Fraråder bading på flere strender - dette kan skje om du trosser advarslene

4 months ago 61


Kortversjonen

  • Oslo kommune advarer mot bading på Bygdøy sjøbad, Hydrostranda og Sollerudstranda.
  • Urenset avløpsvann fra husholdninger er rent ut i Bestumkilen etter tilstopping av ledningsnettet.
  • Dersom man bader risikerer man diaré, oppkast og infeksjoner i sår.
  • Kommunen mener det er trygt å bade på strendene igjen tirsdag ettermiddag.

Oslo kommune skriver på sine nettsider at de har hatt en «uforutsett hendelse» på ledningsnettet som har ført til at urenset avløpsvann har rent ut i Bestumkilen.

Med urenset avløpsvann menes kloakk som stammer fra vanlige husholdninger.

– Bader man etter en slik advarsel, blir det som å bade i kloakk. Riktignok veldig fortynnet kloakk, men de samme risikoene følger med, sier kommuneoverlege i Oslo, Miert Lindboe.

Miert Lindboe<-Miert Lindboe

Kommuneoverlege i Oslo

Kommunen advarer derfor mot bading på Bygdøy sjøbad, Hydrostranda og Sollerudstranda frem til tirsdag ettermiddag.

Men hva kan skje med deg om du trosser advarslene og likevel hopper i det?

– Det vanligste som skjer er at man får sykdommer som går på mage- og tarmsystemet, altså diaré og oppkast, forklarer Lindboe.

Disse symptomene varer vanligvis bare i noen dager, ifølge overlegen.

Lege Kaveh Rashidi legger til at man også står i fare for å pådra seg betennelser dersom man tar seg en dukkert – og disse kan det ta lengre tid å bli kvitt.

Kaveh Rashidi<-Kaveh Rashidi

Allmennlege og forfatter

– Hvis man har sår på kroppen kan bakterier gro i såret, skape stygge infeksjoner og i verste fall spre seg videre i blodbanen. Heldigvis hører dette til sjeldenhetene, men konsekvensene er såpass store at man burde følge rådene til Oslo kommune og unngå bading der det er frarådet, sier Rashidi.

Han forklarer at kommunen måler mengden bakterier per 100 milliliter vann, og leter etter termotolerante koliforme bakterier (TKB).

– Hvilke bakterier er det Oslo kommune advarer mot?

– Målinger under 250 TKB er utmerket, men er det over 1000 TKB vil de fraråde bading. Det er tilfellet nå. E. coli er én type bakterie som kan gi spesielt alvorlig sykdom, hvis den havner på feil sted i kroppen. 

Legene er likevel klare på én ting:

– Du trenger ikke gå til legen, følg med på symptomene og lev som vanlig, sier Lindboe.

VG besøkte Bygdøy sjøbad mandag ettermiddag og flesteparten av badegjestene vi snakket med var intetanende om frarådingen fra kommunen – se video:

Kommer fra dusj, toalett og vask

– Det har vært en kloakkstopp, forårsaket av avrettingsmasse som ble funnet i rørsystemet og som førte til tilstoppelse, sier Simen Strand Jørgensen, kommunikasjonsrådgiver Vann og avløpsetaten i Oslo kommune.

Da renner kloakken over og går rett i fjorden.

Han sier det er vanskelig å si hvor mye som er lekket ut, men etter at de fikk melding om hendelse 09.20 mandag fikk de fjernet massen som tilstoppet systemet etter et par timer.

Simen Strand Jørgensen<-Simen Strand Jørgensen

Kommunikasjonsrådgiver i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune

– Med «urenset avløpsvann» menes det kloakk?

– Ja, dette er avløpsvann som kommer fra dusj, toalett og vask. Alt som kommer fra vanlige husholdninger, sier Strand Jørgensen.

I avløpsvannet kan det være tarmbakterier og det er det som er farlig for de badende, men det vannes raskt ut i fjorden, og derfor er det bare disse tre strendene man fraråder bading fra.

Dessuten, helsefaren varer ikke så lenge.

– Tarmbakterier lever ikke så lenge i saltvann, så allerede i morgen ettermiddag skal det være trygt å ta seg en dukkert på disse strendene, sier han.

Kloakkforurensingen skjer bare en uke etter at et voldsomt styrtregn traff deler av hovedstaden og kommunen gikk også da ut og frarådet folk å bade.

LES MER: Slik påvirker styrtregn badevannet.

Read Entire Article