Regjeringen fortjener all kritikken den får for statens kjøp av giganteiendommen i Meråker i Trøndelag i 2022.
onsdag 29. mai kl. 13:36Regjeringen hadde gode grunner til å kjøpe den gigantiske skogseiendommen Meraker Brug. Det er snakk om en av de største eiendommene i Norge.
Det er en helt usedvanlig eiendom, ikke minst på grunn av størrelsen på 1,3 millioner mål – over to ganger størrelsen av Oslo kommune. Tidligere har den vært i eie av noen av de mest kapitalsterke familiene i norsk næringsliv.
Men Høyre, Frp og Venstre har helt rett. Her har regjeringen rotet det til, og de fortjener den sterke kritikken de får fra Stortinget.
En ting er at prisen var altfor høy. DN har dokumentert at statens bud lå hundrevis av millioner over det andre budgivere var villige til å gi.
I en lukket budrunde ville nok regjeringen slenge på litt ekstra for å sikre seg den naturrike og historisk sett svært interessante eiendommen.
Men det finnes grenser. Dette er våre felles verdier. 2,65 milliarder kroner er veldig mye penger.
Det er uakseptabelt at regjeringen holdt tilbake informasjon fra Stortinget da saken ble behandlet der. Næringskomiteen fikk ikke tilgang til verdivurderingen eller avkastningskravet, fordi regjeringen mente dette var forretningssensitivt.
Regjeringen burde vite at Stortinget har gode rutiner for å håndtere gradert informasjon.
Regjeringens argument har vært at det er avgjørende å hindre at eiendommen havnet på utenlandske hender. I politisk kvarter tirsdag forsvarte landbruksminister Geir Pollestad (Sp) kjøpet med at regjeringen ville hindre at eiendommen havnet på russiske eller kinesiske hender.
Det er et fryktelig svakt argument. Sikkerhetsloven gir vide fullmakter til å stoppe salg av strategisk viktige verdier til fremmede makter.
Noe regjeringen selvsagt er fullt klar over.
Kjøpet ble gjort som en investering, «under streken» i statsbudsjettet. Slik kunne regjeringen kjøpe eiendommen, uten å måtte omprioritere i statsbudsjettet.
Det er strenge kriterier for hva som kan føres på denne måten. Det er kun lov for investeringer som er like gode som å la pengene stå i oljefondet.
Det skal med andre ord handle om mulighetene til avkastning, og bare det.
Overskuddet på den gedigne eiendommen har i snitt vært på 4,1 millioner kroner siden 1998. I 2022 gikk Meraker Brug med underskudd. Dette er milevis unna avkastningen fellesskapet ville fått på pengene om de hadde blitt stående i Oljefondet.
Det er dermed åpenbart at kjøpet ikke kan forsvares som en finansiell investering i tråd med regelverket.
Vindkraft på eiendommen, som kunne økt avkastningen, er lite sannsynlig: Konsesjonssøknaden har blitt avslått, blant annet fordi det er snakk om et samisk reinbeiteområde.
Ingenting tyder altså på at eiendommen vil gi staten inntekter i nærheten av det reglene krever.
Regjeringen fortjener med andre ord all kritikken den får fra opposisjonen i denne underlige saken.
Hør mer om Meråker-saken i podkasten Giæver og gjengen:
Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.