Kan miste velgere: – Dommen er neppe en fordel for Trump

4 months ago 68


Kortversjonen

  • Donald Trump er dømt skyldig i en straffesak, en historisk kjennelse for en tidligere president.
  • Civita-rådgiver Eirik Løkke mener dommen kan svekke Trumps sjanser i presidentvalget i november.
  • Trumps kritikk av rettssystemet og dommen kan påvirke moderate konservative velgere negativt, ifølge eksperten.

– Dommen er neppe en fordel for Trump. Tiltalene mot ham, som kom på våren 2023 var en fordel for Trump i primærvalgene. Det samme kommer neppe til å skje nå, sier Eirik Løkke, rådgiver i tankesmien Civita og USA-ekspert.

Juryen i saken mot Donald Trump har avsagt en historisk kjennelse: For første gang er en tidligere amerikansk president funnet skyldig i en straffesak.

Ekspresidenten kan bli idømt fengselsstraff for dokumentfalsk, men det er også mulig at han får bøter.

Spørsmålet er om denne dommen vil påvirke presidentvalget i USA? I så fall, vil den styrke eller svekke Trumps sjanser til å bli innvalgt for sin 2. presidentperiode?

Trump var raskt ute med å sverte rettssystemet etter den knusende dommen mot ham torsdag:

«Dette er en skam»

«Jeg er en politisk fange»

«Dette var en rigget rettssak»

«Den virkelige dommen kommer 5. november»

– Ja, hva betyr dommen for hans muligheter for å bli valgt til sin andre presidentperiode i november?

– Det er usikkert. De fleste amerikanere har nok gjort seg opp en mening om Trump. De fleste republikanerne ser dommen som en del av en heksejakt. Demokratiske velgere ser på ham som en løgnaktig kriminell. Spørsmålet er hva de imellom, de mer moderate konservative vil mene om dommen?

– Veldig lite som skal til

Civita-rådgiveren sier det er flere meningsmålinger som viser at rundt 6 prosent av konservative velgere ikke vil stemme på Trump hvis han blir dømt som en kriminell.

– Dommen kan få en avgjørende konsekvens for valgutfallet dersom bare 1 prosent av dem som hadde tenkt å stemme på Trump, ikke gjør det. Det er veldig lite som skal til i et så jevnt valg som dette.

Trump leder nemlig med rundt 1 prosent på de siste målingene, ifølge The Economist.

– De usikre velgerne kan ende opp med å ikke stemme på Trump på grunn av denne dommen, sier Løkke.

Nikki Haley<-Nikki Haley

Republikansk primærvalgkandidat

– Hvilke av de konservative velgerne vil revurdere støtten til Trump etter dette?

– De som ikke er selverklærte MAGA-tilhengere. Typisk de som stemte på Nikki Haley, under primærvalget. De høyt utdannede, mer moderate konservative er nok mer tilbøyelig til å la seg påvirke negativt av dommen, sier han.

Men, han advarer om at meningsmålinger som tas opp nå rett etter dommen må ses på med kritiske øyne.

– Når folk har fått dommen på avstand og tenkt seg litt om, så vil politiske spørsmål som økonomi og innvandring bli viktigere, sier han.

Eirik Løkke<-Eirik Løkke

Rådgiver i tankesmien Civita

– Blitt en kultbevegelse

– Hva med Det republikanske partiet? Vil de stille seg bak Trumps retorikk om at rettssaken er en rigget prosess for å svekke Trump politisk?

– Ja, og det har de allerede gjort. Kongresslederne Mitch McConnell og Mike Johnson har begge gått ut og kritisert dommen og stilt seg bak Trump.

Løkke som selv tilhører en liberal, konservativ tankesmie er skuffet over Det republikanske partiet.

Dette handlet saken om

Forfalsket regnskapsdokumenter

Trump var tiltalt for å ha forfalsket regnskapsdokumenter.

Det er et faktum at Trumps daværende advokat og fikser Michael Cohen betalte 130.000 dollar til Stephanie Clifford, kjent som Stormy Daniels, rett før valget i 2016.

Straffesaken handlet om hvorvidt pengene ble betalt ut i strid med regnskapsloven. Donald Trump nektet skyld.

Aktors viktigste bevis
  • Kronvitnet Michael Cohen, som hevder at Trump kjente til hele opplegget og betalte ham pengene tilbake kamuflert som «advokatutgifter».
  • En 96 sekunder lang telefonoppringning fra Cohen til Trumps livvakt i oktober 2016, der han skal ha fortalt Trump at utbetalingen var tatt hånd om.
  • Sitater fra biografier om Trump der han sier at han er involvert i alle transaksjoner fra bedriften og sin personlige konto.
Påvirke valget?

Aktor argumenterte for at dette er en sak som handler om mye mer enn penger, nemlig om et forsøk på å påvirke et presidentvalg i USA.

I oktober 2016 stormet det allerede rundt Trump på grunn av anklager om trakassering mot kvinner og utsagn som «grab them by the pussy». Samtidig var valgkampen mellom Trump og Hillary Clinton svært jevn.

Refunderte betalingen

Trump har bekreftet at han refunderte Cohens utbetaling. Advokatene hans forklarer det med at de ville skjerme Trumps kone og familie.

Forsvarerens argumenter

Todd Blanche, Trumps hovedforsvarer, mener Trump er uskyldig, at han ikke har begått kriminelle handlinger og at aktoratet ikke har bevis for det motsatte.

Forsvareren hadde tre hovedargumenter:

  1. Saken handler om dokumentforfalskning, og ikke noe mer.
  2. Trump hadde ingen befatning med dokumentene. Cohen sto for alt på egen hånd. Og da Trump signerte tilbakebetalingen i 2017 bodde han i Washington D.C. og var opptatt med å være USAs president. Det var en månedlig sjekk for advokattjenester, ikke et rigget spill.
  3. Aktoratets kronvitne Cohen er ikke til å stole på, og hele saken er basert på løgn.

– At toneangivende ledere velger å være opportunister, som mot bedre vitende, angriper rettsstaten, er skuffende, sier han.

Han mener dette illustrerer den manglende ryggraden og det manglende demokratiske sinnelaget i Det republikanske partiet.

– Den konservative bevegelsen i USA har mistet sitt moralske kompass og blitt en kultbevegelse for Donald Trump.

– For sent

Denne utviklingen sammenfaller med at Trump kom inn i primærvalget i 2015. Det republikanske partiet hadde en mulighet til å endre kursen, mener Løkke.

– De hadde en stor mulighet for å kvitte seg med Trump etter stormingen av Kongressen i januar 2021. Da kunne lederne i Senatet ha blitt enige om støtte riksrettssaken mot Trump. Det gjorde de ikke, og nå er det for sent.

Det republikanske partiet er nå Trumps parti, med svigerdatter som sjef for RNC.

IKONISK: Ronald Reagan var en ikonisk republikansk president. Foto: Barry Thumma / AP / NTB

– Hva ville store republikanske presidenter som Eisenhower, Reagan og Bush senior, sagt om denne dommen?

– De ville vært forferdet over dommen, Donald Trump og utviklingen i Det republikanske partiet.

Ronald Reagan, som Trump sammenligner seg ofte med, ville snudd seg i graven, mener Løkke.

– Reagan appellerte til det beste i amerikanerne. Trump appellerer til det verste i dem.

Han minner om at Reagan var en sterk forsvarer av det amerikanske demokratiet og av USAs allierte i Europa og den demokratiske verden.

– Trump, derimot er en trussel mot det amerikanske demokratiet og landets europeiske allierte. Forskjellen kunne ikke vært større, sier Løkke.

Read Entire Article