Gikk løs på politibil med øks - knuste tre vinduer

1 month ago 28


Politipatruljen fra Finnsnes var ute på et rutineoppdrag da de ble angrepet av mannen med øks. Det skal ikke være første gang.

ANGREPET: Tre ruter i politibilen ble knust med en øks av en mann på en adresse i Senja kommune før helgen. Foto: Politiet
mandag 26. august kl. 16:25

Det var fredag før helgen at politipatruljen skulle forkynne et dokument til en mann på en adresse i Senja kommune.

– I den forbindelse kom en person bosatt på adressen og truet politiet. Personen knuste tre vinduer på en politibil med en øks, forteller politistasjonssjef på Finnsnes, Frank Magne Sletten.

Det var først to polititjenestemenn på stedet, men det ble tilkalt flere da mannen opptrådte truende.

– Politiet fikk etter hvert kontroll på mannen. Han ble tatt med til politihuset for senere å bli fremstilt for varetektsfengsling, forteller Sletten.

Bilde av Frank Magne SlettenFrank Magne Sletten

Politistasjonssjef på Finnsnes

Rettet våpen mot patrulje

Det er ikke første gang mannen skal ha oppført seg truende mot politiet.

Han er tiltalt for flere punkter, blant annet for trusler mot offentlig tjenestemann etter en hendelse i april i fjor.

Politiet skulle også den gang forkynne et dokument, da mannen gikk mot dem med en spade slik at de måtte kjøre unna, ifølge tilalen.

«Etter at patruljen hadde fått forsterkninger og bevæpnet seg, kom han mot patruljen med et skytevåpen som han rettet mot patruljen og senere et spett da politiet nærmet seg han», heter det videre.

Politiet fikk til slutt kontroll på mannen med bruk av elektrosjokkvåpen. På vei til arresten sa mannen at «han skulle drepe alle som jobbet i politiet på Finnsnes, eller liknende», ifølge tiltalen.

Fengslet av frykt for ny hendelse

I forbindelse med tiltalen var mannen innkalt til hovedforhandling i desember i fjor. Dette møtte han ikke opp til, og saken ble utsatt til tirsdag denne uken.

Det var dette politiet blant annet skulle formidle på sitt oppdrag fredag, opplyser hans forsvarer Olav Eriksen til VG.

– Det spesielle er at sakens bakgrunn er også det som er årsaken til at han ble fengslet nå. Han har motsatt seg å møte til rettsmøter og avhør, og han har ikke villet samarbeide med politiet på noen som helst måte, derfor vil ikke politiet løslate ham nå, sier Eriksen.

Han ble besluttet varetektsfengslet frem til tirsdag.

«Retten er også enig med påtalemyndigheten i at det er grunn til å frykte for at det oppstår en ny situasjon der siktede selv og politibetjentene vil bli utsatt for fare dersom siktede nå løslates og det skal gjennomføres en ny pågripelse i forbindelse med kommende hovedforhandling», heter det i fengslingskjennelsen fra Nord-Troms og Senja tingrett.

Må kjøres til og fra Bodø

Ikke bare bydde det på vanskeligheter for å få mannen varetektsfengslet.

Det var ikke plass i Tromsø fengsel. Mannen fikk plass i Bodø fengsel, men samarbeidet ikke etter pågripelsen og måtte bæres ut og inn av biler og cellen, ifølge kjennelsen.

«Han kan derfor ikke fraktes med fly fordi dette vil innebære en sikkerhetsrisiko. Planen er derfor nå å transportere han med bil tur/retur Bodø», heter det.

Finnsnes–Bodø tar rundt syv timer med bil - én vei.

– Spesielt

Ingen personer kom til fysisk skade under hendelsen i fjor eller sist fredag. Politibilen er sendt til verksted for skadeutbedring.

– Hvordan opplevde politibetjentene hendelsen?

– Det er spesielt når polititjenestemenn opplever noe slikt og naturlig nok føler de seg truet på denne måten. Tjenestepersonene er trent til å løse mangfoldet i våre oppdrag. Personen var i dette tilfellet i besittelse av en øks, som i aller høyeste grad anses som et særlig farlig redskap. Patruljepersonellet fikk kontroll over han, men i alle hendelser hvor man opplever truende adferd, medfører at tjenestemenn må vurdere hvordan de skal håndtere oppdraget, sier Sletten.

Read Entire Article