Underveis i onsdagens langløp kunne det gått fullstendig galt. På et tidspunkt var flere herreløpere og enkelte damer nær å krasje.
onsdag 14. august kl. 22:05– Det var livsfarlig det opplegget der, sier Andrew Musgrave til VG.
Han var en del av et samlet herrefelt som på et tidspunkt skulle dele veien med damefeltet og passere hverandre i hver sin retning under onsdagens langløp på Hitra. Det 56 kilometer lange løpet er det første av fire konkurranser under årets Toppidrettsveka.
Men på det kritiske punktet var ikke skillet i veibanen spesielt godt markert.
Enkelte utøvere så heller ikke ut til å ha fått med seg at de skulle dele veien på dette punktet.
– Folk skjønte ikke at det var der veien skulle deles. Da damene kom imot burde folk ha skjønt det. Det var en del av oss som holdt oss på riktig side. Men mange ikke. Det var livsvarlig. Flere ropte for at vi ikke skulle «drepe» damene som kom imot. Det gikk heldigvis bra, sier Musgrave.
NRK-ekspert Fredrik Aukland kommenterte rennet:
– Det kunne ha fått fatale konsekvenser, slo han fast.
En som så herretoget komme i rasende fart var Astrid Øyre Slind. Hun gikk alene i front sammen med tvillingsøster Silje og var så heldig at hun hadde en bil foran seg da herrene passerte.
– Det var for bredt det herrefeltet. Vi hadde heldigvis en bil foran oss som tutet og herjet. Men hadde vi ikke hatt den bilen foran oss, så hadde det ikke gått bra. For de så oss ikke.
Juryleder Torbjørn Broks Pettersen tok delvis selvkritikk, men rettet også pekefingeren mot utøverne da han snakket med flere medier etter rennet.
Først sier han at det ikke kan få konsekvenser for så mange utøvere at feilen ble gjort underveis. De var rett og slett så mange som 110 mann i feltet. Da er det ikke lett å plukke ut hvem det var på TV-bildene.
– Vi informerte alle lagene i går om at de skulle holde til venstre. Så registrerer jeg at ikke alle lagledere har klart å informere sine utøvere, så jeg sto med hjertet i halsen da vi så dette her, erkjenner Broks Pettersen.
Han medgir at slikt ikke skal skje, at de må ta lærdom og at de som arrangør må tenke annerledes.
Da han får spørsmål om hva slags tiltak, svarer han slik:
– Vanskelig å si. Hadde hastigheten i herrefeltet vært høyere, så hadde det kommet 30-40 mann i stedet. Da hadde det ikke vært noe problem. Enten må vi kutte den seksjonen der, eller lage en bedre markering, eller starte innsnevringen tidligere.
– Men det punktet der er så bra TV-messig. Folk lager så god stemning at vi har lyst til å ha det med. Men vi må virkelig ta det på alvor. For hadde det blitt krasj, så hadde det blitt ille.
Han fikk deretter spørsmål av Dagbladet om hvordan han nå skal prate med laglederne.
– Vi har lagledermøte der vi gir informasjon. Hva som skjer i lagene og klubbene, det kan ikke jeg ta ansvar for. Vi gir informasjon en gang og det var i går. Det ligger på Whatsapp (en meldingstjeneste), der alle trenere, foreldre og utøvere kan lese den. Dessverre registrerer jeg at få utøvere bryr seg om å lese informasjonen fra juryen. Utøverne må nok gå i seg selv også, sier Broks Pettersen.