Boligeier dropper dyre ferier og flytter ut av byen for å håndtere de høye bokostnadene.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Torsdag holdt Norges Bank styringsrenten i ro, dessuten kom det signaler om at det ikke blir rentekutt før neste år.
Samtidig signaliserer sentralbanken opp til tre kutt i 2025, ifølge analytiker.
For Linnea Sjögren og mange andre nordmenn har de siste årene med økt rentenivå skapt en mer presset økonomisk situasjon.
– Det er stressende og vanskelig, så klart. Det er mange uforutsigbare faktorer. Jeg bruker en stor andel av inntekten til å bo, og prioriterer høye bokostnader fremfor dyre ferier, forklarer Sjögren.
Flytter fra byen
Hun har vært på boligmarkedet siden 2017, og har dermed vært med på den kraftige økningen fra nullrente til dagens nivå på 4,5 prosent.
– Man sover ikke like godt når man har boliglån sammenlignet med å leie nå, sier hun.
– Det gir mye usikkerhet når renten fortsetter å være så høy. Jeg skulle ønske at boligrentenivået kom ned til hvert fall 3 prosent, legger hun til.
Boliglånsrenten hennes ligger nå på 5,44 prosent. Sjögren er blant dem som flytter ut av byen for å få større plass å boltre seg på. Hun har nylig solgt den 53 kvadratmeter store leiligheten sin på Torshov i Oslo til fordel for et hus i nabokommunen Ås.
– Nå har vi valgt å kjøpe bolig utenfor byen til omtrent samme pris, men fire ganger så stort. Vi måtte skynde oss å få solgt, da vi nylig kjøpte en bolig etter å ha vært på utkikk et års tid og markedet snart tar sommerferie, sier Sjögren.
Bygårdsleiligheten hadde prisantydning på 6,4 millioner kroner og gikk for 6,55 millioner. Sjögren forklarer at mens hun er ung og i arbeid har det vært viktig å heller kjøpe seg opp for fort enn for sakte.
Flytende rente
Begrepet om høyere renter i lengre tid har vært hovedtemaet i rentemarkedene det siste året, og det ble også gjentatt på Norges Banks rentemøte torsdag.
Mange venter samtidig i spenning på når rentekuttene vil komme. Sentralbanken tror det vil la vente på seg, og finne sted først i 2025, ifølge deres fersk rapport.
Det vil i så fall være kjærkommen kost for nordmenn, som i all hovedsak har flytende rente. I mange andre europeiske land er det vanlig å låse renten på et visst nivå over tid.
– Det er absolutt en faktor som er aktuell fremover, og det har jeg aldri tenkt før. I Sverige, hvor mye av min familie bor, har mange låst store deler av lånet sitt. Det har kommet godt med de siste årene, mot situasjonen i Norge, sier Sjögren.
Her til lands er det kun 5,2 prosent av nedbetalingslån som er fastrente, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Rentekutt internasjonalt
Hovedgrunnen til forventningene om rentekutt ligger i lavere prisvekst. Norges Bank skal sette renten med et mål om å holde inflasjonen på rundt 2 prosent over tid.
Når prisveksten er for høy, taler det for renteoppgang. Når renten settes opp, fører det normalt til at både privatpersoner og bedrifter strammer inn på forbruk, noe som igjen demper prisveksten.
Samtidig skal Norges Bank bidra til at flest mulig er i jobb og til en stabil økonomisk utvikling over tid. Når renten heves, fører det ofte til at arbeidsledigheten øker.
I tillegg er en liten, åpen økonomi som den norske svært avhengig av utviklingen internasjonalt. Forventningene om rentekutt i november i USA, og første kutt siden 2019 i EU ligger bak troen på kutt også i Norge.