Frykter byggstreik: – Blir ille uansett

5 months ago 78


Ni ansatte i i-Bolig AS kan bli tatt ut i streik, dersom partene i byggebransjen ikke blir enige. Et lønnsoppgjør på nivå med frontfaget er «vanskelig å forsvare», sier daglig leder Bjørn Martin Akre.

Daglig leder Bjørn Martin Akre i i-Bolig AS. Foto: Privat

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Man driver på tomgang for å leve gjennom den vanskelige tiden som byggenæringen er i, sier daglig leder Bjørn Martin Akre i i-Bolig AS.

Boligutvikleren på Romerike har allerede måttet halvere mannskapet det siste halvannet året, forteller Akre. Bedriften har gått fra 42 til 20 ansatte.

Fallende etterspørsel, økte renter og dyrere materialer har satt sitt preg på aktiviteten.

Nå ser han egentlig frem til at det skal ta seg opp igjen. Men oppturen kan bli tveegget.

Les på E24+

Onsdag kan det bli storstreik i byggebransjen: Dette bør du vite

19 timer på overtid fant Fellesforbundet og Norsk Industri hverandre i forhandlingene om frontfaget søndag.

Med en total ramme på 5,2 prosent lønnsøkning ligger det an til økt kjøpekraft for mange etter årets lønnsoppgjør.

– Ligger an til streik

FrontfagetFrontfagetFrontfagsmodellen skal sikre at lønningene i Norge ikke over tid blir mye høyere enn hos Norges konkurrenter i utlandet, slik at konkurranseevnen svekkes. Dette gjøres ved partene i konkurranseutsatt industri forhandler først under oppgjørene, og setter «rammen» for vårens øvrige oppgjør. legger normalt en norm for hvordan utfallet blir i de øvrige lønnsoppgjørene her til lands.

Blant de første forhandlingene som skal følge frontfaget er nettopp byggfag.

Tvungen megling mellom Fellesforbundet og Byggenæringens Landsforening startet hos Riksmekleren mandag, med frist – og streikefare – midnatt tirsdag.

– Ofte har jo frontfagene gått foran som en fane, og vist vei for de andre næringene og byggenæringen også, sier Akre.

Les også

Fellesforbundet: Brudd i frivillig mekling for byggfagene

Han er ikke i tvil om at frontfagsoppgjøret kan bli et problem for en byggenæring i motbakke.

– Men situasjonen nå er at industrien og byggenæringen er på to forskjellige nivåer når det gjelder hvordan bransjene går. Det er klart at byggenæringen i år har problemer med å følge den 5,2-prosenten som frontfagene har forhandlet frem.

– Og derfor det ligger an til streik også, vil jeg tro. At man ikke ser grunnlag for å kunne klare et oppgjør på 5,2 prosent, slik byggenæringen har det nå.

Da byggfag-meglingen gikk fra frivillig til tvungen før helgen, varslet Fellesforbundet samtidig plassfratredelse for 16.700 medlemmer.

– På forskjellige kloder

Ni ansatte fra i-Bolig er tatt ut i Fellesforbundets første uttak om det skulle bli streik onsdag.

– Det er ikke noe som passer oss dårligere nå. De vi har på jobb de har vi virkelig bruk for. Når man driver med små marginer så er opphold i produksjonen svært negativt.

– Det blir ille uansett. Så vi håper så klart partene kommer til enighet, sier Akre.

Fellesforbundet krever at deres medlemmer får økt kjøpekraft, altså mer igjen i lønningsposen opp mot prisveksten.

– Vi er i den situasjonen at vi ser det som vanskelig å forsvare et lønnsoppgjør på 5,2 prosent når vi sliter med å klare 0 i resultat i budsjettene våre, sier Akre.

– Det er ikke sikkert byggfag bør følge frontfagene akkurat nå i 2024, vi er nok på litt forskjellige kloder når man ser på hvordan næringene har det.

Tunge tider

Boligprodusentenes Forening har gang på gang slått alarm om tunge tider for boligbyggingen og bransjen. Administrerende direktør Lars Jacob Hiim i har kalt 2023 et kriseår.

NHO Byggenæringen frykter at fallende aktivitet gjøre at opp mot 60.000 årsverk forsvinner.

Med et lønnsoppgjør i nærheten av 5,2 prosent er det igjen boligprisene det vil gå ut over, tror Bjørn Martin Akre.

– Vi må jo bare legge lønnsoppgjøret oppå kostnadene vi har. Det er ikke noe å ta av i bunnlinjen, den er jo allerede på null.

– Det er å ha tæring etter næring, som det heter, og der er vi er i en situasjon hvor vi er nødt å være nøkterne. Vi må opp fra den sumpen vi er i før vi kan glede oss over gode lønnsoppgjør igjen. Det er sånn det er.

Read Entire Article