Rettelser av feil gjøres både oftere og raskere enn før i media. Finurlige formuleringer som journalisten kan ha jobbet lenge med – viser seg å være dundrende feil.
Da kan rettelser og selvpisking til allmenn beskuelse bli flaut for den som legger seg flat. Men også tidvis med et snev av underholdning og skadefryd for andre.
Her er Budstikkas siste rettelse (i skrivende stund):
Leder i Norsk Sau og geit i Akershus, Helge Olaf Aas, fikk med seg både feilen og rettelsen fra geit til sau i Budstikka.
Han mener allmennkunnskapen både blant journalister og politifolk – som ofte er kilde til nyhetene – er på vikende front.
– Det er jo ikke vanskelig å se forskjell på sau og geit. Men folk tenker seg ikke alltid om før de – som i dette tilfellet – konkluderer med at det var geiter, anfører Aas.
Han er selv sauebonde fra Eidsvoll i Akershus.
Aas mistenker at reportere og politifolk fra Asker, Bærum og Oslo politidistrikt er blitt så urbane at kunnskapen om sauer, geiter, storfe og kyr er så som så.
– Ikke pinlig
– Denne typen kunnskap er nok ikke prioritert på politi- og journalistutdanningen. Vi bønder merker nok spesielt at kunnskapen om vår næring er fallende.
– Pinlig å ikke se forskjell på sau og geit?
– Nei, jeg vil ikke kalle det pinlig. Men når noen ser et dyr med horn, da tror de det er en geit. Hadde artikkelen stått i Bondebladet eller Nationen, hadde det vært pinlig, svarer Aas.
Sjefredaktør Anniken Renslo Sandvik i lokalavisen Budstikka i Asker og Bærum, sier forvekslingen mellom geit og sau ble tema på morgenmøtet tirsdag.
– Det var folk i redaksjonen som sa at dette var sau. Vi ble også gjort oppmerksom på dette i artikkelens kommentarfelt. Dette er kanskje ikke den mest alvorlige feilen vi har begått. Men rett skal være rett. Vi laget rettelse, sier Sandvik til VG.
Hun har ennå ikke gjort som en del av de større mediene – og innført egen logg over rettelser. Men hun husker noen tidligere feil. Også egne.
Atle Antonsen
– Jeg intervjuet en mann som het Atle Antonsen en gang. Jeg fikk det for meg at han het Trond. Slik ble han hetende Trond Antonsen i artikkelen, husker Sandvik.
Det måtte rettes opp. Både Budstikka-redaktøren og andre medieledere vektlegger å lage rettelser raskt og så ofte feilene begås.
Rett skal være rett
Til glede og eventuell skadefryd for VGs lesere: Her følger noen rettelser fra både ny og gammel fortid fra utvalgte medier:
Først en gammel klassiker fra lokalavisen iTromsø:
Kollega Dagbladet har i likhet med VG innført egen rettelogg. Her finnes det flere skoleeksempler på rettelser:
I denne saken skrev Dagbladet at Annie Knight ville ha sex med 600 menn i 2024. Det riktige er at den australske pornoskuespilleren drømmer om å gjøre det i 2025. Rettelsen ble gjennomført 19:23.
–
Mandag 20. november skrev Dagbladet at komiker Ørjan Burøe (49) røpet en ny romanse. Dette medfører ikke riktighet. Burøe har senere presisert at det hele dreier seg om en valp.
Utenriks
Verdens (skjeve) Gang bidrar også gjerne med rettelser når det kreves. Av og til med glimt i øyet:
VG 13. juli 2024: I en tidligere versjon av denne saken omtalte VG den ukrainske presidenten som statsminister. Det er nå rettet. Det er ikke bare Joe Biden som kan gjøre feil. Artikkelen ble oppdatert 13. juli klokken 2042.
–
VG 7. juli 2024 om flyverts tatoveringer på jobb: I en tidligere versjon av denne saken sto det at tatoveringene må være større enn 12,7 x 12,7 centimeter, men dette er feil – de må IKKE være større enn 12,7 x 12,7 millimeter. Feilen ble rettet 07.07.24 klokken 07.36.
–
VG 7. mars 2024:
Sak om at Russland kaller USAs ambassadør inn på teppet:
I en tidligere versjon av denne saken sto det i bildeteksten at Vladimir Putin er den øverste lederen i USA. Det er han selvfølgelig ikke. Han er president i Russland. Rettelsen ble gjort klokken 20.45.
Innenriks
Klassekampen er en av flere aviser der journalister kan slite litt med regneferdighetene:
Et regnestykke publisert i gårsdagens avis ble dessverre helt feil. Differansen mellom 6025 og 5095 søkere til språkfag er ikke 30, men 930. Dette utgjør 15 prosent, slik det står i den opprinnelige nyhetssaken. Debattredaksjonen beklager og lover å bruke årets skolestart til å friske opp matematikkunnskapene.
Heller ikke ukepressen er feilfrie. Denne rettelsen kunne nok være noe nedslående for den som hadde strikket i vei med friskt mot og full tillit til Norsk Ukeblads mønster:
VG 12. mars 2024:
Tangen ligger ikke i Løten slik artikkelen først hevdet, men i Stange. Det er korrigert, og artikkelen går i retteloggen. Vi ønsker å beklage til både Løten, Stange og Tangen. Og alle andre fornærmede.
Til slutt – til glede for nye og gamle lesere:
Rettelsen som avisen Nordlys i sin tid mente måtte være tidenes rettelse – fra daværende Finnmarken som kom ut i Vadsø:
Hva tenker du?Hva synes du om medienes evne til å rette egne feil?aDet er bare positivt at mediene er åpne om dette og retter feil med synlige og tydelige rettelser.bJeg synes det fortsatt er altfor mange faktafeil og språklige feil. Skjerp faktasjekk og korrektur - så slipper dere å skrive så mange rettelser.