Frida er «Dancing Queen»: – Kjempeartig og rørende

5 months ago 41


Frida Lesund (20) har diagnosen psykisk utviklingshemming med autistiske trekk. Det stopper henne ikke fra å rulle med «Gullbarbie».

RUSSEFEIRING: Frida Lesund (20) sammen med venninnen Marianne Alise Svinvik (18). Foto: Privat
  • Bilde av Eric Kjerstad Solheim
fredag 3. mai kl. 16:10

– Selvfølgelig skal Frida være russ! Alle skal med på feiringen, sier Ellen Svendsen Fiske til avisen Driva.

Hun er en av åtte jenter på russebilen «Gullbarbie» i Surnadal kommune.

Frida har kjent de fleste av jentene siden første klasse på barneskolen.

Til tross for Fridas utfordringer, ville det nesten vært rart om hun ikke skulle være med, forteller Marianne Alise Svinvik (18) til VG.

– Nå når vi snart er ferdige, og det er mange man ikke skal se mer, ville vi også gi Frida sjansen til å være med, sier Marianne.

«GULLBARBIE»: (f.v.) Marianne Alise Svinvik, Tuva Holten Bolme, Kristine Hyldbakk Solvik, Maren Mikkelsen Karlsen, Mari Lie-Fjeldvær, Frida Lesund, Anja Vaag Bolme og Ellen Svendsen Fiske. Foto: Privat

Frida er med på rulling, lunsjer sammen med jentene, og annet som hører russetiden til.

Et høydepunkt var russedåpen den 26. april, da russen på uvanlig vis ble døpt av lærere i Surnadal sentrum, med hele bygda på gjestelisten.

– Det er tradisjon i Surnadal å være litt annerledes fra andre plasser, ler Marianne.

Under dåpen fikk Frida russenavnet «Dancing Queen».

– Hun er kjempeglad i musikk, og ofte tar hun noen dansetrinn og stepper litt med hælene, forklarer Fridas mor, Gunn Elin Sæther Lesund, overfor VG.

– Tirsdag kjørte jeg med henne i russebilen. Vi hørte på musikk og hun syntes det var gøy. Det er en enkel sak som gjør dagen hennes, sier Marianne.

Mamma Gunn beskriver datteren som en aktiv jente, men som på grunn av sine begrensninger ikke får vært med på alt. At Frida er en del av «Gullbarbie» setter hun stor pris på:

– Det er kjempeartig og rørende, og det er viktig og kjekt at hun blir inkludert. Det er viktig at de som Frida vises i samfunnet og ikke blir så fremmed, sier Gunn.

Både Gunn og Marianne forteller at det har vært stort fokus på inkludering fra Surnadal videregående skole, i en tid som ofte assosieres med gruppepress og ekskludering.

– Vi har hatt jevnt samarbeid med rektor og andre på skolen, og hatt mange møter hvor vi har blitt enige om hva de kan forvente og hvordan vi ønsker å ha det. De har vært åpne for å diskutere – de kan stole på oss og vi på dem, sier Marianne.

Men så over til det alle lurer på, navnet «Gullbarbie», som Marianne forteller at er ment som humor.

Hvert år kårer Press den reklame- eller medieaktøren som er best på å få ungdom til å føle seg verst. I år gikk klesgiganten Shein av med verstingprisen.

– Det er bare ironi, for vi er ikke perfekte vi heller, men vi er ordentlige, avslutter Marianne.

Publisert: 03.05.24 kl. 16:10

Relaterte emner

Read Entire Article