Norske husholdningers gjeldsvekst holder seg likevel på et lavt nivå.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Saken oppdateres.
For første gang i år viser tallene en økning i tolvmånedersveksten til husholdningene. Ved utgangen av mai ble gjeldsveksten målt til 3,1 prosent, fra 3,0 prosent i april.
– Forventningene om at rentetoppen er nådd og at renten vil reduseres i fremtiden, kan ha ført til at husholdningenes syn på sin fremtidige økonomiske situasjon har bedret seg, slik at de føler seg i stand til å ta opp mer gjeld, sier seniorrådgiver Jimmy Wong i SSB.
Tolvmånedersveksten til husholdningene har over lengre tid redusert seg gradvis. I mars og april nådde gjeldsveksten det laveste nivået målt på 2000-tallet, ifølge SSB.
– Den gradvise reduksjonen skyldes at husholdningene over lengre tid har prøvd å tilpasse seg rentehevingene vi har sett de to siste årene, sier han.
Gjeldsbeholdningen var på 4.344 milliarder kroner ved utgangen av mai. Dette tilsvarer en økning på 14 milliarder kroner fra måneden før.
Les på E24+
Slik bygger du en robust utbytteportefølje: – Pengene triller inn hele tiden
Tre kutt i 2025
Norges Bank holdt renten i ro på 4,5 prosent forrige uke, hvor den har ligget siden desember i fjor.
Sentralbanken signaliserer ingen kutt i år, men rentebanen tilsier opp til tre kutt i 2025, ifølge Handelsbanken-analytiker Nils Kristian Knudsen. Rentebanen er Norges Banks prognose for renten fremover.
Sentralbanken forsøker å få bukt med prisveksten som fortsatt er et stykke over målet på to prosent over tid. Prisveksten falt til 3 prosent på årsbasis i mai. KjerneinflasjonenKjerneinflasjonenPrisveksten når man ser bort fra energipriser og avgiftsendringer., som Norges Bank er mest opptatt av, roet seg til 4,1 prosent.