Frederik Mohn satser nytt: – Vi mener boligmarkedet er i ubalanse

5 months ago 43


Bergensinvestoren økte egenkapitalen med halvannen milliard i fjor. Nå tar han sats innen to nye virksomhetsområder.

Frederik W. Mohn har beskjedent med gjeld, og sitter nå på verdier for nærmere syv milliarder kroner. Foto: Tor Høvik / Bergens Tidende

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Frederik W. Mohns investeringsselskap, Perestroika as, la sent onsdag kveld frem et konsernresultat før skatt på rundt 1,5 milliarder kroner i 2023.

Det er ned fra et overskudd før skatt på 1,7 milliarder kroner året før, ifølge offentlige registre.

Men, mens 2022-tallene i hovedsak skyldes en reversering av tidligere nedskrivninger, bød fjoråret i tillegg på massiv avkastning på selskapets investeringer.

Satset arven

Størsteparten av Mohns verdier er knyttet til riggkjempen Transocean, der investoren er største aksjonær og styremedlem.

Det skjedde som følge av sammenslåingen med Songa Offshore i 2017, etter at Mohn satset farsvaren på riggmarkedet.

Siden har investeringen vært en berg-og-dalbane for bergenseren. Eierposten ble så sent som i 2021 verdsatt til knappe to milliarder kroner, etter nedskrivninger på tre milliarder kroner.

I april 2023 konverterte også Mohn et lån på 213 millioner dollar til Transocean-aksjer.

Riggtung

Per utgangen av 2023 eide investoren Transocean-aksjer for rundt 5,5 milliarder kroner, tilsvarende 10,7 prosent av selskapet, fremgår det av årsrapporten.

Anskaffelseskostnaden oppgis i regnskapet til over seks milliarder kroner.

Transocean er så langt i år ned nær 17,5 prosent på Wall Street, og prises til nær 4,3 milliarder dollar.

Rekordtangering

Det er likevel liten grunn til å deppe.

Årsresultatet øker egenkapitalen i Perestroika-konsernet til nærme syv milliarder kroner i 2023, opp fra rundt 5,5 milliarder kroner året før.

Det er på linje med det høyeste noensinne (2018).

Gjelden er samtidig beskjeden på 666 millioner kroner, hvorav 600 millioner kroner en trekkfasilitet tilknyttet eiendomsutviklingen av Fornebu.

Det skjer gjennom selskapet Fornebu Sentrum Utvikling, som er deleiet 50/50 mellom Mohn og hans far, Trond Mohn, som står som sikkerhet for fasiliteten hos DNB, ifølge regnskapet.

Nye satsinger

I tillegg til utviklingen av Fornebu og Transocean-posten, eier også Perestroika halvparten av det Bergensbaserte tankrederiet Viken Crude as.

Eierandelen er i regnskapet bokført til 520 millioner kroner.

Perestroika eier også nær en tredjedel av oljeletingsselskapet Electromagnetic Geoservices as, som er bokført til 18 millioner kroner.

Mohn har besluttet å bygge to nye virksomhetsområder: eiendom og finans, fremgår det i årsrapporten.

«Vi mener boligmarkedet er i ubalanse grunnet høye renter, men også på grunn av for lange byråkratiske prosesser (les: reguleringsprosesser)», skriver investoren.

Perestroika har derfor valgt å investere i boligbyggeren JM AB, notert på Stockholmsbørsen. Selskapet eide 3,7 prosent av JM per årsskiftet.

Av samme grunn eier Peretroika nær 3,7 prosent av Selvaag Bolig, samt 4,4 prosent av boligbygger Bonava, også notert på Stockholmsbørsen.

Perestroika har også investert i meglerhuset ABG Sundal Collier, og eide ved årsskiftet over 2,7 prosent av selskapet.

«De industrielle investeringene utgjør omtrent 88 prosent av totalbalansen og tilfører stabilitet og diversifisering i vår virksomhet. Perestroika utøver en proaktiv eierrolle som primært utøves gjennom styreverv i selskapene», skriver Mohn.

Reduserer eksponering

Per utgangen av året hadde Perestroika markedsbaserte investeringer i aksjer og obligasjoner på noe over en milliard kroner, hvorav 926 millioner kroner i aksjer.

Det er ganske nøyaktig 200 millioner kroner over anskaffelseskost.

