Irans angrep på Israel: Dette må du vite

4 days ago 8


 Ohad Zwigenberg / AP / NTB Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB

Iran har fyrt av missiler mot Israel.

tirsdag 1. oktober kl. 20:25

1 Hva er konflikten mellom Iran og Israel?

Konflikten mellom Iran og Israel har pågått i mange år og er preget av dype politiske, religiøse og militære uenigheter. Det var etter den islamske revolusjonen i Iran i 1979 at forholdet mellom de to landene for alvor ble fiendtlig. Det iranske regimet har motstand mot Israel som en kjerne i sin ideologi, og anerkjenner ikke Israels eksistens. Iran støtter grupper som Hizbollah og Hamas, som er fiendtlige mot Israel, og dette har ført til gjentatte angrep og motangrep mellom partene.

Du finner siste nytt om situasjonen her.

2 Hvem er Hizbollah og hvorfor er de viktige i denne konflikten?

Hizbollah er en militant gruppe og politisk parti basert i Libanon. De har fått mye støtte fra Iran og har vært i konflikt med Israel siden 1980-tallet. Hizbollah har stor innflytelse i Libanon og har gjennomført mange angrep mot Israel.

3 Hva har skjedd nylig mellom Iran og Israel?

Nylig har Iran skutt raketter mot Israel som hevn for drapene på flere Hizbollah-ledere. Dette har ført til en eskalering av konflikten, med Israel som svarer med luftangrep og en bakkeinvasjon i Sør-Libanon for å svekke Hizbollah.

Les også: Disse Hizbollah-toppene er drept: – Under et voldsomt press

4 Hva har skjedd nylig som har eskalert konflikten?

Nylig har det vært flere angrep og motangrep mellom Israel og Hizbollah. Israel har drept flere ledere i Hizbollah, noe som har ført til hevnangrep fra Iran og Hizbollah. Dette har eskalert situasjonen og ført til at Iran har skutt raketter mot Israel.

Les også: BOMBEN SOM TAR ALT

5 Hva er Iron Dome og hvordan fungerer det?

Iron Dome er et luftforsvarssystem som Israel bruker for å skyte ned raketter før de treffer bakken. Systemet har vært effektivt i å beskytte israelske byer fra rakettangrep, inkludert de som nylig ble skutt fra Iran.

6 Hva sier internasjonale aktører om konflikten?

Internasjonale aktører som USA, FN og flere europeiske land har uttrykt bekymring for konflikten og har oppfordret til våpenhvile. De ønsker å unngå en større krig i regionen og jobber for å få partene til å forhandle.

7 Hvorfor er dette farlig for regionen?

Denne konflikten kan sette hele regionen i brann fordi den involverer flere land og grupper med ulike interesser. Hvis konflikten eskalerer ytterligere, kan det føre til en større krig som involverer flere land, inkludert USA, som allerede har styrket sin tilstedeværelse i området.

8 Hva kan skje fremover?

Fremtiden er usikker, men eksperter frykter at konflikten kan eskalere ytterligere. Hvis det ikke blir en våpenhvile, kan det føre til en større krig som involverer flere land og grupper i regionen. Dette kan ha katastrofale konsekvenser for både sivilbefolkningen og den politiske stabiliteten i Midtøsten.

9 Hvorfor er denne konflikten viktig for resten av verden?

 Denne konflikten er viktig for resten av verden fordi den kan påvirke global sikkerhet og økonomi. Hvis konflikten eskalerer, kan det føre til høyere oljepriser og mer ustabilitet i en allerede urolig region. Det kan også føre til flere flyktninger og humanitære kriser.

Read Entire Article