Nvidia har vært gjennom en berg-og-dal-bane på Wall Street. Da AI-kometen inntok førsteplassen over verdens største selskaper var prisingen den høyeste siden 2000, ifølge investeringsdirektør Robert Næss.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Næss har sammenlignet verdsettelsene mellom det som på forskjellige tidspunkt har vært verdens mest verdifulle selskaper.
Og NvidiaNvidiaNvidia kalles gjerne for en «AI-yndling». Selskapet utvikler blant annet databrikkene som trengs til å lage kunstig intelligens-teknologi. I år er aksjekursen opp over 170 prosent., brikkeprodusenten som surfer på AI-bølgenAI-bølgenOptimisme om kunstig intelligens, forkortet AI på engelsk, har blitt trukket frem som en av årsakene til børsoppturen på Wall Street i år og i fjor., skiller seg ut. Ifølge Næss er Nvidia-aksjen priset til 44 ganger forventet inntjening i år, en verdsettelse han sier er «veldig høy».
Da Nvidia inntok førsteplassen var nøkkeltallet på 50, og man må langt tilbake for å finne forrige gang det skjedde, ifølge investeringsdirektøren.
Les på E24+
Nå har Røkkes Aker tre børsnoterte pengebinger
Han sier at sist gang verdens største selskap var priset høyere, var tilbake i januar 2000 da Microsoft var priset til 65 ganger forventet inntjening.
Den store børsoppturen drevet av IT-aksjer som nådde toppen i 2000, og det påfølgende børskrasjet, er siden blitt kjent som dotcom-boblendotcom-boblenEn periode på slutten av 1990-tallet hvor aksjer knyttet til internettbedrifter (dotcom-selskaper) hadde ekstremt høy verdi, før de falt dramatisk..
– Vi har sett det før, men hadde du kjøpt Microsoft i 1999 og sittet på aksjene i nesten ti år, hadde du tapt to tredjedeler av pengene selv om selskapet tjente mye penger i det tiåret, sier Næss.
– Da fikk du ordentlig svi på grunn av verdsettelsen, sier han.
Berg-og-dal-bane
Nvidia-aksjen har ledet an i børsoppturen på Wall Street, med god hjelp fra optimisme om kunstig intelligens – der brikkeprodusenten er ledende.
Men aksjen fikk en sjelden knekk, før den hentet inn seg inn. Tirsdag steg Nvidia nær syv prosent etter at aksjen falt til sammen 13 prosent gjennom de tre foregående handelsdagene.
Tredagers-fallet barberte bort 430 milliarder dollar fra børsverdien, det største verditapet målt over tre dager noensinne for et selskap, ifølge Bloomberg.
– Jeg tror det er så enkelt som at den hadde en fantastisk avkastning i perioden før, sier Næss i Nordea.
Bare siden årsskiftet har Nvidia steget nær 160 prosent. En kort periode var også selskapet verdens mest verdifulle målt etter børsverdi.
– Den har steget veldig mye. Det var kanskje flere som ble litt skyggeredde, sier Næss.
Les på E24+
Ser superkombinasjon i aksjemarkedet: – Som nirvana
Tek-selskaper dominerer
De aller fleste mener kunstig intelligens har kommet for å bli. Det gjenspeiles også på USA-børsene.
De tre største selskapene som kniver om tronen på New York-børsene er Nvidia, programvareselskapet Microsoft og elektronikkprodusenten Apple. De ligger soleklart i tet, og Google-eier Alphabet er omtrent 800 milliarder dollar bak tredjemann.
Microsofts markedsverdi ligger på 3.300 milliarder dollar, mens Apple følger etter med om lag 3.200 milliarder dollar. Bak disse to er Nvidia med en markedsverdi på rundt 3.000 milliarder dollar.
Fellesnevneren er teknologi, og kunstig intelligens synes å være det alle vil produsere eller ha en bit av. Storbanken Goldman Sachs mener at generativ AIgenerativ AIGenerativ AI er teknikker innen maskinlæring der målet er å etterligne et datamateriale. De mest kjente bruksområdene er chatboter, som eksempelvis ChatGPT. vil øke global BNP med 7 prosent i løpet av de neste ti årene, og McKinsey Global Institute forventer at den årlige veksten i BNP kan øke med 3–4 prosentpoeng mellom 2024 og 2040.
Himmelferd
Av de tre kjempene er Nvidia den mest oppsiktsvekkende, ifølge sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Wealth Management.
– Nvidia har gått fra å være det 18. største selskapet på S&P-indeksen til å konkurrere om å være det største selskapet på Wall Street. Det er det mest oppsiktsvekkende selskapet av de tre, sier han.
Så langt i år er den brede S&P-indeksen på Wall Street opp rundt 15 prosent, og over 26 prosent det siste året.
Microsoft og Apples størrelse og markedsverdi er ikke like overraskende fordi de har vokst over lengre tid og har stor markedsmakt på området som telefon og software, ifølge Bruce.
Nvidia, som ledes av Jensen Huang, produserer avanserte prosessorer som benyttes til utvikling av AI-modeller.
– De produserer «innmaten» i AI, og det vil alle andre selskaper ha. Nvidia kan så å si ta marginen de vil fordi etterspørselen er så stor, sier Bruce.
Nvidias himmelferd var først drevet av økt inntjening. Nå handler det mye om P/E-multippel, eller aksjekursen delt på resultat per aksje, som ligger på 45, forklarer Bruce.
Generelt er det svært høyt, og er typisk for aksjer der markedet mener selskapet har en veldig lovende fremtid og sterk inntektsvekst.
– Selskapet har blitt ganske dyrt, men samtidig ikke for dyrt. Analytikerne har hele tiden undervurdert veksten i inntjeningen, og det er gode sjanser for at det vil skje fremover og, sier Bruce og understreker at det er gode utsikter til sterke inntjeninger frem i tid.
– Avhengig av monopolmakt
Samtidig setter sjefstrategen spørsmål ved om den voldsomme utviklingen kan fortsette i evig tid.
– På lengre sikt er jeg mer bekymret. Inntjeningen er jo høy på grunn av høye marginer, og konkurransen her vil bli sterkere. På sikt kan der være at selskapet er altfor høyt priset, sier han.
Samtidig er Nvidia det mest usikre selskapet av de tre store på Wall Street.
– Det er fordi de er helt avhengige av å ha monopolmakten på kunstig intelligens, og at de andre selskapene fortsetter å etterspørre kunstig intelligens i samme omfang, sier Bruce.
AI-bølgen blir gjerne kalt et kappløp hvor det er om å gjør å være først ute med modeller og produkter med kunstig intelligens.
Både Microsoft og Apple har investertet tungt i kunstig intelligens. Sistnevnte fikk nylig en opptur da det lanserte et AI-samarbeid med Chatgpt for Iphone.
– På den andre siden, hvilket selskap har størst potensial?
– Det er vanskelig å si, men igjen kan Nvidia ha potensialet hvis de beholder markedsmakten og har like stor inntjening fremover. Samtidig kan de andre to også ha potensial, som man så da Apple ble løftet forrige uke, sier han.
Bruce gir ikke råd på enkeltaksjer, men deler at han ser lyst på databrikkeprodusenten.
– Jeg er fortsatt positiv til Nvidia fordi jeg tror inntjeningen blir god også fremover, selv om det har gått mye. Det er stadig oppsidepotensialoppsidepotensialMulighet for verdistigning, oppgang eller høyere aksjepriser, sier han.