Hjemmesykepleieren ble fanget på video - dømt til å betale tilbake 100 kroner

4 days ago 7


– Jeg er ganske sjokkert. Det har jeg fått tilbakemeldinger fra mange andre som er også, sier den 67 år gamle kvinnen fra Horten som er én av to fornærmede i tyverisaken der en ansatt i hjemmesykepleien sto tiltalt.

Lokalavisen Gjengangeren omtalte saken først.

Hjemmesykepleieren, en mann i 40-årene, var tiltalt for å ved flere anledninger ha stjålet penger fra to ulike kvinner han var på besøk hos som hjemmesykepleier.

Tyveriene ble ansett som mindre, men skal til sammen ha omfattet minst 4900 kroner, mente påtalemyndigheten.

Saken ble behandlet i retten i september.

Mannen nektet for stjålet bortsett fra det tilfellet som også ble fanget på video. Nå er han frifunnet i saken, med unntak av for dette ene tilfellet, viser en fersk dom fra Vestfold tingrett.

Satte opp kamera i stuen

Den 67 år gamle kvinnen fattet mistanke da hun en gang oppdaget at det manglet 150 kroner i kontanter etter et besøk fra hjemmesykepleieren.

Mistanken ble ifølge kvinnens forklaring i retten styrket da han ved et nytt besøk kom tidligere enn normalt en oktobermorgen i 2023. Hun ba ham komme tilbake senere. Han gikk ikke ut utgangsdøren slik hun hadde forventet, men gikk isteden inn i stuen og brukte flere minutter der før han forlot boligen, forklarte hun.

Etterpå oppdaget kvinnen at det manglet penger fra lommeboken.

Hun tok kontakt med datteren sin, og de bestemte seg for å sette opp overvåkningskamera i stuen.

I november ble et tyveri fanget på film:

I videoen ser du den ansatte i hjemmesykepleien gå i vesken kvinnen har på sofaen, finne lommeboken hennes og putte penger derfra i lomma si.

Som kronvitne ligger katten Cruella og observerer det hele.

– Nei, det er ingen vaktkatt. Det er helt sikkert, sier 67-åringen til VG.

Frifunnet

Påtalemyndigheten mente mannen måtte dømmes for flere tilfeller av tyverier mot de to ulike kvinnene.

I retten vitnet blant annet kvinnenes døtre. De forklarte hvordan de hadde fått mistanke om og oppdaget tyveriene. I tillegg ble en sjef i hjemmesykepleien ført som vitne.

Men mannen, som ikke jobber i hjemmesykepleien lenger, nektet skyld for alle tyveriene med unntak av det ene tilfellet som var fanget på video, der han sier han tok 100 kroner, kommer det frem i dommen.

Vestfold tingrett kom til at mannen måtte frifinnes for alt med unntak av dette tilfellet.

Mannen er nå dømt til å betale tilbake de 100 kronene han tok i erstatning til 67-åringen. Han må også betale en bot på 7000 kroner for tyveriet.

– Du skal føle deg trygg i ditt eget hjem

– Det var en stor anstrengelse for en hundrelapp, kan du si, sier 67-åringen om dommen.

Men verst av alt var utryggheten mens det sto på, forteller hun.

– For å være helt ærlig var dette helt grusomt. Du skal føle deg trygg i ditt eget hjem. Han hadde jo koden til døra også, sier kvinnen.

Dommen: Ikke bevis for flere tyverier

I dommen understrekes det at deres utgangspunkt er å legge tiltaltes forklaring til grunn.

Hverken døtrenes eller hjemmesykepleiesjefens forklaringer er bevis nok for at mannen sto bak flere enn det ene tyveriet som var fanget på video og som han selv har innrømmet, står det i dommen.

I retten argumenterte påtalemyndigheten blant annet for at filmen viste at tiltalte visste godt hvor han skulle lete etter lommeboken med penger.

– Retten er enig i dette, men kan ikke se at dette dokumenterer at tiltalte har gjort dette tidligere eller senere, skriver de i dommen.

 Ole Berg-Rusten / NTBSaken var til behandling i Vestfold tingrett i september. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Retten mener imidlertid tyveriet ikke kan sees på som «bare» et tyveri av 100 kroner:

– Retten anser det som skjerpende at tyveriet ble begått som offentlig ansatt og at tiltalte, i kraft av denne stillingen, utnyttet situasjonen til å stjele fra en eldre sårbar person, heter det i dommen.

De understreker at kvinnen var avhengig av hjelp fra hjemmesykepleien.

– At dette ble gjort i hennes eget hjem, og at det er brudd på et svært viktig tillitsforhold, er klart skjerpende.

Skal vurdere anke

Politiinspektør Magnar Pedersen var aktor i saken.

– Jeg er noe overrasket over utfallet av dommen, men skal lese den og skal ta stilling til om det er grunnlag for å anke eller ikke, sier han til VG.

Bilde av Magnar PedersenMagnar Pedersen

Politiinspektør i Sør-Øst politidistrikt

– Flere fornærmede i saken har uttrykt både skuffelse og bestyrtelse over dommen direkte til meg, og det tar jeg til etterretning. Jeg har forståelse for den skuffelsen de fornærmede har gitt uttrykk for, sier han.

Read Entire Article