Ikke skjedd siden krigen: – Fortvilende

1 month ago 13


Kortversjonen

  • Alternativ for Tyskland (AfD) har vunnet valget i Thüringen. Dette er første gang et ytre høyre-parti vinner et delstatsvalg siden andre verdenskrig.
  • Partiet blir beskrevet som ekstremistisk av den tyske etterretningstjenesten i begge delstatene. Lederen for partiet i delstaten Thüringen, Björn Höcke, er også dømt for nazi-retorikk.
  • Journalist og historiker Astrid Sverresdotter Dypvik mener strømningene har vist at det er denne veien det går.

På søndag stemte folk i delstatsvalget i Sachsen og Thüringen i Tyskland.

Nå ser det ut til at det ytre høyre-partiet AfD har vunnet i Thüringen. Ifølge beregninger av infratest dimap har partiet vunnet mer enn en tredjedel av setene i Erfurt delstatsparlament i Thüringen, med 32,9 prosent. Det skriver den tyske avisen ARD.

Partiet blir beskrevet som ekstremistisk av den tyske etterretningstjenesten i begge delstatene. Lederen for partiet i delstaten Thüringen, Björn Höcke, er også dømt for nazi-retorikk. Det er første gang et ytre høyre-parti vinner et delstatsvalg siden andre verdenskrig.

Astrid Sverresdotter Dypvik er journalist og historiker. Hun har skrevet flere bøker om tysk etterkrigshistorie. Hun sier til VG at selv om dette har ligget i kortene, så er det bekymringsverdig.

Bilde av Astrid Sverresdotter DypvikAstrid Sverresdotter Dypvik

Journalist, historiker og redaktør for Syn og Segn.

– Selv om de har alle parametere som gjør at de kan gjøre et godt valg i Øst-Tyskland, så synes jeg det er sjokkerende.

– Jeg blir veldig fortvilet over at politikere, som så til de grader tar opp elementer fra den mørke tyske fortiden kan gjøre det så bra. Det er ekstremt urovekkende. Hele det politiske Tyskland er i alarm.

 Christian Mang / Reuters / NTBDEMONSTRERER: Tyskere demonstrerer mot partiet AfD i Erfurt, hovedstaden i delstaten Thüringen etter de første målingene fra valget kom søndag kveld. Foto: Christian Mang / Reuters / NTB

– Vil ikke samarbeide

I Tyskland har hver delstat sin egen regjering. Hver delstat har mye selvstendighet og har blant annet ansvar for skolene, politiet, kultur og miljøpolitikk.

I delstaten Sachsen, hvor det også har vært valg søndag, ligger partiet AfD i skrivende stund like bak partiet CDU. CDU er kristendemokratene i Tyskland og har sittet på makten i delstaten de siste årene.

Ifølge den tyske avisen ARD har CDU 31,8 prosent av stemmene, men AfD følger like bak med 30,8 prosent av stemmene.

Dypvik forteller at selv om AfD gjør det bra i begge delstatene, er det ikke nødvendigvis slik at de vil få mye makt.

– Fortsatt sier alle de andre partiene at de ikke vil samarbeide med AfD. Hverken i lokalpolitikken og delstatspolitikken vil de samarbeide med dem. AfD må ha over 50 prosent for å ha flertall.

Men i Thüringen, hvor de nå har en tredel av stemmene, så kan det ha litt betydning.

– Hvis de får over en tredjedel i landdagen i delstatsparlamentet i Thüringen, så kan de påvirke lovvedtak. For å få vedtatt lover i delstatene må man ha et flertall på to tredeler, dermed kan AfD hindre at lover blir vedtatt.

 Karina Hessland / Reuters / NTBPARTILEDER: Lederen i partiet AfD, Alice Weidel, sammen med leder for AfD i Thüringen, Björn Höcke, lørdag. Foto: Karina Hessland / Reuters / NTB

Mener at Tyskland utsletter seg selv

Dypvik forteller at det er flere grunner til at det ytre høyre-partiet gjør det bra i Øst-Tyskland.

– En viktig grunn er at Øst-delstatene har slitt økonomisk i mange år. Helt siden 90-tallet har de slitt med fraflytting. Det har vært en generell fremtidspessimisme og det har grodd frem en anti-regjeringstankegang.

Dypvik forteller også at Thüringen er den delstaten i Tyskland som har nest-eldst befolkning, og har hatt befolkningsnedgang siden 90-tallet.

– I Vest-Tyskland og Berlin har de lært av fortiden og vil ha et flerkulturelt samfunn, men AfD-tilhengerne hater det flerkulturelle samfunnet, sier hun.

 Thomas Grabka / Thomas GrabkaFoto: Thomas Grabka / Thomas Grabka

Flere av velgerne til AfD er helt åpne om at de ikke støtter innvandring på noen som helst måte.

– I velgerundersøkelsen fra europavalget sa 90 prosent av Afd-tilhengerne at antiinnvandring var den aller viktigste saken for dem.

– Björn Höcke mener at Tyskland utsletter seg selv og at Tyskland er truet av innvandring. Han er en politisk hysteriker og mener de eneste som kan frelse Tyskland er han selv og andre politikere som skal snu opp ned på absolutt alt.

Om to uker er det delstatsvalg i Brandenburg.

– Også i Brandenburg har det vært mye ekstremister i partiet, så AfD i sin aller mest radikaliserte variant finner man der også.

– Selv om de ikke er like store der som i Thüringen og Sachsen, ligger de an til å gjøre et godt valg der óg.

Read Entire Article