Ekornmamma flyttet ungene sine rett foran øynene på barnehagebarna.
mandag 1. juli kl. 11:13Barna i Tuften barnehage i Sandefjord fikk seg en overraskelse da de var ute og lekte. Plutselig oppdaget de et ekorn på taket med noe i munnen.
– Det kom løpende ned veggen og opp til et tre i skogen, forteller Anette Kjæmperud, som jobber i barnehagen.
Mellom barnehage-bygget og taksteinen, skjulte det seg et ekornreir. Barna var fascinert av synet, og telte hvor mange ganger ekornmammaen løp frem og tilbake.
– Vi telte fem ganger og fem babyer, forteller Kjæmperud.
Flyttingen skal ha vart i rundt 45 minutter. Underveis var det hentetid i barnehagen, der personalet, foreldre og barn samlet seg for å se.
– Det var veldig morsomt og engasjerende for alle. Det er ikke ofte man får se den «flytteprosessen». Selv de aller minste barna, som ikke engang var fylt to år, fulgte spent med og ropte: «Ekorn!», forteller Kjæmperud.
Styrer ved Tuften barnehage forteller at de lenge har sett to voksne ekorn ved taket, men at de aldri har sett ekornbabyer.
– Barna sto å fulgte med med store øyne. Det var magisk, forteller Kristin Hove-Ødegård, styrer ved Tuften barnehage i Sandefjord kommune.
– Det er de spontane hendelsene som gir de beste situasjonene for barna, og som inspirerer og engasjerer, sier Hove-Ødegård.
Det var Sandefjords Blad som omtalte saken først.
Synger på «Nøtteliten»
Den siste tiden har barnehagen hatt et prosjekt der Alf Prøysen sin sang «Nøtteliten» har blitt en populær vise for barna.
– Dette har vært en fin måte å lære på. De går og synger «Nøtteliten», og har både sett og observert ekornene selv, forteller barnehageansatt Anette Kjæmperud.
Skogen er barnehagens nærmeste nabo og ligger tett på dyreliv, ifølge de ansatte.
– Fantastisk sterk i munnen
Ekorn er nærgående og trygge på grunn av sine gode klatreevner. Det er vanlig for dem å flytte babyer med munnen, ifølge småpattedyr-ekspert.
– Ekorn er fantastisk sterk i munnen, men den holder den nok ganske forsiktig. Det kan for noen se litt brutalt ut, men det er også slik katter og hunder ville ha fraktet barna, sier Nina Elisabeth Eide, seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA).
– Det er eneste alternativet de har til å flytte den, sier hun.
Det finnes flere årsaker til at et ekorn flytter ungene sine til et nytt sted, ifølge forskeren.
– Hvis de kjenner seg oppdaget, vil de ofte flytte, sier Eide.
Å finne et nytt reir, kan også skyldes at andre dyr har flyttet inn.
– Noen fuglearter liker seg under takstein og hekker under der. Andre grunner kan være lus og parasitter, som kan ha blitt slitsomt. Under taksteinene kan det også tenkes at det blir for varmt på de varmeste sommerdagene, sier Eide.