Jødiske aktivister tok seg inn i Kongressen: «Ikke i vårt navn»

4 months ago 31


Netanyahu er denne uka i USA.

Flere amerikanske medier påpeker at besøket har havnet i skyggen av de dramatiske politiske omveltningene som den siste tiden har utfoldet seg i landet – inkludert Joe Bidens exit fra presidentvalgkampen.

Men noe oppstyr har det ført til. Natt til onsdag norsk tid tok flere hundre jødiske fredsaktivister seg inn i Kongress­bygningen i Washington. Det skjedde før Netanyahu natt til torsdag skal tale der.

Aktivistene hadde en klar beskjed til Israels statsminister.

En politimann stripser hendene til fire kvinner i røde t-shorter der det står "Ikke i vårt navn".

En politimann stripser hendene til fire aktivister som deltok på protesten i Kongressen.

Foto: TIERNEY L. CROSS / AFP

200 pågrepet

– De siste ni månedene har vi vært vitne til utallige grusomheter i Gaza, begått i vårt navn og betalt av vår regjering, skriver organisasjonen Jewish Voice for Peace, som sto bak protesten, på X.

Demonstrantene krever at USA slutter å sende våpen til Israel mens Gaza-krigen raser. De var kledd i røde t-shorter og bar plakater med påskriften, «Ikke i vårt navn» og «Jøder må si stopp til våpen til Israel».

Politifolk pågriper folk i røde t-shorter som sitter på gulvet i en bygning

Demonstrasjonen og pågripelsene gikk rolig for seg.

Foto: TIERNEY L. CROSS / AFP

Rundt 400 demonstranter var til stede, anslår Jewish Voice for Peace på sine nettsider.

Demonstrantene satte seg ned i en sirkel og begynte å klappe og rope slagord. Etter en halvtime, og etter flere advarsler, begynte politiet å pågripe dem. De ble ført ut én etter én, skriver AP.

Totalt ble omlag 200 personer pågrepet, opplyser politiet, skriver Reuters.

– Aldri igjen

– Jeg er datteren av en overlevende fra Holocaust, og jeg vet hvordan Holocaust var, sa Jane Hirschmann fra New York, med henvisning til tyskernes masseutrydding av 6 millioner jøder under andre verdenskrig.

Hirschmann hadde tatt med seg begge døtrene sine til protesten. Alle ble pågrepet av politiet.

– Når vi sier «aldri igjen», mener vi aldri for noen, understreket hun til AP.

Gaza-krigen brøt ut etter det Hamas-ledede angrepet mot Israel i oktober, der over 1000 israelere ble drept. Krigen har krevd titusenvis av liv i Gaza. Israel har flere ganger blitt anklaget for krigsforbrytelser og brudd på menneske­rettighetene.

En menn veiver med israelske flagg og holder opp plakater med bilder av to menn

Det var ikke bare fredsaktivister som var ute i forbindelse med Netanyahus besøk. Også slektninger til gisler som holdes av Hamas i Gaza, demonstrerte ved Kongressen i Washington tirsdag.

Foto: Umit Bektas / Reuters

De fleste amerikanske jøder støtter Israels krig i Gaza, ifølge en undersøkelse av Pew Research Center. Men de i den yngre alders­gruppen, fra 18-34, har et mer delt syn enn resten av de spurte.

Der mener 4 av 10 at Israels fremferd er uakseptabel.

Et endret landskap

Netanyahu ankom USA mandag. I tillegg til å tale i Kongressen skal han i løpet av besøket møte president Joe Biden, visepresident og demokratenes antatte president­kandidat Kamala Harris og ekspresident og republikanernes president­kandidat Donald Trump.

Trump og Netanyahu har hatt et kjølig forhold etter at Netanyahu gratulerte Biden med valgseieren i 2020. Men fredag skal de møtes hjemme hos Trump i Mar-a-Lago i Florida.

Donald Trump og Benjamin Netanyahu

Donald Trump (til venstre) og Benjamin Netanyahu i 2017. De to var gode venner da Trump var president, men forholdet ble siden kjøligere.

Foto: Sebastian Scheiner / AP

Besøket skjer etter noen dramatiske uker i USA:

Dermed landet Netanyahu i et amerikansk politisk landskap som ser svært annerledes ut enn da besøket ble planlagt.

Besøket har også satt søkelys på Harris' holdinger til Israel, Palestina og Gaza-krigen. Visepresidenten har tidligere krevd en umiddelbar våpenhvile i Gaza. Hun har beskrevet situasjonen som en «humanitær katastrofe».

Det er ikke ventet at hun skal være til stede når Netanyahu onsdag taler i Kongressen, skriver The New York Times.

Interessert i utenriksstoff? Hør utenriks­redaksjonens podkast her:

Publisert 24.07.2024, kl. 07.12 Oppdatert 24.07.2024, kl. 07.26

Read Entire Article