ikke egentlig. Men det er jo ikke noen kompliserte greier man får kjøpt der.

For det meste er hun godt fornøyd med varene hun får tilsendt. Men innimellom kan det være avvik, mangler eller rett og slett skuffende kvalitet.

– Jeg kjøpte en singlet som viste seg å være laget av samme stoff som dusjforheng. Det bråkte noe fryktelig og var ikke særlig behagelig å gå med.

Da er Temu alltid kjappe på ballen, forteller hun.

– Jeg fikk pengene tilbake med én gang. Stort sett er kvaliteten bra, men man må være nøye med å lese produktbeskrivelsen. Og så er jeg forsiktig med å bestille kremer og tabletter og andre ting som berører kroppen direkte.

Frittstående selgere

Michael Falk er PR-ansvarlig for Temu i Norden. E24 har spurt ham om hva slags kvalitet man kan vente seg på Temu, og om selskapets klimafotavtrykk.

Om kvaliteten sier Falk at Temu er en markedsplass der frittstående selgere selv legger inn sine produkter.

– Temu gransker nye selgere og gjør stikkprøver på produkter som kommer inn til Temus lager, for å kontrollere at varene samsvarer med beskrivelsen og følger sikkerhetsstandarder.

Temu ekspanderte til EU i fjor.

Falk skriver at Temu har jobbet tett med selgerne «for å sikre at de oppfyller forskjellige EU-krav, som for eksempel CE-stempelet».

Michael Falk

PR-ansvarlig for Temu i Norden

– Reduserer risiko for overproduksjon

Hva gjelder Temus klimafotavtrykk, mener Falk at Temus modell er bedre enn den man finner i den tradisjonelle klesindustrien.

Der skjer produksjon og frakt uten å vite om produktet kan selges, skriver han.

I Temu arbeider de heller etter en modell styrt av etterspørsel.

– Dette innebærer at vi sender et produkt kun når en forbruker legger inn en bestilling, noe som betydelig reduserer risikoen for overproduksjon og overskuddslager.

– I tillegg eliminerer vår måte å sende direkte fra produsent til forbruker mange unødvendige steg i verdikjeden som vanligvis øker utslippene.

Les på E24+

Hjemmekontor: Fant løsningen for mindre stress

Read Entire Article