Fortsetter å selge «Partiet» uten rettelser

5 days ago 7


 Gisle Oddstad / VGFørsteutgaven av «Partiet» er utsolgt i papirutgave, men e-boken er fortsatt i salg til tross for feil og unøyaktigheter som er kommet frem. Foto: Gisle Oddstad / VG

Gyldendal forlag er ikke i mål med en korrigert andreutgave av den omdiskuterte boken «Partiet», men fortsetter å selge e-boken uten rettelser.

tirsdag 1. oktober kl. 17:25

Kortversjonen

  • Gyldendal jobber fortsatt med rettelser til neste utgave av boken «Partiet», men fortsetter salget av den ukorrigerte utgaven.
  • Papirboken er utsolgt, men e-boken er fortsatt i salg - og er nå på førsteplass hos både Norli og Ebok.no.
  • Forlagssjef Reidar Mide Solberg sier forlaget ønsker en grundig gjennomgang.

Papirboken av «Partiet – En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall» er utsolgt, meldte VG i slutten av forrige uke.

Salg- og markedssjef Pål Stokka i Gyldendal uttalte at de først trykker et nytt opplag når endringene som skal gjøres er ført inn.

Samtidig fortsetter forlaget å selge e-boken med stor sukess. Det bekrefter både Norli bokhandel og Ebok.no til VG.

– «Partiet» er på topp hos oss og selger mest for øyeblikket, og det er ikke snakk om noen ny utgave foreløpig. Den ligger på førsteplass og har gjort det siden søndag, opplyser kategorisjef Julie Eikemo Prestø i Ebok til VG.

Allerede tre dager før Gyldendal skulle lansere boken «Partiet – En innsideberetning om Arbeiderpartiets fall», måtte forlaget gå ut og si at de vil rette flere feil i boken.

 Gisle Oddstad / VGFORFATTER-DUO: Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne er forfatterne bak den omtalte boka. Foto: Gisle Oddstad / VG

Boken, som er skrevet av Dagbladet-journalistene Jørgen Gilbrant og Steinar Suvatne, har fått heftig kritikk fra Ap-politikere og pressefolk. Det handler om faktafeil, kilde- og metodebruk og manglende varsling av folk som er omtalt i boken.

Men arbeidet med rettelser tar tid: Forlagssjef for sakprosa i Gyldendal, Reidar Mide Solberg, sier til VG at de ønsker å gjøre en grundig gjennomgang:

– Vi har mottatt mange viktige tilbakemeldinger på boka, noen av disse peker på feil og unøyaktigheter, og noen handler om passasjer i boka som fremstår som unyansert.

– Vi gjennomgår nå hver eneste en av disse tilbakemeldingene, flere er legitime og vi vurderer hvilke justeringer som er nødvendig. Vi ønsker å gjøre dette arbeidet grundig, sier forlagssjefen.

På spørmål om hvilke vurderinger Gyldendal har gjort rundt fortsatt salg av utgaven som inneholder feil, svarer han slik:

Det blir ikke noe nytt opplag før dette arbeidet er ferdigstilt. E-boka fortsetter å være i salg inntil vi har nytt opplag på plass. Vi skal informere om hva vi har gjort, og hva vi gjør videre så snart denne gjennomgangen er ferdig.

Administrerende direktør Trine Skei Grande i Forleggerforeningen følger saken tett:

 Gisle Oddstad / VGTrine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen, sammen med forfatterne Steinar Suvatne (t.v.) og Jørgen Gilbrant - og Gyldendal-direktør Ingeborg Volan. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Jeg orienterer styret i Forleggerforeningen fortløpende, og jobber med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (Nffo). Vi har blant annet invitert til et frokostseminar der vi skal løfte diskusjonen om etiske kjøreregler innenfor sakprosaen, sier Skei Grande til VG.

I kjølvannet av bokutgivelsen har tidligere Ap-statsråd og Gyldendal-forfatter Anne Holt, tidligere Ap-topp Hans Kristian Amundsens enke, Karen Marie Berg, og tidligere Støre-rådgiver Siri Hytten, bedt Gyldendal om å trekke boken.

Gyldendal har uttalt at de ikke har noen planer om å trekke boken.

– Vi ser ingen grunn til å trekke boka. Da måtte det komme fram opplysninger
som tilsier at hele den bærende fortellingen i boka er feil, sa
Ingeborg Volan til VG i forrige uke.

Hun har siden juni vært direktør for Gyldendal Litteratur, som utgir både skjønnlitteratur og dokumentar- og faktabøker, og har måttet svare på kritikken boka har fått.

Read Entire Article