Kari Elisabeth Kaski (SV) reagerer på at Oljefondet er investert i Dubais største boligselskap, og sier hun vil stille spørsmål til finansministeren om håndteringen.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Jeg forventer at Oljefondet selger seg ned og ut av dette selskapet, Emaar. Fondet kan benytte seg av risikobasert nedsalg, og det er en beslutning ledelsen kan ta, sier Kari Elisabeth Kaski til E24.
Kaski er stortingsrepresentant for Sosialistisk Venstreparti (SV), og medlem av Stortingets finanskomité.
Hun har lest avsløringen om hvordan personer knyttet til narkohandel, hvitvasking og mafiavirksomhet fikk kjøpe eiendom i Dubai, i byggene til den børsnoterte boliggiganten Emaar, der Oljefondet er blant eierne.
Tidligere denne uken sa Oljefondet til E24 at de tar den nye informasjonen seriøst, og at fondets eksterne forvaltere vil følge opp saken med Emaar.
Fondet har også gitt informasjonen om saken til Etikkrådet. Etikkrådet er oppnevnt av Finansdepartementet og kan vurdere om selskaper bør utelukkes fra fondet.
– Det kommer nok til å ta litt tid å ta en konklusjon fra Etikkrådet. Ansvaret her ligger uansett på fondet selv og Norges Bank, sier Kaski.
Hun sier hun kommer til å stille spørsmål i Stortinget til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om hvordan investeringene i Emaar er håndtert, og hvilke vurderinger som er gjort underveis.
– På sikt er det grunn til å vurdere om fondets kontrollregime må skjerpes for investeringene de gjør i slike selskaper og markeder, sier Kaski.
Oljefondet forvalter rundt 17.000 milliarder kroner på vegne av skattebetalerne, fordelt på aksjer og verdipapirer i flere tusen selskaper verden rundt.
– Bør følge med i media
Oljefondet har investert i ulike Emaar-selskaper siden 2010.
I en uttalelse til E24 skriver kommunikasjonsdirektør Marthe Skaar i Norges Bank at deres eksterne forvaltere som har fulgt opp Emaar, blant annet har sett på rapporter og analyser av selskapet, at de skal vurdere risiko knyttet til hvitvasking og korrupsjon, og har vært i dialog med selskapet.
Det beroliger ikke Kaski.
– Investeringer i selskaper som opererer i eiendomsmarkedet i Dubai er å regne som super-risiko. Jeg synes det er oppsiktsvekkende og overraskende i seg selv at vi er investert i Emaar, sier hun.
– En av undersøkelsene de bør gjøre er å følge med i media. Alle som har fulgt med litt på Dubais rolle vet at det er kjent for hvitvasking og særlig i eiendomsmarkedet, sier Kaski.
Emaar har ikke besvart gjentatte henvendelser fra E24 om saken.
– Uholdbart
Andreas Fjeldskår, daglig leder i organisasjonen Tax Justice Network Norge, kaller investeringen i eiendomsgiganten «sterkt kritikkverdig», og sier den bør få konsekvenser.
I en uttalelse til E24 skriver Norges Bank at Emaar er i fondets referanseindeks, som Finansdepartementet har bedt dem følge.
– Det er uholdbart å lene seg på det når De forente arabiske emirater er på EU sin liste over høyrisiko for hvitvasking, og det er store avsløringer over flere år som bekrefter denne risikoen, sier Fjeldskår.
De forente arabiske emirater, som Dubai er en del av, er rangert som verdens åttende største skatteparadis, ifølge Tax Justice Network sin indeks over finansielt hemmelighold i verden.
– I stor grad er dette på grunn av hemmeligholdet i eiendomsmarkedet i Dubai, sier daglig leder Andreas Fjeldskår i Tax Justice Network Norge.
Avsløringene om Emaar er en del av det internasjonale graveprosjektet «Dubai Unlocked», der over 70 medier i 58 land har undersøkt en stor lekkasje av eiendomsdata fra Dubai. E24 har ledet arbeidet sammen med OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project). Dataene ble delt med E24 av den amerikanske forskningsstiftelsen C4ADS.
– Avsløringene viser hvordan Dubai er et svært attraktivt og tilgjengelig sted å hvitvaske penger og ellers skjule kriminalitet. Noe som også tidligere er påvist, sier Fjeldskår.
Han viser blant annet til avsløringer i 2022 om hvordan nordmenn hadde store verdier i Dubai som var skjult for norske skattemyndigheter.
– Det bør altså være åpenbart for de fleste som har lest aviser eller har interesse for internasjonale investeringer de siste årene. Det er derfor påfallende at Oljefondet hadde investeringer på over fire milliarder kroner i Emaar i slutten av 2023, sier Fjeldskår.
– Tar sin rolle ekstremt alvorlig
I en uttalelse fra De forente arabiske emiratenes ambassade i Oslo gitt E24 i mai heter det:
«FAE tar sin rolle i å beskytte integriteten til det globale finansielle systemet ekstremt alvorlig. I februar berømmet Financial Action Taskforce (FATF), den globale standardsetteren for tiltak for å bekjempe hvitvasking av penger, UAEs betydelige fremgang.
I sin kontinuerlige jakt på globale kriminelle jobber FAE tett med internasjonale partnere for å forstyrre og avskrekke alle former for ulovlig finans. FAE er forpliktet til å fortsette denne innsatsen og handlingene mer enn noen gang i dag og på lengre sikt.»