Hva skjer i Libanon?

2 weeks ago 5


Her er det du trenger å vite.

tirsdag 24. september kl. 11:29

1 Hva skjer?

Tidlig mandag morgen meldte IDF at de hadde startet et omfattende angrep mot Hizbollah i Libanon.

Ifølge libanesiske helsemyndigheter er nesten 500 mennesker drept og over 1600 skadet etter luftangrep mot landsbyer i Sør-Libanon og Bekaadalen.

2 Hvem er Hizbollah?

Hizbollah er et islamistisk parti med en politisk og en militær fløy. Gruppen har røtter i Iran, og har størst oppslutning i Sør-Libanon.

Gruppen ble opprettet som en motstandsgruppe i 1982, da Israel invaderte Sør-Libanon. Sør-Libanon var okkupert under Israel frem til 2000.

 AZIZ TAHER / Reuters / NTBHizbollah-medlemmer veifer med Hizbollas- og Libanons flagg i Wadi al-Hujeir, sør i Libanon. Foto: AZIZ TAHER / Reuters / NTB

USA regner Hizbollah som en terrororganisasjon, mens EU har kun den væpnede fløyen på sin terrorliste.

3 Hvem er drept?

Israel hevder at de gjennomfører målrettede angrep mot Hizbollah, og at de har angrepet over 800 mål i Libanon.

Men dødstallene fortsetter å stige, og ifølge helsemyndighetene er flere av de drepte kvinner og barn. Mandag 24. september ble 35 barn drept, ifølge helsemyndighetene.

Mange av de skadede meldes også å være sivile.

 Mohammed Zaatari / AP / NTBEn skadet gutt ligger i en sykehusseng sør i Saksakieh i Libanon, tirsdag 24. september. Foto: Mohammed Zaatari / AP / NTB

4 Hvorfor angriper Israel Hizbollah?

Israel sier at de angriper fordi de mener Hizbollah planlegger angrep mot Israel. Hizbollah har også skutt raketter inn i Israel.

Noen eksperter tror også at Israel ønsker å provosere Hizbollah til å svare med vold, slik at Israel kan få en unnskyldning til å starte en større krig.

5 Har Israel vært i krig med Hizbollah før?

Ja, de to partene har lenge vært i direkte militær konflikt. Sør-Libanon var under okkupasjon av Israel i 15 år.

I 2006 var de i en 34 dager lang krig, som startet med at Hizbollah skjørt flere tusen raketter mot Israel. Israel svarte med et massivt luftangrep og en bakkeinvasjon i deler av Libanon.

 YONATHAN WEITZMAN / Reuters / NTBIsraelske soldater i begravelsen til Assaf Namer, som ble drept i 2006-krigen i juli det året. Foto: YONATHAN WEITZMAN / Reuters / NTB

Partene er uenig om hvor mange som ble drept. Flertallet av ofrene i Libanon sivile, mens flertallet av de drepte i Israel var soldater.

6 Hvor sterke er Hizbollah?

Israel er fortsatt militært overlegne, men Hizbollah har bygget opp sine militære evner de siste årene.

Israels institutt for nasjonal sikkerhet tror Hizbollah har opptil 200.000 raketter. Hizbollah har også sikret seg et mye bedre luftvern de siste 15 årene.

Under sin okkupasjon av Sør-Libanon, greide Israel aldri å bekjempe Hizbollah.

7 Hvordan reagerer folk i Libanon på angrepene?

Mange sivile i Libanon er redde og flykter fra hjemmene sine. Skoler er stengt, og sykehus avlyser operasjoner for å kunne ta imot skadede.

 Bilal Hussein / AP / NTBEn libanesisk familie søker tilflukt på en skole i Beirut i Libanon, som er gjort om til tilfluktsrom, tirsdag 24. september. Foto: Bilal Hussein / AP / NTB

Noen velger å bli i hjemmene sine, mens andre flykter nordover mot tryggere områder. Det er også stor trafikk på veiene.

8 Hva skjedde med Hizbollahs personsøkere?

Over 3000 mennesker ble drept etter at personsøkere til Hizbollah-medlemmer eksploderte.

En personsøker er et mobilt apparat som kan motta enkle meldinger i form av radiosignaler sendt fra en basisenhet, f.eks. en telefon. De er gjerne koblet på kroppen.

Hizbollah har anklaget Israel for å stå bak, noe Israel selv benekter.

Les også: Flere tusen er skadet i Libanon: Dette har skjedd

9 Hva sier Norge?

Norske myndigheter fraråder alle reiser til Libanon og oppfordrer nordmenn som er i landet til å forlate det så raskt som mulig. Utenriksminister Espen Barth Eide sier at situasjonen i Libanon blir stadig verre.

Bilde av Espen Barth EideEspen Barth Eide

Utenriksminister (Ap)

10 Hva gjør FNs fredsbevarende styrke?

FNs fredsbevarende styrke i Libanon har oppfordret til umiddelbar nedtrapping i kampene. De sier at de er bekymret over eskaleringen over «den blå linjen».

«Den blå linjen» er grenselinjen som FN trakk opp mellom Israel og Libanon i 2000. Linjen ble laget for å markere at Israel hadde trukket seg ut av Sør-Libanon, da det ikke fantes noen offisiell grense.

11 Hva kan skje videre?

Det er usikkert hva som vil skje videre.

Noen eksperter tror at Israel kan planlegge en langvarig operasjon som kan føre til en ny stor krig, mens andre mener at angrepene kan være kortvarige og at situasjonen kan roe seg etter hvert.

Sliter du med å få oversikt over konfliktene i Midtøsten?

Her kan du se hvilke grupper som er involvert og hvem som er venner og fiender:

Read Entire Article