Høyre følger Norges Bank: Vil gjøre det lettere å få boliglån

5 hours ago 7


Tidligere denne uken ba Norges Bank regjeringen om å vurdere å senke egenkapitalkravet fra 15 til 10 prosent.

Nå vil Høyre gå inn for akkurat dét, til tross for at det var Solberg-regjeringen som innførte kravet om 15 prosent i 2015.

– Med systemet vi har i dag er man helt avhengig av «foreldrebanken». Du må ha foreldre som kan stille opp med penger for deg, for å innfri et egenkapitalkrav.

Det sier nestleder i Høyre, Tina Bru. Hun mener det skaper et sosialt skille som ingen er tjent med.

– Og vi er i ferd med å få et generasjonsgap på hvem som kan komme seg inn i boligmarkedet, og ikke, sier hun.

Boliglån

FORBRUKERRÅDET SKEPTISKE: Å senke egenkapitalkravet vil bare øke kjøpekraften til gruppen med allerede god betjeningsevne. Slik sett løser det ingen problemer, men forsterker dem, mener de.

Foto: Martin Kierstein

– Mange unge kan betjene lån

Historisk høye boligpriser i norske storbyer har gjort det vanskelig for mange, spesielt unge, å komme inn på boligmarkedet. Mange trenger hjelp av foreldre.

Nå mener Høyre at forskriften kan bli enda romsligere.

Høyre-leder Erna Solberg sier at det er mange unge mennesker som har jobb, og muligheten til å håndtere et lån.

– Men nå får de ikke det lånet fordi de har for lite i egenkapital. Nå er renten så høy at det begrenser den uforsvarlige lånelysten, sier Solberg.

Erna Solberg

FLERE UNGE BØR FÅ LÅN: Erna Solberg (H) har tro på at flere unge førstegangskjøpere kan håndtere et lån selv om de ikke har egenkapital.

Foto: Frode Fjerdingstad

Det var Solbergs regjering som innførte kravet om 15 prosent egenkapital, for å dempe pris- og gjeldsveksten i boligmarkedet.

Da kravet om 15 prosent ble satt var det veldig lav boliglånsrente, påpeker Solberg nå.

– Da var det viktig at man hadde krav om at folk ikke tok for høye lån i forhold til sin inntekt, og at man ikke skapte ustabilitet. Nå er renten sånn at den slår inn i alle som har lån sin lommebok ganske betydelig. Det er i seg selv en begrensning på hvor stor lånelyst folk har, sier Solberg.

Regjeringa er åpen for endring

Leder for finanskomiteen Tuva Moflag (Ap) sier til NRK at Arbeiderpartiet er åpne for å gjøre endringer i utlånsforskriften.

– Både egenkapitalkravet, men også kravet til avdragsfrihet er elementer som det kan være naturlig å se nærmere på nå, helt i tråd med det Norges Bank og andre peker på, sier Moflag til NRK.

Tuva Moflag

ÅPEN FOR ENDRING: Tuva Moflag (Ap) sier Arbeiderpartiet i programforslaget sitt foreslo å se nærmere på utlånsforskriften.

Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK

Vondt verre: – Vil føre til økte priser

Forbrukerrådet mener et redusert egenkapitalkrav ikke vil bøte på problemene på hverken kort eller lang sikt, men gjøre vondt verre.

– De som allerede i dag har god betjeningsevne og foreldre i bakhånd, får enda større muligheter til å kjøpe leiligheter, og bidrar til å øke priser på boliger, sier direktør i Forbrukerrådet, Inger Lise Blyverket.

Forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket reiser rundt for å hjelpe folk til å gjøre kloke økonomiske valg. Her i Stavanger.

Det bygges ikke nok boliger og en kjøpesterk foreldregruppe bidrar til å drive prisene på små leiligheter oppover, særlig i pressområdene. Å senke egenkapitalkravet vil bare øke kjøpekraften til denne gruppen, sier direktøren i Forbrukerrådet.

Foto: Hanne Høiland / NRK ROGALAND RYKKE2

Å redusere grensen for egenkapital vil altså ikke redusere ulikhetene, men drive prisene oppover, ifølge Forbrukerrådet.

– Det fører til at det bare blir vanskeligere og vanskeligere å komme inn på markedet. I tillegg tror vi at å tilby lån til dem som ikke har reell betjeningsevne, bare vil gjøre det vanskeligere for dem. De kan bli gjeldsofre, sier Blyverket.

Hun forstår godt at førstegangskjøpere har store utfordringer på boligmarkedet, men mener det finnes andre løsninger enn å senke egenkapitalkravet.

– Vi mener at bankene må bruke sine muligheter bedre enn de gjør i dag. De har en egen kvote fra myndighetenes side, hvor de kan tilby lån utenom det vilkårene setter.

Publisert 05.10.2024, kl. 19.18

Read Entire Article