Kan bli pilotstreik i Norwegian: – Mange vil kunne få problemer

4 months ago 46


– Sannsynligheten for streik er nok relativt høy, mener flyanalytiker.

Pilene peker oppover for flyselskapet Norwegian om dagen. Foto: Ints Kalnins / Reuters / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Mandag ble en mulig flyplass-streik avverget, etter at Fellesforbundet og NHO Luftfart kom til enighet om tariffavtale for over 2000 inspektører og flyteknikere.

Men en ny streik kan vente like rundt hjørnet. Meklingsfristen for forhandlingene mellom Norwegian-pilotene, Norwegian Pilot Union (NPU), og flyselskapet er fredag ved midnatt. De første pilotene kan dermed gå ut i streik fra lørdag morgen.

Det er innenlandstrafikken til Norwegian som blir hardest rammet av en eventuell streik, siden de spanske og danske pilotene er ferdigforhandlet.

– Hvis alle pilotene havner med gule vester etter hvert, da snakker vi om 60–70 prosent av produksjonen til Norwegian, og da er det ikke bare Oslo, Bergen, og Trondheim og så videre. Det blir masse, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til E24. .

– Sannsynligheten for streik er nok relativt høy, sett fra mitt ståsted.

Les på E24+

Tord (33) har gullstatus livet ut: – En strategi som fungerer

E24 har stilt Norwegian spørsmål om hvordan en streik potensielt kan ramme reisende. Selskapets pressekontakt Silje Glorvigen skriver følgende i en e-post:

– Vårt mål er at vi skal komme til enighet i meklingen, og utover det er det for tidlig å si hva slags konsekvenser en eventuell streike vil få.

Nederst i saken kommer Forbrukerrådet med noen tips til folk som skal reise med Norwegian i perioden det kan bli streik.

Hans Jørgen Elnæs

Flyanalytiker

17 tas ut

Det er i første omgang 17 piloter som eventuelt skal tas ut i streik, ifølge Riksmeklerens oversikt over kommende meklinger. Til sammen er det 690 piloter som kan bli tatt ut til streik.

Det er Norwegian-pilotene og Parat som forhandler med Norwegian og NHO på den andre siden.

– Erfaringsmessig starter ikke en streik med et voldsomt uttak. Man starter litt konservativt, og så skrur man skruen litt til etter hvert hvis ikke det kommer noen bevegelse, sier Elnæs.

Elnæs viser til at Norwegian flyr rundt 500 flighter per dag, og har i snitt 180 seter per fly, og de fyller flyene 80–85 prosent.

– 50–60 prosent av produksjonen er her i Norge og til og fra Norge, så det blir ganske omfattende for det segmentet der, sier flyanalytikeren.

Han sier det er kostbart å streike i sommersesongen.

– Dette er veldig kostbart for selskapet på to områder. For det første tapte inntekter og for det andre renomé for selskapet, Elnæs.

– Mange vil få problemer

Mens Norwegian-eierne og kreditorene måtte ta store tap gjennom selskapets rekonstruksjon i 2021, er situasjonen i dag en annen. Per utgangen av mars hadde selskapet 10,4 milliarder kroner på bok, og utbytter er foreslått.

Leder for Norwegian-pilotene, Alf Hansen, har tidligere sagt til E24 at det er uenighet om både lønn og arbeidstidsbestemmelser.

Flyselskapet har allerede solgt over 300.000 flere billetter for årets sommersesong enn på samme tid i fjor.

– Norwegian har begynt å gjøre det bra, og da er ofte streikeviljen godt til stede hvis ikke ledelsen kommer dem til møte. Det er tøft å gjøre det også, for mange vil kunne få problemer hvis det blir streik, sier Elnæs.

Elnæs trekker frem at Norwegians regularitet regularitet Antall gjennomførte flyvninger.er svært høy, og punktligheten er akseptabel.

– Det går på det operative, som pilotene og de andre på den siden av bordet bidrar til. Norwegian er på vei til å bli et lønnsomt selskap, og da er det slik at partene også vil ha sin del av det, sier flyanalytikeren.

Partene har forhandlet siden november i fjor, mens det i mai ble brudd i forhandlingene.

Bør ikke avbestille billett

– Først og fremst er det viktig at man planlegger som om at alt går som planlagt, for det er ikke sikkert pilotene som flyr akkurat ditt fly, blir tatt ut i streik. Streiken trappes vanligvis opp ettersom konflikter pågår, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Han trekker frem flere forhold folk bør tenke på hvis de planlegger å fly med Norwegian:

  • Man bør ikke avbestille flybilletten selv med mindre man har billett med full fleksibilitet og har en annen reiserute klar.
  • Det skader ikke å undersøke hos andre flyselskaper eller finne andre transportformer, så man har et alternativ hvis det blir streik.
  • Man har rett til å legge ut og få pengene tilbake hvis selskapet ikke klarer å ordne alternativ reiserute, men det bør gjøres nøkternt.

– Når en flyging blir kansellert, har flyselskapet i utgangspunktet en plikt til å ordne ny billett til deg. Men når det er streik er det ikke ofte ikke mange mennesker på jobb til å gjøre den jobben. I tillegg er det ofte tynt med plasser på andre flyginger, noe som praktisk sett gjør det vanskelig å plassere alle som er berørt, over på andre flyginger, sier Iversen.

Read Entire Article