Fotballens fremste trussel

1 month ago 9


Kampen om tiden kan rive samholdet i internasjonal fotball i fillebiter.

 Helge Mikalsen / VGMartin Ødegaard reiste skadet hjem til England i privatfly. Foto: Helge Mikalsen / VG
tirsdag 10. september kl. 17:27

Slike bilder er en klubbs mareritt.

Se for deg at du betaler lønnen til Martin Ødegaard. Det er hos deg han har hverdagen. Han er mesterhjernen i et mannskap som drømmer om å vippe Manchester City ned fra tronen. Så må du plutselig forberede deg på å kunne miste ham i flere svært viktige oppgjør.

Og det på grunn av en mandagskveld i Sognsveien.

Her på berget er tre poeng mot Østerrike en stor begivenhet. Tar du på brillene til en Premier League-gigant som Arsenal, fremstår det nok mer som en treningskamp med et fancy navn.

Da blir det ekstra lite populært at en så viktig spiller blir skadet. Uansett hva som forårsaket smellen.

For nordmenn er det selvsagt veldig viktig at de største stjernene stiller opp for landet sitt, og her snakker vi til og med om kapteinen. Det finnes også regler for frislipp av spillere.

 Bjørn S. Delebekk / VGMartin Ødegaard skadet ankelen mot Østerrike. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Men tilliten er skjør.

Terskelen for å reise henger sammen med medisinske vurderinger. Her kan klubbene påvirke.

Ingen skal bli overrasket om landslagsforfallene kommer til å øke i takt med at belastningen på de fremste spillerne øker. Det handler om risiko.

Selv om nordmenn er sitt eget landslag nærmest, er det er grunn til å sende en tanke til arbeidsgivere som opplever å få sine skadet på mer eller mindre meningsfulle landslagsoppdrag.

Hadde Martin Ødegaard vært hakket mindre lojal mot det norske landslaget, hadde han muligens stått over samlingen. En smell mot Brighton og rusk på trening kunne også vært nok til at klubben pushet på for et forfall.

Men Ødegaard stilte, Norge vant og Arsenal kan stå igjen som den aller største taperen.

 Bjørn S. Delebekk / VGSlik endte landskampen for den norske kapteinen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Det var neppe altfor pene ord som ble sagt på Emirates da det ble kjent at midtbanestjernen returnerte til England på krykker.

Spenningsfeltet mellom interessene til landslag og klubblag er ikke noe nytt. Spillere som gjerne vil holde seg inne med begge leirene, havner fort i et krysspress.

Men det som gjør problemstillingen stadig mer aktuell, er en tid der et allerede tett program pakkes og pakkes. Det er ikke mye omsorg for spillerne i en evig jakt på å sprøyte enda mer inn i pengegaloppen.

En rekke fotballpersonligheter har advart høyt og tydelig mot rovdriften.

Men viljen til å lytte til stemmer som Pep Guardiola og Jürgen Klopp har ikke vært den helt store.

Fortsatt er det et veldig privilegert yrke å være internasjonal fotballspiller, og mange vil mene at det finnes verre skjebner enn å spille for både klubben din og landet dit.

Men de fysiologiske utfordringene rundt kampprogrammet er høyst reelle, uansett hvor overbetalte spillerne er.

Dessuten vil risikoen for å rammes for alle type skader, uavhengig av slitasjen, selvsagt øke med hvor mange kamper du skal gjennom i løpet av et år.

Det tar på kroppen å aldri kunne ta seg inn.

For Martin Ødegaard handler det om et overtråkk vi ennå ikke vet hvilke konsekvenser kommer til å få. En MR er nøkkelen.

Blant de nærmeste kampene er Nord London-derbyet mot Tottenham, et potensielt sesongavgjørende møte med Manchester City og en Champions League-kamp mot Atalanta.

Også for Norge er det neglebiting involert, med tanke på neste Nations League-bolk. Her kan vi neppe regne med altfor mye omtanke fra Arsenal-leiren.

Hva tenker du?Burde Martin Ødegaard spilt for Norge?aSevlvsagt. Det betyr så mye at de fremste spillerne stiller for landet sitt. Uflaks at han ble skadet.bJeg skjønner om klubber blir skeptiske til skaderisiko. Det blir trolig flere forfall fremover.cDet er forskjell på kamoer. Nations League er ikke verdt å ta så store sjanser i.

Dessuten kan vi jo bare spekulere i hvor terskelen ligger for at Haaland uteblir ved neste landslagskorsvei, dersom det skulle bli hans tur til å kjenne på noe før den tid.

Trolig vil problemstillingen bare bli mer og mer betent fremover. Kampen om tiden er blitt fotballens fremste trussel.

Les også

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article