Kaia (21) fikk 4 dager på å flytte ut: – De tråkker på oss

1 month ago 14


Kortversjonen

  • Kaia Samdal og flere leietakere fikk beskjed om å flytte i løpet av fire dager, til tross for at leiekontrakten sier at de har tre måneders oppsigelse.
  • Etter VG tok kontakt med utleierselskapet Merkantilbygg gikk de tilbake på utkastelsen, og sa det var en misforståelse fra en uerfaren rådgiver.
  • Leieboerforeningen kaller det skittent spill og understreker at slike oppsigelser er ulovlige.

De er ikke alene. Utleieselskapet Merkantilbygg har gitt flere leietagere ekstremt kort frist på å flytte ut, selv om de har tre måneders oppsigelse ifølge leiekontrakten.

Torsdag kveld, etter klokken 22, tikket denne e-posten inn:

– Vi må dessverre informere dere om at bygården hvor dere bor er blitt solgt, og den vil derfor ikke lenger bli leid ut av Merkantilbygg. Av den grunn er vi nødt til å be dere om å flytte innen tirsdag 03.09.2024.

Utleier tilbyr en annen leilighet og gratis flyttehjelp såfremt de svarer innen 26 timer. Men de har ikke flere fireroms, dermed må kollektivet splittes opp.

– Dette er ren utpressing for å få oss til å flytte fortest mulig. Vi flyttet inn 1. august, sier Samdal oppgitt. Hun forteller at de tre venninnene var på gråten da de fikk e-posten torsdag kveld.

 Espen Rasmussen / VGTRØNDER: Kaia Samdal flyttet til Oslo fra Trondheim for halvannet år siden. For dette rommet betaler hun 8450 kroner i måneden. Strøm kommer i tillegg. Foto: Espen Rasmussen / VG

– Vi er unge og nye i boligmarkedet og ikke kjent med alle lover og regler, noe jeg føler de misbruker. De tråkker på oss, rett og slett, sier 21-åringen som velger å stå frem med sin historie.

Hun og de to venninnene betaler 26 000 kroner for 75 kvadratmeter på St. Hanshaugen sentralt i Oslo. Leiligheten i første etasje har sett bedre dager.

Etter at Samdal sendte Merkantilbygg en mail med beskjed om at hun har tatt kontakt med både media og advokat, tilbyr utleier seg å betale tilbake husleien for august og september.

– Jeg kan ikke la meg skremme. Dette finner jeg meg ikke i, sier 21-åringen som studerer biomedisin og jobber masse ved siden av for å få økonomien til å gå rundt.

Misforståelse

Etter VG tok kontakt med Merkantilbygg om saken, har de sendt ut en beklagelse til de aktuelle leietagerne. De har også gått tilbake på utkastelsen, og ber leietagerne se bort fra mailen.

Advokat for firmaet, Sigurd Vestrheim, skriver i en mail til VG at saken beror på en misforståelse.

– En uerfaren rådgiver har bedt Merkantilbygg sende ut brev til beboere med flytteoppfordring 3. september. Dette er selvfølgelig ikke i tråd med Merkantilbyggs rutiner. Saken beror på en misforståelse, og Merkantilbygg har i dag beklaget i henvendelse til dem saken gjelder.

Vestrheim skriver videre at selskapet vil forholde seg til de inngåtte leiekontraktene.

– Slik selskapet alltid gjør. Merkantilbygg kan ikke annet enn å beklage situasjonen som er oppstått, vil naturligvis følge opp saken overfor beboere.

Hva som skjer når nye eiere tar over bygget vites ikke.

– Skittent spill

Yngve Gran Andersen, advokat i Leieboerforeningen, har fått se mailen som ble sendt ut. Han sier at dette er langt fra godt nok.

– Det de håper på med denne mailen, er å skremme leieboerne til å akseptere tilbudet de kommer med, slik at de blir kvitt så mange leieboere som mulig uten kamp. Det er etter mitt syn et veldig skittent spill Merkantilbygg driver med.

Merkantilbygg har nå gått tilbake på utkastelsen til sine leieboere. Andersen understreker at leieboerne ikke hadde trengt å flytte ut.

– E-posten er ikke en oppsigelse av leieavtalen. Faktisk nevnes ikke ordet «oppsigelse». Det er ikke tilfeldig. En oppsigelse fra utleier må oppfylle en rekke formkrav, hvilket Merkantilbygg er smertelig klar over. 

Bilde av Yngve Gran Andersen Yngve Gran Andersen

Advokat hos Leieboerforeningen

– Vi blir boende

Også Sofia Hammervoll og hennes romkamerater fikk samme beskjed. De hadde aldri tenkt å følge beskjeden.

– De har ingen rett til å gjøre dette. Hele situasjonen er ubegripelig, jeg forstår ikke hva de tenker, sa Sofia før beklagelsen kom.

Selv om Merkantilbygg har gått tilbake på utkastelsen, er hun ikke fornøyd.

– Jeg ble fortalt at utkastelsesbrevet var en stor feil og misforståelse. At den «tilståelsen» kommer etter de ble kontaktet av VG synes jeg er veldig avslørende. Et selskap som driver med utleie er helt klar over at det de har gjort er ulovlig, når jeg som kan ingenting om dette finner ut av det med et enkelt googlesøk.

Bilde av Sofia Hammervoll Sofia Hammervoll

Leietager hos Merkantilbygg

– Uaktuelt

For Cecilie Van Der Laak er det en håpløs situasjon. I sommer fikk hun en leilighet i Frydenlundgata av Merkantilbygg.

Van Der Laak er ufør, og har dermed en vanskeligere økonomisk situasjon. Hun søkte etter leilighet i nærmere ett år før hun fikk bosted.

– Jeg er kjempefornøyd med leiligheten jeg har, og den passer mine behov. Så kom det en mail i går kveld om at jeg har fire dager på å flytte ut. Jeg er helt i sjokk, kvalm, frustrert, sint og stresset. De prøver å tvinge meg ut, men det er helt uaktuelt, sier hun til VG.

Bilde av Cecilie Van Der LaakCecilie Van Der Laak

Leietager hos Merkantilbygg

I mailen, som er sendt til en rekke leietagere, skriver Merkantilbygg at de kan tilby en annen leilighet og hjelp med flytting. For Van Der Laak er ikke det noe hun vurderer. Hun tenker å bo ut oppsigelsestiden.

– Jeg føler meg helt fortapt, og er nesten på gråten hele tiden. Det er ikke bra, og jeg har ikke et hjem å flytte til. Dette er ikke lovlig. Hvis Merkantilbygg kommer på tirsdag og låser seg inn, så ringer jeg politiet.

Read Entire Article