Hvorfor er det krig mellom Israel og Hizbollah nå?

1 week ago 5


IDF ber libanesere sør i landet flykte nordover. Israelere i Nord-Israel har allerede flyktet sørover.

Hvordan kom israelerne og libanesere hit?

Denne siste runden begynte 7. oktober 2023.

Hamas angrep sivile samfunn i Sør-Israel. Mer enn 1000 israelere ble drept og rundt 250 sivile og soldater tatt som gisler.

Få timer senere gikk Israel til kraftige angrep mot Hamas i Gaza. Krigføringen har ført til enorme lidelser for hele Gazas befolkning.

For å vise støtte og solidaritet med Hamas begynte Hizbollah å angripe Israel fra Libanon. I Midtøsten heter det at «min fiendes fiende er min venn». Hamas og Hizbollah er forskjellige, men er enige om at Israel må bekjempes.

Hizbollah er en mektig sjiamuslimsk milits, tungt bevæpnet og støttet av Iran. Hamas er sunnimuslimsk og har fått støtte fra Qatar, men også Iran.

Hamas er mye mindre enn Hizbollah. Den libanesiske sjiamilitsen er en langt sterkere motstander for Israel.

Familie på flukt fra Sør-Libanon

PÅ FLUKT: Tusenvis av familier fra Sør-Libanon rømte nordover da Israel begynte å angripe. Denne familien er kommet til Beirut.

Foto: AP

Hvorfor skjer opptrappingen nå?

Den foreløpig siste opptrappingen begynte med at tusenvis av personsøkere som tilhørte Hizbollah-medlemmer eksploderte i et utspekulert angrep som tilskrives IDF og Mossad.

Israels president har benektet for at landet står bak. Hizbollahs leder Hassan Nasrallah har like fullt kalt det en krigserklæring fra Israel.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, på sin side, ønsker å flytte de rundt 60.000 israelerne som ble evakuert fra Nord-Israel i fjor tilbake til hjemmene sine.

For at det skal være trygt, må Hizbollahs angrep stanses.

Hassan Nasrallah taler fra bunkeren

MEKTIG LEDER: Hizbollah-leder Hassan Nasrallah sa i en tale sist uke at Israel har erklært krig mot Hizbollah. Nasrallah har levd i en bunker i årevis ettersom han står høyt på listen over menn Israel ønsker å likvidere.

Foto: AFP

Hvor lenge har Hizbollah og Israel vært fiender?

Konflikten mellom Israel og Hizbollah er ikke ny.

Den begynte tidlig på 1980-tallet, da IDF okkuperte store deler av Sør-Libanon. Hizbollah ble grunnlagt med Irans hjelp for å bekjempe Israel inne i Libanon.

I år 2000, etter 20 års okkupasjon, trakk Israel seg ut – noe Hizbollah innkasserte som en seier.

Sommeren 2006 kom med nok en krig. Israel gikk til angrep mot mål i hele Libanon, etter at Hizbollah hadde drept og kidnappet flere israelske soldater.

Etter 34 dager endte krigen med en våpenhvile.

Iron Dome skyter ned Hizbollahs raketter

JERNKUPPELEN: Israels luftforsvars viktigste våpen heter Iron Dome. Her skyter systemet opp sine raketter for å ødelegge Hizbollahs innkommende raketter.

Foto: AP

Hva vil Israel?

Statsminister Netanyahu og IDF ønsker å presse Hizbollah nordover mot Litani-elven, cirka 30 kilometer nord for grensen.

Ved å gjøre om personsøkere og walkietalkier til bomber fører Israel også en psykologisk krigføring.

Målet er å kutte kommunikasjonslinjene innad i Hizbollah-organisasjonen. Men også å spre paranoia, frykt og redsel i hele organisasjonen og i Libanon.

For å understreke hvor god kontroll Israel har over Libanons infrastruktur har IDF sendt advarsler på fasttelefon til libanesere med beskjed om at de straks bør evakuere.

