Gerhard Heiberg: – Noe må skje internt i Skiforbundet

2 hours ago 5


Han har tunge roller og verv i norsk og internasjonal idrett bak seg. Nå er Gerhard Heiberg, æresmedlem i Den internasjonale olympiske komite (IOC), opprørt over situasjonen i Norges Skiforbund.

I løpet av kort tid har det blitt klart at to av langrenns hovedsponsorer gir seg etter kommende sesong. Per nå er det kun to av de nåværende sponsorene som helt sikkert er med videre etter våren, viser NRKs oversikt. To av sponsorene har ikke villet opplyse om varighet på sine avtaler. Det er foreløpig uklart hvor mange av dagens avtaler som blir fornyet.

– Med min bakgrunn fra sponsorvirksomhet, vil jeg si at det skyldes mangel på tillit, sier Heiberg i et intervju med NRK.

Samtidig er Skiforbundets økonomi presset. Forbundet rapporterte om et underskudd på 10,9 millioner kroner i fjor, og en egenkapital som stadig krymper. I det større bildet har medlemstallet i Skiforbundet sunket med 70.000 siden 2010.

Heiberg sier det er mange som har tatt kontakt med ham, både i Norge og internasjonalt, og uttrykt sin bekymring.

– Spørsmålet har vært: Hva skjer i Norge? Hva skjer i Norges Skiforbund? Det har jo vært en del bråk, uten å gå inn på det. Og det har fortalt meg at det som var optimisme, er ved å gå over til å bli at man er litt mer skeptiske, sier han.

– Et spørsmål om organiseringen

Heiberg tror ikke et suksessfullt Ski-VM i Trondheim nødvendigvis endrer på situasjonen.

– Jeg er av den grunnleggende oppfatning at dette er et spørsmål om organiseringen av Norges Skiforbund, av ledelsen av Norges Skiforbund, og hvor man ikke er helt sikre på om de kommer til å levere det de snakker om, og det de står for, sier han, og fortsetter:

At kanskje noe må skje internt i Skiforbundet for at vi igjen skal få nødvendig tillit til å gå inn og syns det er moro å være med. Og se at resultatene blir slik som vi hadde håpet og trodd.

– Men du, er du ikke litt redd for å bli sett på som en sånn alt var bedre før-type, når du kommer med en sånn type kritikk?

– Gjett om jeg har tenkt på det! Men samtidig tillater jeg meg å si at jeg har vært så mye borti dette fra alle kanter, at her har jeg en mening, sier Heiberg.

Fikk avtale med Nidar

Skipresident Tove Moe Dyrhaug sier Skiforbundet opplever stor tillit hos partnerne sine.

– Vi snakker godt sammen, også om de vanskelige sakene. At noen sponsorer trekker seg etter mange år er ikke uvanlig. Det vil jeg tro Heiberg kjenner godt til som ansvarlig for markedsinntektene til IOC i mange år, sier Dyrhaug til NRK.

Hun trekker frem at Skiforbundet også inngår nye avtaler, og viser blant annet til at det senest denne uken ble landet en avtale mellom langrenn og sjokoladeprodusenten Nidar. Denne avtalen varer gjennom sesongen 24/25.

– Samtidig ser vi som andre i norsk idrett at markedet er tøffere og i endring, som vi tilpasser oss, sier hun.

Skipresident Tove Moe Dyrhaug.

UENIG: Skipresident Tove Moe Dyrhaug tilbakeviser Gerhard Heibergs uttalelser.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Dyrhaug sier tillitsvalgte og ansatte på alle nivå i forbundet jobber godt sammen og påpeker at Skistyret ble enstemmig valgt på årets Ski-ting.

Ifølge henne er den økonomiske situasjonen i Skiforbundet i bedring, slik at det ligger an til et overskudd i år og planlegges for overskudd neste år.

Vi har stor respekt for Heiberg og kunnskapen hans, og det han har gjort for norsk og internasjonal idrett, men vi er ikke enig i alt det han uttaler seg om, sier Dyrhaug.

– Vi har ingen tillitsproblem

Den svenske kles- og utstyrsleverandøren Craft har en avtale med langrennslandslaget som løper til 2027.

Daglig leder Tom Henriksen i New wave Norge, selskapet som markedsfører Craft i Norge, sier Craft har «veldig god tillit» til Skiforbundet.

– De jobber seriøst. Det er dyktige mennesker i alle ledd, sier Henriksen til NRK.

– De som tenker det, får svare for seg selv. Vi har ingen tillitsproblem med langrennsledelsen. På ingen måte, legger han til.

Daglig leder Tom Henriksen i New wave Norge, selskapet som representerer Craft i Norge.

POSITIV: Daglig leder Tom Henriksen i New wave Norge representerer Craft i Norge. Han sier Craft har fordoblet salget i det norske markedet siden avtalen med langrennslandslaget ble inngått i 2022.

Foto: Andreas Lekang / NRK

– Er dere bekymret over den økonomiske situasjonen i Skiforbundet?

– Ikke direkte bekymret, men den er kanskje litt bekymringsfull. Jeg håper de har kontroll og tror de drifter fornuftig.

– De kommer til å gjøre en god sportslig satsing, men kanskje de må tenke seg litt om på hva de faktisk bruker, sier Henriksen.

Publisert 12.10.2024, kl. 07.40

Read Entire Article