RIVAL: Jake Wightman tok VM-gull foran Jakob Ingebrigtsen for to år siden. Foto: ANDY LYONS / AFP / NTB

Jake Wightman (29) tok VM-gull på 1500 meter i 2022. Men en OL-billett på distansen er på ingen måter sikkert at han får.

• Bilde av Sindre Espe
mandag 3. juni kl. 20:34

Kortversjonen

• Jake Wightman, verdensmester på 1500 meter fra 2022, har press på seg for å komme med til OL.
  • Seks løpere kjemper om tre plasser. Fire mann har prestert bedre enn Wightman denne sesongen.
  • Wigthman sier at dette kan bli hans siste OL.

Skotten er etter rapportene i god form, men står overfor en tøff kamp for å bli tatt ut til det britiske OL-laget.

– Det pleide å være slik at det bare var to stykker som hadde nivået, sier Wightman til BBC og refererer til seg selv og Josh Kerr. Jakob Ingebrigtsen tok VM-sølv bak Wightman og Kerr på 1500 meter i henholdsvis 2022 og 2023.

Josh Kerr<-Josh Kerr

VM-gull og OL-bronse på 1500 meter.

Nå er konkurransen langt tøffere – seks mann kjemper om tre plasser på distansen i OL, og Wightman har foreløpig dårlige kort på hånd:

• Kerr slo nylig Jakob Ingebrigtsen på en engelsk mil under Diamond Leauge-stevnet i Eugene. Neil Gourley ble nummer fire i samme løp – på plassen foran Wightman.
  • I tillegg løp Elliot Giles og George Mills på 3:31 på 1500 meteren under Bislett Games – tre sekunder bedre enn Wightmans årsbeste på distansen innendørs i år.
  • Adam Fogg har 29 hundredeler dårligere årsbeste på 1500 meter enn Wightman, og skal løpe distansen i EM sammen med Gourley.

– Det Josh gjorde i fjor, og det han har gjort i år, betyr at han er sikret den ene plassen – noe som betyr at resten av oss må være blant de to beste i uttakene for å sikre oss plass.

NB! Hverken Josh Kerr eller Jake Wightman skal løpe EM.

29-åringen er klar på at OL-gull veier tyngre enn VM-gull, og innrømmer at dette kanskje blir hans siste OL.

– Når du er liten, er det eneste du drømmer om å vinne OL-gull. Dette kan være mitt siste, så derfor må jeg sørge for at jeg gjør alt jeg kan for å gi meg selv muligheten til å prøve å vinne gullet.

Wightman sier 1500 meter er hovedmålet i OL, men at det også frister å stille til start på 800 meter – en distanse han har EM-sølv på fra 2022. Den avgjørelsen har han ennå ikke tatt.

EM i Roma starter førstkommende fredag (7. juni) og ruller og går til 12. juni. 1500 meter for herrer starter med innledende heat mandag 10. juni. Finalen går på kvelden på mesterskapets siste dag.

Etter EM er det tre Diamond League-stevner før OL i Paris. I OL starter friidretten 1. august og avsluttes 11. august.