Høyre-Asheim: – Ap har mistet selvtilliten

5 months ago 74


Kortversjonen

  • Høyres 1. nestleder Henrik Asheim advarer om at oljealderen snart er over.
  • Asheim kritiserer Ap og Sp for en uforutsigbar og dårlig økonomisk politikk.
  • Han mener at regjeringens behandling av skatter skaper frustrasjon hos næringslivet.
  • Høyre vil satse på vannkraft og fornybar energi for å møte klimamålene.
  • Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum avviser kritikken og sier at deres viktigste mål er nådd: Lav ledighet og lavere priser, som har gitt grunnlag for reallønnsvekst.
  • Ap-nestleder Tonje Brenna kaller Asheims angrep for desperasjon.

– Jeg mener den fallende oppslutningen om Ap og Sp er selvforskyldt. De fører ikke bare en dårlig politikk, men en uforutsigbar politikk. Ap og Høyre har vært synonymt med forutsigbarhet og stabilitet. Nå er trygg økonomisk styring byttet ut med Trygves økonomiske styring, sier Asheim, med henvisning til en ikke ukjent finansminister med Trygve til fornavn.

– Nå er det rødgrønt hopp og sprett, nye skatter og midlertidige skatter. De feirer i sosiale medier at de fjerne skatter de selv innførte for to år siden, sier Asheim og viser til den midlertidige arbeidsgiveravgiften.

– Har mistet selvtilliten

– Det er denne frustrasjonen jeg tror mange der ute i bedriftene blir gale av, ikke bare eierne, men også de ansatte får med seg denne uforutsigbarheten, fortsetter han.

Asheim mener Ap nå forsøker seg på et hamskifte, hvor det er umulig å vite hva som blir deres politikk.

– Jeg opplever at Ap har mistet selvtilliten på den politikken de gikk til valg på. Derfor kjører de nå en rå retorikk i et forsøk på å vinne tilbake velgere på høyresiden, som de har tapt.

– Dette vitner om desperasjon i Høyres Hus, sier Ap-nestleder Tonje Brenna.

Se hennes og Vedums svar lenger nede i saken.

Vestre mener Ap sier en ting og mener noe annet, knyttet til private aktører. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Jeg er spent

Asheim sier at måten de omtaler private aktører på, er det mest iøynefallende.

– Helseminister Vestre er veldig klar på at de skal bruke private aktører for å få ned helsekøene. Det står i skarp kontrast til debattene de har stått i med oss de siste årene, hvor private aktører omtales som velferdsprofitører.

Vestre viser også til at regjeringen har satt ned et avkommersialiseringsutvalg.

– Hvor signalet er at private skal skyves ut av de fleste områdene.

Han sier at det foreløpig er retorikken som er endret.

– Så får vi se om de også endrer politikken. Vi får se an på Stortinget fremover og i programarbeidet inn mot landsmøtet i Ap neste vår. Jeg er spent på om eksempelvis LO er med på en slik vridning.

Han trekker også frem arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).

– Jeg begynner å bli lei av å lese intervjuer med Brenna, som sier at folk må stå opp om morran og at det må lønne seg å jobbe. Det er fint det, men hittil i år har det nesten ikke kommet et eneste forslag til Stortinget fra hennes departement, sier han og legger til:

Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Og ingen forslag om hvordan de skal få flere i jobb. Det skulle komme et forslag før sommeren, men det ble trukket og skal komme til høsten i stedet.

– Vi har ikke penger til alt

Høyre-nestlederen kommer med en kraftig advarsel.

– Fra 2027/2028 kommer ny utvinningen av olje og gass til å stanse ganske mye opp, fordi vi ikke har funnet nye områder. Vi må derfor allerede nå venne oss til at vi ikke har penger til alt. Da må skape verdiene på en ny måte.

Dette sier Asheim om klimapolitikk

– Veien til å nå klimamålene går gjennom å bygge mer kraft. Vannkraft blir viktig. Det må gjøres lønnsomt å oppgradere vannkraftverkene våre. Så skal vi satse på mer havvind, vind på land, solenergi og fangst og lagring av CO₂.

– Det kunne en i Ap også sagt?

– Vi vil ha høyere tempo. Med sin skattepolitikk har Støre-regjeringen lagt store planer for oppgradering av vannkraftverk i skuffen.

Asheim leder Høyre programkomité, som jobber med å lage nytt partiprogram før landsmøtet neste vår.

Han skisserer en mulig ny skattemodell.

– Norge må bli mer effektive og må ha et helt annet skatteregime for næringslivet. Reiser du rundt i landet opplever du en enorm frustrasjon fra alle de som skaper verdier i Norge. Vi vil innføre raske endringer.