Spørsmålet er om IDF igjen vil gå inn med soldater på bakken.

Israel ønsker muligens å forhandle med Hizbollah om en avtale på sikt.

Hva vil Netanyahu oppnå?

Statsminister Netanyahu ønsker å holde på makten, tilsynelatende uansett hva det måtte koste.

Han er tiltalt for korrupsjon, bedrageri og tillitsbrudd. Han risikerer å bli satt i fengsel om han mister jobben. Det vil han unngå for enhver pris.

Hundretusener av israelere ønsker å kvitte seg med Netanyahu fordi de mener han er korrupt og ikke gjør nok for å få ut gislene.

Tiden renner ut for gislene i Gaza

SINTE PÅ NETANYAHU: En enslig demonstrant med Netanyahu-maske blant symbolske kister. Tiden renner ut for gislene. Ifølge israelske medier er rundt 100 gisler i Gaza, av dem er rundt 50 fremdeles i live. Men nå er alles øyne rettet mot krigen med Hizbollah i nord.

Foto: AFP

Men ved å angripe Hizbollah hardt, styrker statsministeren seg på hjemmebane.

Krigen i nord overskygger krigen i sør. Gisselfamiliens høylytte krav og demonstrasjonene for en våpenhvile og gissel- og fangeutveksling drukner eller stilner.

Hva kan supermakten USA gjøre?

President Joe Biden har vært svært støttende og raus mot Israel etter det brutale Hamas-angrepet 7. oktober. Israel har fått militær og politisk støtte. Men Israels leder har ikke gitt mye tilbake.

5. november er det valg i USA. De siste tiårene har Netanyahu åpent støttet republikanerne. Da Donald Trump var president, fikk Benjamin Netanyahu gjøre som han ville.

Netanyahu unngår trolig å signere en våpenhvile i Gaza før valget, fordi han ikke vil gi demokratene Kamala Harris og Joe Biden denne seieren i valgkampen, tror Thomas Friedman i The New York Times.

Han mener Netanyahu håper på en ny periode med Trump.

Dermed fortsetter Israels kriger i sør og i nord.

Hva skal til for at Iran trekkes inn?

Å angripe Irans atomanlegg har stått høyt på Netanyahus ønskeliste i flere år. Men USA har satt ned foten.

Det er flere spørsmål som foreløpig står ubesvart:

  • Vil Netanyahu gi ordre om å bombe atomanleggene nå?
  • Om Israel gjør det, vil Hizbollah og Iran se seg nødt til å svare?
  • Er det da de vil bruke sine langtrekkende missiler som kan nå Tel Aviv og Jerusalem?

Iran har ikke ønsket å involvere seg i en regional storkrig til nå.

Da israelsk etterretning drepte Hamas leder Ismail Haniyeh i Teheran mens Iran skulle innsette sin nye president, ble det sett på som en stor ydmykelse og en alvorlig provokasjon.

Men fem uker senere har Iran fremdeles ikke besvart provokasjonen.

Hizbollah og Iran er allierte

ALLIERT MED IRAN: Hizbollah-leder Hassan Nasrallah med Irans øverste leder Ali Khamenei i juli 2000. De møtes like etter at Israel trakk seg ut fra Libanon, noe de så på som en seier. Men siden krigen i 2006 har ikke Nasrallah vist seg offentlig.

Foto: AFP

Hvordan kan situasjonen roes ned?

Nøkkelen er å få til en våpenhvile i Gaza mellom Israel og Hamas.

Det vil kunne stanse krigen i sør og i nord.

Om Hamas går med på en avtale og får satt fri noen hundre palestinske fanger mot å frigi gislene, vil våpnene kunne stilne.

Da har ikke Hizbollah lenger noen grunn til å angripe.

Publisert 24.09.2024, kl. 18.54

Read Entire Article