Friggs ledere kaster seg inn i debatten om Oslo-fotballen.
De er sterkt kritiske til Norges Fotballforbund. Derfor spør de om NFF bør deles i to.
VG har omtalt flere omstridte sider ved «Den delte fotballbyen»:
- Klasseskillet og de kostbare akademiene.
- Spillerjakten på barn.
- Anleggskrisen som gjør at noen står helt utenfor.
Frigg
holder til på vestkanten, en lissepasning fra NRKs hovedkvarter på Marienlyst.Da A-laget sist spilte på øverste nivå, for 51 år siden, hadde fjernsyn begynt å bli vanlig i norske hjem. «Drillo» var spillende Frigg-trener.
I dag har Frigg rundt 1500 medlemmer.
– Vi er jo en type klubb
som er utrolig viktig i det norske fotballsystemet. Det snakkes gjerne om topp eller bredde. Vi er blant utviklingsklubbene, sier Nils Henrik Solum.På Frigg-feltet ønsker de en debatt om de store tingene.
– Norsk Tipping har blitt en hellig ku som man ikke tør å snakke om i norsk idrett, sier styreleder Geir Hustad.
Han har mye på hjertet.
Først at de jobber strategisk med «alle skal med».
– Det er fullt mulig å få til begge deler; profesjonell drift med akademi der alle får plass. Vi har ved hjelp av tett samarbeid med bydelen og med ikke-betalte A-lagsspillere klart å få dette til å fungere.
– Det hersker vel ingen tvil om at mange klubber tar ekstra godt betalt fra barn for å kunne ha spillere på kontrakt – og så må det sies at den store elefanten i rommet er de oppe på Ullevaal.
– Det sluses svært begrensede midler tilbake til klubbene, sier han.
– Hvordan kan du være så sikker på det første?
– Det er jo så enkelt at du vet hva det koster å sende fotballspillere rundt omkring i Norge.
– Det skal jo ikke være sånn at du må bruke barna som en inntektskilde for å drifte A-lagene dine. Men det er jo ingen hemmelighet at det er nettopp det veldig mange klubber gjør, sier styrelederen.
Hustad ønsker ikke å nevne navn på klubber, og påpeker at han heller ikke ønsker å lage dårlig stemning. Han vil bidra konstruktivt.
NFF om «pengeflyttingen»
Flyttes penger fra barnefotballen til a-lag?– Treningsavgift med mer for spillere i barne- og ungdomsfotballen skal finansiere kostnadene knyttet til aktivitetstilbudet til nettopp barn og unge.
– Foreldrene til barn og unge skal ikke finansiere driften av a-lagene. Det er vår holdning, sier Kai-Erik Arstad, assisterende generalsekretær og økonomidirektør.
– Klubbene er autonome, men NFF vil likevel oppfordre klubbene til åpenhet over inntektskilder og hva inntektene går til. Klubbene i Norge er medlemsstyrte, så det er fullt mulig for medlemmene å be om innsyn i forbindelse med årsmøter.
– Det er viktig at medlemsdemokratiet i klubbene har en god diskusjon rundt hvordan inntektene i klubbene skal fordeles, sier Arstad.
Også Frigg har akademitilbud. Den stiveste treningsavgiften ligger på 1000 kroner i måneden – ikke blant de dyreste i byen.
– Vi er helt tydelige på at vi ikke tar noen av pengene våre og flytter over i A-lagssystemet, sier Hustad.
Frigg-kollega Nils Henrik Solum tar oss videre til neste tema: NFF.
– Problemet vårt er at toppfotballen er altfor prioritert, også av NFF, sier Solum.
Geir Hustad tilføyer:
– NFF forsøker å rettferdiggjøre hvorfor det går så mye penger oppover i systemet, men samtidig står man på forbundstinget hvert eneste år og forteller at «dette er en stor familie» og «det skal være takhøyde» og det skal være...
– Det er så langt mellom ord og handling. Det blir «17. mai-pjatt».
Styrelederen bruker TV-avtalen, på hele 4,5 milliarder for perioden 2023–2028, som eksempel.
– Vi fikk cirka 100.000 kroner i år, hvilket er null.
Frigg-lederne spør hvordan det er mulig at toppklubbene får ha med sine 2. lag i seriesystemet – uten å dele mer av medieinntektene.
– En stor andel av lagene på vårt nivå er toppklubbenes 2. lag. Det synes jeg er ødeleggende, sier Nils Henrik Solum.
– Hvorfor?
– De kan sende G16-laget den ene dagen, og halve A-laget den neste. Det er vanskelig å forsvare når man snakker om dette som et utviklingsnivå. Og det er noe de burde betalt for.
