Kaller toppfotballsjefen passiv: – Jeg er skuffet

1 month ago 21


 Mattis Sandblad / VGDirektør for landslag og toppfotball Siri Nordby. Foto: Mattis Sandblad / VG

NISO-lederen er «skuffet» over NFF-topp Siri Nordbys kunstgress-uttalelser. Hun forstår lite av kritikken.

fredag 30. august kl. 20:16

Kortversjonen

  • NISO-sjef Kristoffer Paulsen Vatshaug støtter Solbakken og ønsker mer naturgress i toppfotballen.
  • Vatshaug uttrykker skuffelse over NFFs holdning og etterlyser mer proaktiv handling.
  • Nordby stiller seg undrede til påstanden om at NFF ikke er nysgjerrig på ny teknologi.
  • NFF-direktøren roser kunstgress for sitt bidrag til breddefotballen.

Landslagssjef Ståle Solbakken tok denne uken opp debatten om spilleunderlaget i norsk toppfotball på ny. Nå får han støtte fra spillernes interesseorganisasjon.

– Jeg hyller at Ståle er tydelig. Det stemmer veldig godt overens med de signalene vi har fått fra spillerne i alle år. De ønsker å spille på gress.

Det sier Kristoffer Paulsen Vatshaug engasjert til VG. Han er leder for spillerorganisasjonen NISO, og sikter til at Solbakken nylig tok til orde for et forbud mot kunstgressbaner.

Bilde av Kristoffer Paulsen VatshaugKristoffer Paulsen Vatshaug

Direktør for landslag og toppfotball NFF, Siri Nordby mener debatten er sammensatt, og at forbundet ikke kan bestemme hva klubbene skal gjøre. De svarene reagerer NISO-lederen på.

– Jeg stusser over hvor passiv Nordby er. For meg er det rart at NFF ikke er mer offensiv og søker kunnskap om det vi ser i andre nasjoner, at gress presser seg frem. Jeg er rett og slett skuffet over at hun ikke tør å være mer proaktiv, sier 43-åringen.

Mannen med 264 kamper i Eliteserien mener en må skille mellom topp og bredde i banedekke-debatten. Han peker på hvem Siri Nordby er ansatt for å hjelpe.

– Hun er ansatt for å ta vare på spillerne, og hun har vært spiller selv. Da burde hun vite at spillerne ønsker å spille på de gode, gode gressbanenene, fortsetter Paulsen Vatshaug.

Nordby er forelagt kritikken fra NISO og svarer via e-post.

– Vi er forundret over påstanden om at NFF ikke er nysgjerrig på ny teknologi, når vi nå legger hybridgress på Ullevaal Stadion. De fleste vil være enige om at en strøken naturgressbane er å foretrekke, og NFF er for ordens skyld ikke motstander av naturgress i Eliteserien, skriver Nordby til VG.

Hun mener også at norsk fotball har tatt steg internasjonalt på kunstig gress.

– Det er forskjeller på naturgress og kunstgress, men spørsmålet er hvor store de er og hvilken betydning de har. Vi kan i hvert fall slå fast at vi har utviklet en lang rekke unge profiler fra kunstgressgenerasjonen som gjør det godt i utenlandske ligaer som spiller på naturgress. Vi kan også fastslå at Eliteserien som liga har tatt store steg på den internasjonale rankingen med mange norske toppklubber som spiller på kunstgress, skriver Nordby.

På spørsmål om hva NISO tenker om forholdene for gressbaner i kaldt og værutsatt klima svarer Paulsen Vatshaug følgende.

– Det stemmer bare delvis det som sies med klima. Man ser at de nye gresstypene tåler kalde vintre bedre. Og da bør norsk fotball søke mer tilbake til gress på topparenane. Den teknologien har gått relativt fort, og når man ser det de har fått til på de stadionene i Norge med hybridgress så er det flere argumenter som ikke er holdbare lengre.

Nordby skriver at NFF er tett på andre forbund og kompetansemiljøer i den omstillingsfasen de nå står i med kunstgressutviklingen.

– Både hybridgress og ny teknologi for kvalitet i kunstgressbanene er høyaktuelle temaer å drøfte videre med våre toppklubber. Ser vi på vekstsesongen for gress, er det fortsatt ikke teknologi for å satse på naturgress i deler av landet, skriver Nordby videre.

Resten av tilsvaret til NFF-lederen kan leses i bunnen av saken.

Gummigranulat er i dag en viktig del av kunstgressbaner over hele landet. EU vedtok i 2023 et salgsforbud av gummien gjeldene fra 2031. Nå etterlyser Paulsen Vatshaug et forbund som er i forkant.

– I stedet for å bli pålagt å gjøre den endringen kan vi ligge i forkant av det vi antar kommer. Vi vet ikke hvilke pålegg som kommer fra UEFA og FIFA, men vi vet at granulat-bestemmelsene kommer og at kunstgress er på vikende front. Vi bør være nysgjerrige på ny teknologi, slik som Brann, Lillestrøm, Haugesund og Rosenborg er langt fremme på, mener den tidligere Molde-backen.

Nordby avslutter sitt svar til NISO med ros av kunstgressets rolle i breddefotballen.

– Det vi alle kan være enige om, er at uten kunstgressbaner i breddefotballen, så hadde vi utviklet dårligere spillere og vi hadde hatt langt færre som spilte fotball i Norge. Vi kan også være enige om at vi fremover skal fortsette med å være nysgjerrig på ny teknologi og mulighetene den gir.

Read Entire Article