Med et russisk, statseid selskap på brystet skal Røde Stjerne prøve å knuse Champions League-drømmen til Glimt. Det får mange til å reagere.
Rapporterer fra Beograd tirsdag 27. august kl. 16:47Kortversjonen
- Røde Stjerne er klar for playoff mot Bodø/Glimt med sponsoren Gazprom på brystet.
- Gazprom har vært kontroversiell siden Russlands invasjon av Ukraina.
- Røde Stjernes trener ønsket ikke å kommentere sponsoravtalen.
- Serbia har fortsatt nære bånd til Russland på tross av vestlige sanksjoner.
– Vi er her for å snakke om kampen. Vi kommer ikke til å kommentere det, sier Tatjana Sajkovic, Røde Stjernes pressesjef, på VGs spørsmål.
I en drøy halvtime satt serbernes trener Vladan Milojevic og svarte på spørsmål fra serbisk og norsk presse.
Playoffkampen mot Bodø/Glimt onsdag avgjør hvem av lagene som går inn i gruppespill i Champions League.
Men når VG spør om noe annet enn kampen, stusser hjemmelagets trener og kikker oppgitt bort på egen pressesjef.
Bakgrunnen er at Røde Stjerne har tatt et valg som skaper oppstandelse i deler av Europa.
Når 50.000 fotballgale serbere skal heie frem sine gutter mot Glimt, er det med oljeselskapet Gazprom på brystet.
Før Russland invaderte Ukraina var selskapet en av de mektigste gassleverandørene i Europa. To år etter krigens utbrudd blør de penger og mister samarbeidsavtaler i Europa.
– Gazprom er et viktig økonomisk og politisk instrument det russiske regimet bruker for å få gjennomslag for sin politikk, sier Jakub Godzimirski til VG.
Han er forsker ved russlandavdelingen ved NUPI
og en av de her til lands med mest peiling på det utskjelte landet.De aller fleste land har tatt avstand fra Russland, russiske forbindelser og selskaper. Uefa er blant dem som avsluttet sin samarbeidsavtale med Gazprom.
Men i serbiske Røde Stjerne har pipen en annen lyd. Det vil dog ikke Milojevic snakke om.
Hans forgjenger Zvezdan Tersic var derimot tydeligere:
– Hadde det ikke vært for Gazprom, er spørsmålet om det ville vært noe Røde Stjerne. De som elsker Røde Stjerne vil aldri glemme hva Gazprom gjorde for dem, har Tersic tidligere uttalt.
– Vi liker ikke det Fifa og Uefa har gjort med russiske klubber, fortsatte han.
Det er det en god grunn til. Serbia har lenge vært en av Russlands nærmeste allierte. I Beograds gater kan man se veggmalerier av Russlands president Vladimir Putin.
Fra byens flyplass går det fortsatt direkteflyvninger til Moskva, som et av svært få land i Europa. I juli 2022 viste en undersøkelse at to av tre serbere følte seg nærmere Russland enn vesten.
– Serbia importerer fortsatt russisk gass og er ikke med på vestlige sanksjoner mot Russland, sier Godzimirski, som samtidig sier at Serbia prøver å styrke sine bånd til NATO og EU.
Også i ungarske Ferencvaros har Gazprom kommet tilbake.
– Det er ikke tvil om at Gazproms potensielle sponsoravtale med Ferencvaros er politisk motivert, antakelig med hensikt til å flytte Ungarns regjering nærmere Moskva, uttalte Simon Chadwick, professor i sports- og geopolitisk økonomi ved franske Skema Business School tidligere i år.
Kritikken har ikke latt vente på seg. Sveitsiske Young Boys var i Røde Stjernes gruppe i Champions League i fjor.
– Røde Stjerne og deres samarbeid med Gazprom, en beviselig supporter av Russlands krigføring mot Ukraina, viser at fotballen er mer skitten enn noen gang, uttalte sveitsernes Ultras-gruppering ifølge New York Times.
Da Manchester City skulle møte serberne i Champions League i fjor høst, var Gazprom fjernet som sponsor i et bilde Erling Braut Haalands klubb hadde lagt ut, ifølge Mirror.
Uefa valgte altså å avslutte sitt eget samarbeid med Gazprom – men uttalte tidligere i år at klubbene selv er ansvarlig for sine egne samarbeidsavtaler.
Bodø/Glimt ankom Beograd mandag kveld og trener på arenaen tirsdag kveld.
Kilder: VG, New York Times/The Athletic, Radio Free Europe