Pusser fasaden. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

– Kommer til å kutte skattene

– Regjeringen kan vise til at det under deres skatteregime er stor vekst i antall sysselsatte, spesielt i privat sektor – og at investeringene går opp?

– Det er denne regjeringens metode. Statistikk settes opp mot virkeligheten. Situasjonen der ute i bedriftene er en helt annen. Der felles en hard dom over Støre-regjeringens næringspolitikk. De har skapt krise rundt rammevilkåret for næringslivet.

– Formuesskatten er en del av skattekuttene Høyre kommer med og de kuttene kommer rike til gode mer enn vanlige folk?

– Vi kommer til å kutte skattene for vanlige folk. Men skattekutt må også komme norske eiere til gode. Spørsmålet vi må stille, er om vi vil ha norske eiere i fremtiden. Vi mener det veldig sterkt, og da må vi sørge for en politikk som gjør at de vil satse i landet og ikke skatteflykte.

Mer om skattepolitikk her

– Det skal selvsagt være slik at de som tjener mest, betaler mest i skatt, men du må skatte av de inntektene og verdiene du har, sier han:

– Vi kan krangle med Ap om skattenivå, men vi må få en bedre innretning på skattesystemet hvor man betaler skatt av overskudd og utbytte som altså er penger man har, fremfor å måtte skatte hvert år av hva en bedrift ville være verdt om man solgte den.

Han sier det kan være aktuelt å bytte ut deler av skattekuttene, med andre skatter, som kan settes noe opp, eksempelvis bedriftsbeskatningen, som er på 22 prosent.

– Det finnes måter å gjøre det på, ved å kompensere med noen økte skatter, men samlet vil skattetrykket gå ned. Tilbakemeldingene fra bedriftseierne er klar: Ja, vi skatter gjerne, men skattelegg meg for de pengene jeg har og de jeg tjener, men ikke på fiktive verdier.

Slår tilbake

Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum rister på hodet av Høyre-nestlederens argumentasjon.

– Han liker visst ikke «Trygves» metode og vår statistikkbruk. Det får han mene. Vårt mål gjennom krisen det siste året har vært å holde ledigheten lav. Og den er rekordlav. Og å få ned prisveksten. Det har også skjedd. Vi har ønsket å skjerme det norske folk. Det har vi klart.

Foto: Gisle Oddstad / VG

– Myk måte

Finansministeren viser statistikk – i kritikken av regjeringens statistikkbruk.

– Det har vært krevende for mange de siste årene, men det går mot lysere tider for folk og hverdagsøkonomien deres. SSB sier at i år så blir det 1,4 prosent reallønnsvekst, neste år blir det 1,6 og i 2026 1,9 prosent.

– Reallønnsvekst er det partene i lønnsoppgjørene som har et stort ansvar for, ikke regjeringen?

– Ja, men for å få til det, er man avhengig av å holde ledigheten nede og å få ned prisene. Vi har levert på det og dannet grunnlag for at vi kommer gjennom krisen på en myk måte.

Vedum fortsetter:

– Vi har måttet ta tøffe grep og har måtte bruke veldig mange milliarder på å styrke det norske forsvaret og på politiet i en tid hvor verden har blitt røffere.

Han sier at «Asheim latterliggjør vår bruk av statistikk».

– Det får han bare gjøre. Men det er slik at norske bedrifters investeringer er mye høyere enn når Asheim satt i regjering.

– Flommer over av ord

Tonje Brenna sier det «vitner om desperasjon i Høyres Hus».

– Ja, det er åpenbart desperasjon blant strategene på Høyres hus. Høyre flommer over av ord, men det er ingenting av substans på hva de faktisk vil få til selv.

Brenna slår tilbake. Foto: Lars Martin Hunstad / VG

Hun sier hun er «så lei av at Høyre snakker ned Norge»:

  • – De snakker ned næringslivet, samtidig som vi har et historisk høyt handelsoverskudd. De siste to årene har vi økt fastlandseksport med 30 prosent.
  • – De snakker ned arbeidslivet vårt, samtidig som det er flere sysselsatt i år enn på noe tidspunkt under Erna Solbergs regjering.
  • – De snakker ned velferden vår, selv om færre barn vokser opp i fattigdom, og om lag åtte av ti har fått lavere eller uendret inntektsskatt.

Hun avslutter:

– Hadde Asheim fulgt med, hadde han sett at vi senest i dag fikk flertall i Stortinget for en integreringspolitikk der et av hovedmålene er at folk skal komme raskt i arbeid, så de kan forsørge seg selv. Hadde han brydd seg mer om politikk, og mindre av retorikk, hadde han sett dette.

Read Entire Article