Kortversjonen
- Stortingsrepresentant Tore Andre Johnsen (Frp) oppfordrer til å innføre bodycam - kroppskamera - for politiet i Norge.
- Han mener det vil beskytte både politi og borgere, ved å dokumentere hendelser nøyaktig.
- Johnsen viser til at både Sverige, Storbritannia og USA allerede bruker bodycam.
Politikeren ble fredag vitne til at politiet la en aktivist i bakken foran Stortinget.
Midt i aksjonen la han merke til at minst en av de politiansatte sto med mobil eller kamera i hånden og tok bilder.
– Da jeg så politiet i aksjon og ikke minst at en av dem sto og fotograferte det hele, tenkte jeg at det er noe de bør få gjøre hele tiden: Politiet i Norge bør få bodycam, eller kroppskamera på norsk, sier Johnsen.
Dette er ikke noe han først har kommet på nå, ifølge Frp-politikeren. Men, sier han, når politiet faktisk filmer med mobilen, så forteller det noe om behovet.
– Det er et tankekors at de må gjøre det for å dokumentere at de ikke gjør noe galt.
Lenger nede kan du lese om positiv mottagelse i Justisdepartementet.
– Kriminelle vil kvie seg
Johnsen sitter i Stortingets justiskomite.
– Bodycam vil være en beskyttelse for politiet, det vil vise i rettssaker og i offentligheten hvordan politiet har opptrådt og hvordan de kriminelle eller andre aktører politiet kommer i kontakt med, opptrer, sier han.
– Jeg tror det vil dempe voldsbildet og bedre tryggheten både for politiet, men også for de øvrige involverte. Politiet får dokumentert volden vedkommende utøver og vedkommende kan få dokumentert hvis han eller hun blir utsatt for vold av politiet.
– Og, sier jeg:
– Jeg tror de kriminelle vil kvie seg for å bruke vold, når politifolk er der med bodycam. Det vil trolig bli mer bevisst og forsiktig når de vet alt det de sier og gjør blir filmet.
Mer om bodycam her
Hva er et bodycam, og hvorfor ønsker noen at politiet skal bruke det?Et bodycam, eller kroppskamera, er et lite kamera som politibetjenter kan ha festet på uniformen sin. Det tar opp video og lyd av det som skjer mens politiet utfører sine oppgaver. Ideen bak bruk av bodycam er å øke gjennomsiktigheten og tilliten mellom politiet og samfunnet ved å dokumentere politiets handlinger og interaksjoner med publikum. Dette kan hjelpe til med å klarlegge situasjoner der det er uenighet om hva som faktisk skjedde.
Hva sier motstandere av bodycams?Motstandere av bodycams kan ha bekymringer knyttet til personvern, både for politiet og for publikum. De kan argumentere for at konstant overvåkning kan være inngripende og skape en følelse av mistillit. Det er også spørsmål om hvem som har tilgang til opptakene og hvordan de blir lagret og brukt, som kan skape bekymringer rundt misbruk av slik informasjon.
Er det andre land som bruker bodycams?Ja, flere land, inkludert USA, Storbritannia og Sverige, har innført bodycams i politiarbeidet. Erfaringene fra disse landene viser generelt en nedgang i vold og trusler mot politifolk, samt en forbedring i forholdet mellom politi og samfunn. Disse landene rapporterer også at opptakene har vært nyttige i rettssaker for å fastslå fakta i tvistesaker.
Hva er de neste stegene for innføring av bodycams i Norge?I Norge har det vært diskusjoner om å innføre bodycams, og det er foreslått at det bør gjøres en grundigere utredning av hvordan dette kan implementeres. Justisministeren og andre politiske ledere vil vurdere kostnadene, fordelene og de potensielle utfordringene før de tar en endelig beslutning. Det er også viktig å høre på meninger fra politiets egne organisasjoner og andre interessegrupper før man går videre med en slik plan.
Han mener svenskene har skjønt det:
– De har hasteinnført bodycam etter at gjengvolden de opplever. De tilstandene har vi heldigvis foreløpig ikke i Norge, men økning i drap og knivbruk går også opp i Norge, så nå kan vi virkelig være føre var, for å bidra til at vi ikke får svenske tilstander i Norge.
Han sier at politi i Storbritannia og USA også har bodycam.
– Vår klare oppfordring til justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er å fremskynde arbeidet med å innføre bodycam.
Han viser til to eksempler fra siste tid.
– Saken fra Kongsberg hvor en politibetjent måtte møte i retten, tiltalt for vold mot to unge menn og fra Oslo denne uken, da en politimann ble utsatt for grov vold og fikk brudd på hjerneskallen.
– Det er to gode eksempler hvor filming i det første tilfellet virkelig kunne hjelpe til å opplyse saken. Og hadde politimannen som ble skadet, hatt bodycam, kunne beviset mot vedkommende som utøvde volden, bli mye sterkere. Det bør bli vanlig og vil gjøre arbeidet i retten mye enklere.
– Dette vil koste?
– Det vil koste mer å ikke innføre. Og spare liv, helse og rettsapparatet for utgifter. Det dreier seg også om arbeidsmiljø til politiet. Når svenskene har klart det så må Norge kunne klare det også.
Han sier det ikke er alle politifolk i Norge som trenger å få tilgang til bodycam.
– Det vil gjelde politifolk som jobber ute, som må få det som en del av uniformen.
Ja, takk
Leder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund sier de er for at politifolk i felt skal få kroppskamera.
– Vi har gått fra å være positive til å si ja til at det skal utredes, til å si ja til at det bør kunne innføres:
– Vi har erfaringer fra så mange land nå, at vi har godt grunnlag for å si at det vil være bra også om det blir en realitet i Norge.
Hun sier erfaringene er slik:
– I mange land som har innført bodycam for politiet, er det nedgang i vold og trusler mot politifolk i feltet. I dag filmes veldig mye av tilskuere eller av faste kameraer. Med en bodycam vil vi få se det som skjer fra politibetjentens vinkel og med bedre lyd, som også vil kunne vise foranledningene.
Hun legger til:
– Det er også et godt helse- miljø- og sikkerhetstiltak for politifolk.
– Positiv
Det skal aldri lønne seg å utøve vold mot politiet, sier statssekretær Sigve Bolstad (Sp) i Justis- og beredskapsdepartementet og gir positive signaler til bruk av kroppskamera.
– På generelt grunnlag er både departementet og politiet positiv til å ta i bruk ny teknologi, derfor har departementet ved flere anledninger drøftet spørsmålet om kroppskamera med politiet. Oslo-politiet har tidligere hatt et pilotprosjekt og Politidirektoratet jobber videre med å se på politiets bruk av kroppskamera.
Han sier det er andre hensyn som også må veies.
– Det reiser flere prinsipielle spørsmål som vi må ta hensyn til. Politidirektoratet har derfor uttalt at de ønsker å gjøre en grundig utredning av kroppskamera bruk i politiet for å sikre at problemstillinger, blant annet innenfor personvern og behandling av informasjonen, avklares.
Han sier at de ser frem til å se resultatene av dette arbeidet.
– Det er veldig bra at Politidirektoratet ønsker å få mer kunnskap om dette temaet, sier Bolstad, som var leder i Politiets Fellesforbund fra 2013 til 2022.