Hva vi gjør på fritiden er viktig for hvordan vi har det på jobben

1 month ago 21


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Sørøst-Norge - les mer.

Problemer og belastninger på jobben vil fort forplante seg til fritiden slik at vi ikke får den avkoblingen vi trenger. (Illustrasjonsbilde: Shutterstock / NTB)

Samtidig peker forskerne på farene for å havne i en ond sirkel.

For problemer og belastninger på jobben vil fort forplante seg til fritiden, slik at vi ikke får den avkoblingen vi trenger.

I to nye studier viser forskere fra USN Handelshøyskolen på Universitetet i Sørøst-Norge (USN) hvordan dette henger sammen.

I den ene studien gjorde forskerne daglige målinger blant 377 ansatte i en norsk bank og ved et norsk universitet. Kartleggingen skjedde i en periode på 2 uker i begynnelsen av 2022.

Portrett forsker

– Vi ser at gode opplevelser på fritiden har en positiv effekt, også når de er på jobb, sier Miika Kujanpää. (Foto: USN)

Forskerne skriver i en av de vitenskapelige artiklene fra studiene at «Selv om det er stor oppmerksomhet rundt sammenhengen mellom hvordan de ansatte har det på jobben og prestasjonene deres, er det ikke så enkelt å oppnå begge deler samtidig.»

Gode opplevelser har positiv effekt

For eksempel kan ønsker om større produktivitet gi mer stress hos de ansatte. Det kan ha negative konsekvenser.

Forskerne ønsket derfor å se om det var noe de ansatte gjorde for å motvirke denne typen press på jobben.

– Studien vår viser at de ansatte prøver å koble av på fritiden og hente seg inn etter jobb. Vi ser at gode opplevelser på fritiden har en positiv effekt, også når de er på jobb, sier forsker Miika Kujanpää ved USN Handelshøyskolen.  

Han forklarer at en del av det å være en «lykkelig og produktiv arbeidstaker» kan derfor innebære å ha aktiviteter på fritiden som gjør at du bedre takler stresset på jobben. 

Med utvikling av ny teknologi og krav til økt effektivitet på jobben blir dette enda viktigere.

Portrett forsker

– Vi ser at psykisk stress på arbeidsplassen øker risikoen for at vi ikke klarer å hente oss inn på fritiden og fylle på med energi, sier Anja H. Olafsen. (Foto: USN)

Han mener arbeidsgivere gjør klokt i å tilrettelegge eller tilpasse jobbsituasjonen slik at ansatte har nok tid og energi til å være aktive på fritiden.

En mulighet er å tilby fleksible fridager, tilby sosial støtte og sikre at ansatte ikke konstant er under høyt tidspress. 

Slike ordninger kan gjøre det mulig for de ansatte å bruke fritiden til avkobling, avslapning og aktiviteter som man har lyst til å gjøre og som gir energi. 

– For hvis ansatte har negative opplevelser på jobb, klarer de ikke å hente seg inn på fritiden. Det viser en annen studie vi har gjort, sier Kujanpää.

Frustrasjon på jobben påvirker søvn

I denne andre studien beskriver «Susan» hvordan negative opplevelser på jobben påvirker reaksjonene hennes hjemme:

«Jeg blir lettere irritert, ikke sant. Jeg hører at jeg, spesielt hvordan jeg svarer barna mine, gjerne veldig kort og bestemt ... bare fordi det er litt bråk eller oppstyr. Jeg tolker alt som bråk eller for mye, og veldig ofte vet jeg at dette ikke er ekte ... Det er inni meg. Og det er mer av slike situasjoner hvis jeg tar med meg ting hjem (fra jobb).»

«Susan» er en av deltakerne i studien. I den har forskerne sett på hvordan ansatte innen psykisk helse opplever jobben og hva det har å si for hvordan de har det på fritiden.

54 ansatte ved fire norske helseinstitusjoner fylte ut daglige skjemaer. I tillegg dybdeintervjuet forskerne 10 av dem.

De ansatte beskriver hvordan frustrasjon på jobben går ut over søvnen deres. Opplevelser knyttet til egen kompetanse viser seg å være særlig viktig.

– Vi ser at psykisk stress på arbeidsplassen øker risikoen for at vi ikke klarer å hente oss inn på fritiden og fylle på med energi, sier professor Anja H. Olafsen ved USN Handelshøyskolen.

Deltakerne beskrev hvordan de på dager med høy arbeidsmengde ikke følte at de håndterte alle oppgavene sine godt nok. Det var på grunn av overbelastning eller kompleksitet i situasjonene. De opplevde at dette gikk ut over avslappingen hjemme.

– Følelsen av å være stresset manifesterte seg både mentalt og fysisk. Det resulterte i vansker med å koble av og slappe av, manglende lyst til å være sosial, for eksempel med venner, og manglende evne til å være mentalt til stede hjemme. Det påvirket også humøret og førte til at de ble mer irritable overfor familien, forteller Olafsen.

Hun sier dette kan bli et problem med tanke på funnene i den første studien. Det er også i tråd med annen forskning.

Referanser:

Miika Kujanpää og Anja Hagen Olafsen: Take Action, Recover Well? The Role of Daily Proactive Recovery Strategies for Recovery, Stress, Affect, and Next‑Day Performance. Journal of Business and Psychology, 2024. Doi.org/10.1007/s10869-024-09978-z

Anja H. Olafsen, Miika Kujanpää og Marte Bentzen: Daily within-fluctuations in need frustration and implications for employee recovery and well-being: A mixed-methods study. Scandinavian Journal of Psychology, 2024. Doi.org/10.1111/sjop.13067

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article