Kamala Harris: – Verdiene mine har ikke endret seg

1 month ago 16


I FARTA: Kort tid etter at TV-intervjuet var spilt inn, hastet Kamala Harris videre til et valgkamparrangement i Savannah i Georgia. Foto: Stephen B. Morton / AP / NTB

I sitt første TV-intervju som presidentkandidat ble Kamala Harris konfrontert med at hun har endret ståsted i flere saker de siste årene.

fredag 30. august kl. 01:34

– Verdiene mine ikke har endret seg, svarte hun.

Sammen med sin visepresidentkandidat Tim Walz blir Kamala Harris natt til fredag norsk tid stilt til veggs av den erfarne CNN-journalisten Dana Bash.

Selve intervjuet starter klokken 03, men CNN har allerede publisert flere utdrag.

Det har på forhånd vært knyttet stor spenning til TV-intervjuet, som er det første Harris stiller opp på etter at Joe Biden trakk seg som demokratenes presidentkandidat.

Hun har gjort det godt på målingene etter at hun tok over, men en blunder i beste sendetid kan potensielt sørge for riper i lakken.

– TV-intervjuer er risikabelt for Harris. Hun er ikke alltid så god til å svare for seg når hun ikke selv kontrollerer settingen. Noen av hennes største og mest skadelige tabber som politiker har kommet i TV-intervjuer, sa USA-ekspert og professor på Høgskulen på Vestlandet Hilmar Mjelde til VG før intervjuet.

Måtte svare på politiske endringer

Og på CNN måtte Harris svare på hvorfor hun har beveget seg inn mot sentrum i flere saker siden hun prøvde å bli president for demokratene i 2019. Den kampen vant som kjent Biden, og Harris ble hans visepresident.

Harris har siden de gang lagt seg på en strengere innvandringspolitisk linje, og hun har gått bort fra å ta til orde for et forbud mot utvinning av olje og gass fra skiferolje, såkalt fracking – en industri som står for mange arbeidsplasser i den viktige vippestaten Pennsylvania, skriver NTB.

BUSSTURNÉ: Kamala Harris og Tim Walz besøkte torsdag restauranten Sandfly BBQ i Savannah i Georgia. Foto: Elizabeth Frantz / Reuters / NTB

– Hvordan bør velgerne tolke noen av de endringene du har gjort? spør CNN-programleder Bash.

– Er det fordi du har mer erfaring nå og har lært mer? Er det fordi du stilte til valg som presidentkandidat for demokratene? Og kan de føle seg trygge på at det du sier nå faktisk vil bli din politikk fremover?

– Når det kommer til mine politiske synspunkter og beslutninger, mener jeg at det viktigste aspektet er at verdiene mine ikke har endret seg, svarer Harris.

Hun forklarer imidlertid at tiden som visepresident under Joe Biden gitt henne nye perspektiver i flere viktige saker.

– Verdiene mine har ikke endret seg, det er slik det er. Og etter fire år som visepresident, der en av tingene er at du reiser landet rundt, så mener jeg det er viktig å bygge konsensus, og de er viktig å finne en felles forståelse som gjør at vi faktisk kan løse problemer, sier hun.

– Mine verdier når det kommer til hva vi må gjøre for å sikre grensen – de har ikke endret seg, svarer hun videre, og viser til sine synspunkter om grensepolitikk.

Les også: Den ville flukten

– Jeg satt i to perioder som statsadvokat i California, der jeg rettsforfulgte internasjonale kriminelle organisasjoner, brudd på amerikanske lover og ulovlig innføring av våpen, narkotika og mennesker over grensen vår. Verdiene mine har ikke endret seg, gjentar hun.

Vil ha republikaner i Det hvite hus

Kamala Harris har flere ganger lovet at hun vil være en president for «alle amerikanere».

I CNN-intervjuet sier hun at hun ha med seg en republikansk minister i Det hvite hus dersom hun blir valgt.

– Jeg tror det er viktig å ha med folk med ulike synspunkter og ulike erfaringer når noen av de viktigste beslutningene skal tas. Og jeg tror det vil være en fordel for det amerikanske folket om et av regjeringsmedlemmene mine er republikaner, sier hun.

Kamala Harris møter etter planen republikanernes presidentkandidat Donald Trump til debatt på kanalen ABC 10. september.

Denne uken kom Trumps visepresidentkandidat J.D. Vance med et frontalangrep på Kamala Harris:

Les også

Read Entire Article