Det er også en dobling fra konsernets kortsiktige investeringer (omløpsmidler) per utgangen av foregående år, ifølge regnskapet.

«På bakgrunn av høy prising i aksjemarkedet og økende inflasjonsforventninger har selskapet i løpet av året redusert sin eksponering av omløpsaksjer», skriver Mohn.

Les også

Milliardær Trond Mohn ut mot Dæhlie og skatteflyktninger: − Det er usolidarisk

Massive gevinster

Den kortsiktige markedsaktiviteten har på den annen side kastet godt av seg i løpet av året.

Mottatte utbytter gikk nær firgangen fra foregående år, til 236 millioner kroner.

Samme utvikling speiles i realiserte gevinster som økte til 416 millioner kroner, opp fra 135 millioner kroner i 2022.

Samlet bidro dette til at avkastningen på finansinvesteringene løftet seg tregangen, til 914 millioner kroner i fjor.

Store reverseringer

Utviklingen kan tydelig spores i bunnlinjen.

I 2022 sørget en reversering av Perestroikas finansielle eiendeler på nærmere 1,4 milliarder kroner for brorparten av et resultat før skatt på 1,7 milliarder kroner.

I 2023 er reverseringen på det halve, mens resultatet før skatt var på 1,5 milliarder kroner.

Av regnskapet fremgår det at reverseringen er knyttet til tidligere nedskrivninger av Transocean-posten.

Transocean-riggen «Transocan Equinox» var lenge engasjert på norsk sokkel. Riggen er nå på vei til Australia for boring av fem letebrønner. Her fra Trollfeltet. Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad

Øker i rigg

Reverseringen må ha gitt mersmak.

I kjølvannet av den svake utviklingen for Transocean-aksjen hittil i år har Mohn kjøpt seg opp i selskapet.

Gjennom to transaksjoner, hvorav den siste i mai, har investoren bladd opp nye 17 millioner dollar, eller omkring 180 millioner kroner.

– Etterspørselen vil vokse

Årevis med for lave investeringer gjorde at budsjettene til oljeselskapene fortsatte å øke i 2023, påpeker Mohn i årsrapporten.

Og selv om den prosentvise veksten faller i 2024, øker selskaper som Total Energies, Equinor, AkerBP og Vår Energi letebudsjettene med over ti prosent, ifølge ham.

Investoren viser også til at den statlige brasilianske oljegiganten Petrobras’ planlagte investeringer opp 31 prosent mot 2028, der hovedparten er rettet mot olje og gass.

Samtidig har invasjonen av Ukraina satt energisikkerhet på kartet, parallelt med økt press på oljeselskapene fra myndighetshold, mener han.

«Transocean er godt posisjonert i den amerikanske delen av Mexicogolfen, på norsk sokkel og i Australia. Etterspørselen etter rigg vil vokse de neste årene og følgelig er Perestroika positivt innstilt til Transocean de kommende årene», konkluderer Mohn.

Les på E24+

Nå har Frederik Mohn solgt millionvilla i Bergen

Uendret utbytte

Perestroika as er heleid av Frederik W. Mohn. I konsernregnskapet inngår Perestroika Industri as, Perestroika Invest as, Perestroika Cyprus Ltd. og Perestroika Invest 2 as.

Likviditetsbeholdningen for konsernet var over 375 millioner kroner per utgangen av 2023, mot 305 millioner kroner på samme tidspunkt året før. Per utgangen av 2023 hadde konsernet en totalkapital på mer enn 7,6 milliarder kroner.

Mohn tok et konsernutbytte på 50 millioner kroner for 2023, samme som foregående år, mens over 11 millioner kroner er avsatt til gaver, mer enn en dobling fra 2022.

Formålet med utbyttet er ukjent.

E24 har ikke lykkes med å få kontakt med investoren så langt torsdag.

Les på E24+

Rigg-rush på Oslo Børs: – Mye mer penger som kommer inn

Les også

Slutt å snakke om arbeidende kapital: Formuesskatten må fjernes helt!

Les også

John Fredriksens vei fra bud til Norges rikeste: «Storeulv» fyller 80 år

Les også

Meglingen i oljebransjen er i gang – streikefare på norsk sokkel

Les på E24+

Færre superrike forlot Norge

Les på E24+

Derfor bør du fortsatt være investert i aksjer: – Det kommer alltid nye all-time highs

Read Entire Article