At toppklubbene i tillegg vil ha egne kampdager for 2. lagene, er også rettigheter de burde betalt dyrt for, mener Solum.
VG har spurt NFF om styret eller president Lise Klaveness kan svare for prioriteringene.
Det er Kai-Erik Arstad i administrasjonen som svarer:
– Avtalen mellom NFF og NTF om fordelingen av inntektene av medieavtalen er unik i europeisk sammenheng, og som ikke minst gir NFF og kretsene økonomisk kraft i utviklingsarbeidet inn mot klubbene i breddefotballen, sier Arstad.
– Faktum er at overføringen til krets aldri har vært større, hvor flere klubbutviklere, trenereutviklere og spillerutviklere nettopp skal bistå breddeklubbene, sier han.
Slakter Norsk Tipping-avtale
Frigg er heller ikke imponert over NFFs avtale med Norsk Tipping, som er ligasponsor på nivå fire, hvor Friggs herrelag spiller.
– Den verste biten er at Norsk Tipping får lov å skalte og valte med terminlisten. Klubbene får ikke lov å prioritere et kamptidspunkt som tar hensyn til det sportslige eller klubbens personal fordi kampen skal være spillobjekt på et tidspunkt som passer Norsk Tipping, sier Solum.
– Dette får klubbene noen småpenger for, men Norsk Tipping burde betalt det hundredobbelte.
NFF svarer at det lenge har vært bred enighet om at andrelagene hører hjemme i seriesystemet.
At Norsk Tipping betaler for å påvirke spilleplanen, er riktig.
– De må ha tilgjengelige spillobjekter om sommeren for å sikre sin omsetning, sier Kai-Erik Arstad – som mener dette kommer idretten til gode.
Frigg-lederne mener at den kanskje viktigste spillerutviklingen skjer på nivå tre og fire. Det er her «det bygges fotballspillere».
– Jeg vet at NFF i regnskapene får det til å fremstå som at de bidrar masse, men én ting er sikkert; etter at Lise Klaveness ble president har ikke breddefotballen blitt prioritert, sier Hustad.
Kritisk til omstridt NFF-prosjekt
NFF-prosjektet «Europatoppen» er et «godt eksempel» på at det brukes for mye penger på toppen, mener Frigg-lederne.
Totalt 187 millioner kroner – penger fra salget av medierettighetene – skal brukes over seks år for at klubb og landslag skal nå internasjonale mål.
– Prosjekter av den størrelsen må man jo i andre sektorer lage en ganske god prosjektplan for. Ikke vet vi om det har vært en anbudsrunde. Ikke vet vi hva som er poenget med det prosjektet. Det er for mye ressurser som har blitt brukt på innfallsmetoden. Og så må de gjerne si at jeg tar helt feil.
– For oss er det egentlig umulig å vite eller forholde seg til.
– Hvor mye bør NFF satse på egen toppfotballavdeling?
– Det har vi snakket ganske mye om. For vi har jo vært inne på tanken om å skille hele systemet. Å dele NFF i to. Mye av ressursene som blir brukt på toppen vil jo selvfølgelig komme fra oss. Og det begynner etter hvert å bli en voldsomt stor organisasjon som er dyr å drive, sier Hustad.
– Det er ingen hemmelighet at vi ikke har prestert på A-landslagsnivå på nesten 30 år. Samtidig har ressursene eksplodert. Da kan man spørre: Hvor mye penger skal du putte inn?
– Hadde man drevet butikk, hadde den butikken vært stengt for lenge siden, sier styrelederen.
NFF viser til at det aldri har vært større overføringer til kvinnefotballen for at jenter og gutter skal få like muligheter til å utvikle seg.
Det pekes også på at det er satt av midler til «Broen-prosjektet» for 3. og 4. nivå for herrer og 2. divisjon kvinner.
– Målet er å analysere hva som er avgjørende for at divisjonene skal være effektive utviklingsnivå, og bro til toppfotballen, men også foreslå konkrete mål og tiltak innenfor både sportslige og kommersielle forhold for å gi klubbene på dette nivået et løft, sier Arstad.
Han minner om at budsjettet vedtas på forbundstinget hvor alle klubber oppfordres til å delta.
– De siste årene har det vært tilnærmet 100 prosent oppslutning til forbundsstyret forslag.
– Fra sentraløkonomien øremerkes det netto cirka 13 millioner kroner til klubbene i PostNord-ligaen og Norsk Tipping-ligaen. Detter er tilskudd til klubbene og Norsk Ligafotball, så må forbundstinget mene noe om dette er for høyt eller lavt. I tillegg kommer ni millioner kroner direkte fra medieavtalen, sier Arstad.
Tips meg
Sindre Øgar
Journalist
Tips meg
Mikal Emil Aaserud
Journalist