Den kjente Høyre-ordføreren Sture Pedersen kunne ikke tro sine egne øyne da han så hva Erna Solbergs folk på Stortinget hadde funnet på.
onsdag 29. mai kl. 19:10Kortversjonen
- Høyre varsler at de vil åpne Nordland VI for leting etter gass uten ny konsekvensutredning.
- Ordfører Sture Pedersen er sjokkert og mener at utspillet mangler lokal forankring.
- Pedersen vil at Høyre endrer standpunkt og fokuserer på sjømatnæringen i Nord-Norge.
Høyre varslet denne uken at de vil åpne opp det omstridte feltet Nordland VI for leting etter gass.
Spørsmålet om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja har i en årrekke vært den mest betente klima-saken i norsk politikk. Høyres program sier at de vil konsekvensutrede olje- og gass i regionen.
Nå har partiets stortingsgruppe varslet at de vil hoppe over konsekvensutredningen og gå rett til leting. De begrunner det med den urolige sikkerhetspolitiske situasjonen i verden.
Utspillet fikk ikke kun Høyres politiske motstandere til å reagere – også internt i partiet var det noen som satt kaffen i halsen.
Bø-ordfører Sture Pedersen i Nordland, en av landets aller mest populære Høyre-ordførere, med rent flertall i kommunestyret, mener utspillet fullstendig mangler lokal forankring.
– Nå jeg er helt ærlig: Hver søndagskveld kommer det en ganske stor rekke hvilke utspill partiet sentralt skal gjøre kommende uke. Jeg skulle sikkert lest den mer nøye, sier Pedersen.
Men like fullt:
– Dette utspillet med Nordland seks skulle vært forankret mye sterkere lokalt i partiene og Nordland Høyre. Da kan det hende man hadde hatt forskjellige innfallsvinkler, for dette kom veldig overraskende på meg og andre, sier han.
Ifølge Høyres Ove Trellevik ble fylkesstyret i Nordland orientert på lørdag, men da var ikke Pedersen til stede.
Gammel utredning
Stoltenberg-regjeringen fredet området for oljeutvinning i 2001.
Begrunnelsen til stortingsgruppen for at man nå kan hoppe over ny konsekvensutredning - og starte leting - er at området allerede er konsekvensutredet. Men utredningen kom i 1993.
Det er ikke godt nok for Pedersen:
– Det har vært konsekvensutredet for tredve år siden, men hvis jeg hadde kommet med en tredve går gammel utredning så hadde Statsforvalteren og alle sagt til meg: Sture, dette holder ikke. Det må vi gjøre på nytt, sier han.
Pedersen mener det samme må gjelde for Høyre sentralt nå.
– Det holder ikke. Derfor reagerer jeg sterkt på det, sier Pedersen.
Han minner om partiets landsmøtevedtak som sier at de skal konsekvensutrede olje- og gassfelt i Lofoten, Vesterålen og Senja.
Ordføreren mener at Høyre heller må fokusere på å utvide sjømatnæringen i Nord-Norge, som han tror kan gi store inntekter til Distrikts – Norge. Han peker også på at det kan være store inntekter å hente fra å utvinne mineraler på land.
Den populære ordføreren får torsdag besøk av Erna Solberg og vil be henne snu:
– De må i alle fall revurdere hva de har sagt om gassfeltet Nordland VI. Det kom som lyn fra klar himmel, sier Pedersen.
Høyres Ove Trellevik i Energi- og miljøkomiteen på Stortinget sier at de bare vil gjenåpne et område som tidligere har vært mulig å lete etter gass på.
– Høyre foreslår ikke å åpne områdene utenfor Lofoten og Vesterålen for petroleumsvirksomhet, men vi foreslår å reåpne områdene på Nordland IV som allerede har vært åpnet. Norsk gassproduksjon står overfor et stupbratt fall, som starter allerede fra 2030. Dersom vi ikke finner og utvikler flere gassfelt, kan det få store konsekvenser for energiomstillingen i Europa, skriver Trellevik i en e-post til VG.
Han sier at norsk gass har stor betydning for både klima-, energi- og sikkerhetspolitikken til Norges viktigste allierte.
– Nordland IV ligger i tett tilknytning til eksisterende infrastruktur, og det vil være relativt sett billig og miljøvennlig å hente ut norske gassreserver herfra. DNV mener det ikke er større miljørisiko ved petroleumsvirksomhet på Nordland VI, enn det er på andre deler av norsk sokkel, skriver han og legger til:
– Norges ambisjon er å være en langsiktig og pålitelig leverandør av energi til Europa, både i form av ren gass og i økende grad i form av lavutslippshydrogen laget av naturgass.