Avviser anklager: Tiltalt for bestikkelser på 2,8 mrd.

5 hours ago 2


En av verdens rikeste er tiltalt for bestikkelser og svindel.

Den indiske forretningsmannen Gautam Adani, her avbildet i forbindelse med at Adani Group kjøpte Haifa havn i Israel i januar 2023. Foto: Amir Cohen / Reuters

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Gautam Adani, som står bak konglomeratet Adani Group, er tiltalt for å ha betalt bestikkelser til indiske myndighetspersoner på over 250 millioner dollar, tilsvarende 2,8 milliarder kroner.

Tiltalen ble lagt frem for en domstol i New York onsdag kveld, norsk tid.

Amerikanske påtalemyndigheter mener bestikkelsene skal ha blitt gitt for å få myndighetene i India til å kjøpe leverandørkontrakter til solenergi for over 2 milliarder dollar.

Aksjen i Adani Green Technology, som står i sentrum for anklagene, falt torsdag 18,9 prosent på indiske National Stock Exchange (NSE). Adani Enterprises stupte 23,4 prosent.

Les på E24+

Fra diamanter til kull: Dette er Gautam Adani

Det er ifølge Reuters ikke kjent hvor Adani befinner seg for øyeblikket. Hverken han eller noen av hans syv medtiltalte er ventet å møte i retten med det første.

I en uttalelse torsdag tilbakevises anklagene kategorisk av en talsperson for Adani Group, som kaller tiltalene grunnløse.

– Adani Group har alltid opprettholdt, og er fast forpliktet til å opprettholde, de høyeste standarder for styring, åpenhet og samsvar på tvers av alle jurisdiksjoner av virksomheten. Vi forsikrer våre investorer, partnere og ansatte om at vi er en lovlydig organisasjon som overholder alle lover og regler, skriver en talsperson for selskapet i en e-post som blant andre CNBC har gjengitt.

Tredje rikest

Den indiske næringsgiganten og multimilliardæren Gautam Adani dundret i 2022 inn på tredje plass på Forbes’ liste over verdens rikeste mennesker.

Adani, som gjennom sine selskaper i Adani Group er tungt investert i energi, hadde eventyrlig avkastning gjennom 2022 og mer enn doblet sin personlige formue.

På et tidspunkt var han god for 132 milliarder dollar, ifølge Forbes.

I fjor sa det imidlertid stopp, da investeringsselskapet Hindenburg Research tok ut en stor shortposisjonshortposisjonMan shorter en aksje om man tror at den vil falle i verdi. Det man gjør er å låne aksjer som man selger videre. Disse aksjene kjøper man så tilbake, fortrinnsvis til en lavere pris, før man leverer dem tilbake. Gevinsten ligger dermed i det antatte verdifallet. og anklaget Adanis konglomerat for bedrageri.

I en nesten 100 sider lang rapport anklaget Hindenburg Research Adani for over et tiår å ha begått «åpenbar aksjemanipulasjon og regnskapssvindel».

Bare noen få dager senere hadde Adani det fjerde største formuesraset på én dag noensinne.

Enda noen dager senere var formuen halvert. Over 600 milliarder kroner gikk opp i flammer på 11 dager.

Steg 1.000 prosent

I februar 2023 kunngjorde Oljefondet at de hadde solgt seg ned i flere selskaper knyttet til Adanis enorme konglomerat.

Syv indiske børsnoterte selskap bærer Adanis navn, inkludert selskaper innen kraftoverføring, grønn energi og havnedrift.

Adani Group eier også sementprodusenter, flyplassoperatører, kullgruvedrift og datasenter.

Ved utgangen av juni i år eide Oljefondet aksjer for rundt 880 millioner kroner totalt, i to av Adanis selskaper, Adani Green Energy og Adani Total Gas.

Da E24 omtalte Adanis eventyrlige vekst i 2022, hadde enkelte av selskapene Adani eier steget mer enn 1.000 prosent på to år.

Til sammenligning hadde den indiske referanseindeksen S&P BSE Sensex steget 44 prosent i samme periode.Energiselskapene Adani Green Energy Ltd. og Adani Total Gas Ltd. har bidratt sterkt til den ekstreme veksten

Read Entire Article