På timeplanen: Skatt, ski i alpene og svindyre kostskoler.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Jeg tror jeg er blitt litt Sveits-fan. Selv om det kanskje høres dumt ut i disse dager, sier Hilde Lystad og ler.
Lystad og mannen har vurdert å flytte til Sveits og var blant deltagerne på et «flytt til Sveits»-møte på fasjonable Villa Inkognito arrangert av boligutbyggeren Andermatt Real Estate og et PR-firma, onsdag.
Andermatt er byen blant annet Alfie Haaland har meldt flytting til.
– Når vi så på det, så kom vi til at det er penger å spare, men at vi har et liv her hjemme med barnebarn nå som betyr veldig mye. Hadde det bare vært for skattefordelene, så hadde vi nok gjort det. Men vi har et annet liv også, sier Lystad.
Lystad og mannen har nå bestemt seg for å foreløpig ikke melde flytting, men heller investere i en leilighet. Den skal de leie ut og bo i når de er på tur.
Skatt, champagne og kanapeer
Mens de pengesterke gjestene på Villa Inkognito ble servert østers, kanapeer, champagne og sushi fikk de innføring i skattereglene ved flytting til Sveits og tips om hvor lenge man kan oppholde seg i gamlelandet etter en eventuell flytting.
Lystad mener årsakene til at rike nordmenn velger å flytte er komplekse, og at det ikke er så enkelt som at de bare vil betale mindre skatt.
– For enkelte er det jo viktig, og mye å spare. Men det er nok veldig mange forskjellige grunner til at folk flytter ut. Man snakker jo ofte om de mest kjente som flytter ut, men det er veldig mange forskjellige grunner til at folk tar det valget, mener hun.
– Dette er penger de ikke egentlig har, men som ligger i selskapene de eier. Da er den beste løsningen for mange å flytte ut for å beskytte selskapene sine. Så det er nok en mer kompleks ting enn bare det at folk flytter for å spare skatt.
– Jeg er ikke politisk engasjert, men det jeg synes er verst, det er hvis unge og unge gründere flytter ut. For de trenger vi her hjemme.
Kostskole lærer barn om investeringer
Under arrangementet var det skatteadvokat i RSM Global, Cornelius Konow Rieber-Mohn som loset gjestene igjennom de sveitsiske skattereglene.
Deretter tok Manuel Bernardo over foredraget. Han jobber på kostskolen Institut auf dem Rosenberg.
Der får barn ned i åtteårsalderen blant annet besøk fra investorer og finansfolk for å læres opp i hvordan man setter opp porteføljer og maksimerer profitt.
Prislappen for å sende barna fra 5 til 18 år på den eksklusive kostskolen er mellom 150.000 og 160.000 sveitsiske franc i året. Det tilsvarer et sted mellom 1,8 og 1,9 millioner kroner.
– Familiene er opptatt av at neste generasjon skal lære seg om finans og investeringer og om hvordan man tar avgjørelser for å ta vare på en portefølje, sier Bernardo til E24.
De har foreløpig ingen norske elever på skolen, men flere svensker og finner.
– Skandinavisk kommune
– Etterspørselen fra nordmenn har virkelig gått opp de siste to årene, etter at mange har flyttet til Luzern og også til Andermatt. Det er nå virkelig en voksende skandinavisk kommune, sier svenske Maria Roström fra boligbyggeren Andermatt Real Estate.
– Hva er det nordmenn lurer på når de vurderer å flytte til Sveits?
– Det første er skattesituasjonen. Og så er de ute etter å beholde den samme livsstilen som de har hatt i Norge. Destinasjonen er da viktig.
– Er de som har flyttet fornøyd?
– Ja, det må jeg si. Det blir stadig flere skandinaver i Sveits. Nå prøver vi å skape et skandinavisk fellesskap i Andermatt og skal få inn norske merkevarer og delikatesser, sier hun.
Under årets 17. mai-feiring var Roström i Luzern sammen med den norske klubben der.
– Den har vokst helt enormt de siste årene. Nasjonaldagsfeiringen var knallbra, med flagg, kaker og sang. De viste også feiringen fra Oslo på TV.
Mens boligutbyggeren vil lokke nordmenn ut, har regjeringen forsøkt å friste utflyttede nordmenn hjem.
Forrige uke troppet næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) opp på Gardermoen med et stort «velkommen hjem»-skilt. Hun ville vise at nordmenn som de siste årene har flyktet landet av skattemessige årsaker er ønsket tilbake til Norge av Myrseth og regjeringen.
Et av ikke altfor mange svar har kommet fra Jim Roger Nordly (56), som er åpen for å flytte hjem igjen.