Jahn Teigen ville fylt 75 år fredag – feires på scenen: – Gjett om han ville likt det

1 week ago 6


Jahn Teigen med et fornøyd smil da han i 2010 fikk utmerkelsen Ridder av 1. Klasse av Den kongelige norske St. Olavs Orden. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Fire år etter at Jahn Teigen gikk bort, 70 år gammel, samler venner og kolleger seg på scenen for å hylle ham på det som ville vært 75-årsdagen hans.

torsdag 26. september kl. 06:55

– Om han ville likt å bli feiret? Gjett om, sier Anita Skorgan med en stor latter om mannen hun giftet seg med for 40 år siden, ble skilt fra tre år senere, og – etter at det første året var gått – forble venn med resten av livet.

Jahn Teigen skal feires i to dager i Oslo Spektrum fredag og lørdag. Anita Skorgan er hyret inn som gjesteartist for «å gjøre noen sanger og kanskje si noen ord».

– Jeg skal gjøre «Cheek to Cheek» sammen med Gaute Ormåsen, han synger så fint, sier hun om sin og Jahn Teigens 1983-duett fra suksessalbumet med samme navn.

Mange må til

Andre artister på scenen er Atle Pettersen, Elisabeth «Bettan» Andreassen, Ulrikke Brandstorp, Åge Sten Nilsen og Thomas Felberg, noe som får Skorgan til å fundere:

– Så mange sangere kreves det for å dekke én sanger! For Jahn var en formidabel sanger. Han dekket alle sjangre opp gjennom årene – fra heavy, rock'n'roll, punk, rap, visesang til pop, pluss at han fant opp et par sjangre.

– Det er gøy å se interessen. Vi er stolte og glade over å kunne viderebringe den musikalske arven etter ham, Sara og jeg, sier hun om sin og Teigens felles datter.

Sara Skorgan Teigen slapp i forrige uke selv låten «Postkort fra himmelen», der hun ved hjelp av AI sang duett med faren, i en låt skrevet av Lars Kilevold. «Selv når du er borte, er du hos meg», synger hun.

I 2020 fortalte Skorgan Teigen åpenhjertig om faren bortgang på Lindmo:

– Norges ABBA

Hyllestkonserten har fått navn etter den siste låten han ga ut, «Ikke som alle andre», som kom i 2019. Det synes Anita Skorgan passer bra.

– Jahn var en usedvanlig person, og man oppdager gjerne mer og mer i ettertid. Det er et underlig yrke. Hans hovedgeskjeft og -talent var å være entertainer, men han hadde et stort talent for å skrive sanger som festet seg i folks bevissthet, utdyper Anita Skorgan:

– Jeg vet ikke om noen andre norske artister som har så mange sanger som folk husker så godt. Han var som Norges ABBA.

I mai ble Teigen hyllet under semifinalen av Eurovision:

Tveegget sverd

65 år gammel holder hun på med konserter og «sine ting». Men uansett byr Anita Skorgan alltid på noen Teigen-låter til slutt.

– De er en stor del av livet mitt. Jeg kommer ikke unna!

Folk vil også gjerne dele sine Teigen-historier med henne. Dem finnes det mange av.

– Det er jo noe som er karakteristisk for Jahn, og bidro til hans skjebne. Han var så glad i folk og så aktiv på artistfronten i så mange år, der han reiste overalt til den minste krok. Jeg holdt på å bli spenna gæren av det, vi kom oss aldri av gårde! ler hun, før hun legger til med mer alvor:

– Jeg så at det var et tveegget sverd: Det var herlig at han elsket og ønsket å snakke med alle, men samtidig spiste det ham litt opp.

Åge Sten Nilsen: – Jeg gjør «Voodoo»

Åge Sten Nilsen røper overfor NTB at blant sangene han skal trå til med i helgen, er «Voodoo» – sangen Jahn Teigen, i skjelettkostyme, og Inger Lise Rypdal gjorde i Melodi Grand Prix i 1976. Den er faktisk skrevet av Terje Rypdal.

– Jeg har faktisk aldri sunget Teigen før, sier Sten Nilsen og lover å trå til på Teigensk vis:

– Jeg prøver å sette inn det ekstra Teigen-giret på enkelte ting, i hans ånd. Han hadde evnen til å dra på litt ekstra av og til – så det ikke ble helt smørsang, sier Wig Wam-vokalisten. Som påpeker all energien som Jahn Teigen hadde fra rockeverdenen og tok med seg inn i popens snillere toner.

 Cornelius Poppe / NTBTeigen og Sten Nilsen sammen under finalen av MGP i 2005. Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Teigen hadde evnen til å skrive enkle, gode melodier og viste en utrolig popteft da han begynte på dette kapittelet.

Dette er Jahn Teigen

  • Norsk sanger, komponist og underholdningsartist født i Tønsberg 27. september 1949, død i Ystad i Sverige 24. februar 2020.
  • Ga ut over 40 album alene og med andre i tiden 1967 til 2004, med band som The Enemies, Popol Vuh, Lions of Judea og Prima Vera.
  • Deltok i hele 14 Melodi Grand Prix-finaler, som fortsatt er rekord, og representerte Norge tre ganger i Eurovision – til null poeng i 1978 med «Mil etter Mil».
  • Skal også hylles 9. november i Tønsberg med Teigen Galla, der familie og musikalske venner stiller på scenen i kulturhuset som nå heter Jahn Teigen Arena og en permanent Jahn Teigen-utstilling åpnes.
Read Entire Article