Ikke vi som må skjerpe oss!

3 months ago 21


Det stemmer ikke at unge flest «loker i en evighet» og «seiler verden rundt» i stedet for å jobbe.

Hvis noen midt ute i studieløpet innser at de har valgt feil studie, er det ikke bedre at de heller velger en utdannelse som er mer riktig for dem, skriver Aram Karim i SV. Foto: Fotonorden
torsdag 15. august kl. 15:35
Aram Karim (24)

Sosialistisk Venstreparti

Mimir Kristjansson i Rødt må ha fått litt overtenning på Arendalsuka, da han under «Politisk kvarter» ba unge som ikke har jobb om å skjerpe seg.

Det er en helt sjokkerende dårlig skivebom.

Han og Rødt mener tydeligvis at «ungdommer bruker årevis på å loke rundt før de klarer å bestemme seg».

Han mener også at ungdommer tar seg gjerne et friår og «seiler verden rundt», eller at de starter på ett fag før de ombestemmer seg og hopper videre på et annet.

Store ord fra en «halvstudert røver», som selv «loket» ganske lenge, før han startet på studier som han senere droppet ut av.

Mimir Kristjansson (Rødt) besøkte Høyre sin stand under Arendalsuka på tirsdag. Foto: Helge Mikalsen / VG

Selv om utspillet er katastrofalt dårlig formulert, og helt unødvendig setter vanlige folk opp mot hverandre, er det likevel et poeng å skimte langt uti horisonten.

Han har rett i at vi trenger flere ut i jobb, han har rett i at det er et enda større potensiale å hente ut av mange ungdommer - særlig de som har havnet på utsiden av samfunnet. Men disse ungdommene trenger, og fortjener, å bli møtt på en mer anstendig måte enn dette.

Så gjenstår alle de underlige elementene i utspillet:

Mener Mimir virkelig at det er dumt at unge begynner på et studie, for så å ombestemme seg?

Faddere på UIO i Oslo. Foto: Marie Dreyer Bakken / VG

Er ikke dette nettopp den ansvarlige tingen å gjøre som ung idag, det å skaffe seg en viss kompetanse som er etterspurt av arbeidsmarkedet slik at man får en jobb?

Hvis noen midt ute i studieløpet innser at de har valgt feil studie, er det ikke bedre at de heller velger en utdannelse som er mer riktig for dem, slik at de faktisk kan stå sin yrkesaktive alder ut i den jobben?

Forresten, så kjenner jeg for øvrig ingen som jeg gikk på videregående med som «seilet verden rundt» etter at de ble ferdig på VGS.

Hva tenker du?Når burde man velge karrierevei?aMed èn gang etter videregåendebFint med friår!cBruk så lang tid du vildDet varierer veldig

Tvert imot begynte de fleste i sine første jobber allerede på VG3, for vi visste at vi kom til å komme ut i et boligmarked som løper løpsk.

Et samfunn der det var første mann til å karre seg til en bolig, slik at man var på innsiden av boligmarkedet, og ikke ble en av dem som må leie for resten av livet.

Og hadde disse ungdommene heller villet seile, Mimir, så forstår jeg det også veldig godt. Noen ganger vil jeg også heller seile verden rundt, enn å leve med konsekvensene av valgene som din generasjon tok.

Som etterlot oss et samfunn med større forskjeller og klimakrise. Et samfunn hvor vår generasjon, for første gang siden 2 verdenskrig, vil få dårligere levestandard enn våre foreldre.

Det er nok heller du som må skjerpe deg, Mimir.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no. Unge meninger-prosjektet er finansiert med støtte av Stiftelsen Tinius. Les mer.
Read Entire Article