Forsvarer om jaktulykken til Bjørn Rune Gjelsten: – Han får maks en bot

4 hours ago 6


Kortversjonen

  • Milliardær Bjørn Rune Gjelsten er siktet for uforsiktig omgang med skytevåpen etter å ha skutt kona si ved et uhell under jakt i Lyngen.
  • Solveig Gjelsten ble truffet av hagl i hals og skulder, men er ikke alvorlig skadet ifølge ektemannen.
  • Politiet har ikke utelukket andre jegere i området, men kun ekteparet var involvert i ulykken.
  • Gjelsten kan bli bøtelagt, men vil trolig ikke miste retten til å jakte, ifølge forsvarsadvokat John Christian Elden.

Milliardær Bjørn Rune Gjelsten er siktet for uforsiktig omgang med skytevåpen etter at kona Solveig Gjelsten ble truffet av hagl.

Gjelsten tok selv kontakt med nødetatene og meldte ifra om ulykken klokken 14.25 torsdag. Ifølge politiet er det snakk om skudd i hals og skulder.

– Meldingen kom fra siktede og gikk ut på at det var avfyrt vådeskudd og at en person hadde fått hagl i kroppen under jakt, sier politiadvokat Hildegunn Tronsli til VG lørdag formiddag.

 Terje Pedersen / NTBTRUFFET AV HAGL: Solveig Gjelsten og ektemannen Bjørn Rune Gjelsten sammen i 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB

I 2022 sto en annen jeger tiltalt i Frostating lagmannsrett «for å ha brukt skytevåpen på en uforsiktig måte som var egnet til å volde fare for andres liv eller helse».

Bakgrunnen for saken var en jakttur i september 2021 der to kamerater jaktet ryper med hund. Mot slutten av dagen oppsto det en situasjon der en rype lettet og fløy mellom de to jaktkameratene.

Den ene jegeren avfyrte to skudd mot rypa i lufta. Kameraten ble truffet i foten av minst fire haglkuler.

«Det er ikke tvilsomt at tiltalte påførte fornærmede skade i leggen og i kneet.» står det i dommen fra Frostating lagmannsrett.

Fakta om jaktulykker:

Over 500.000 nordmenn er oppført i jegerregisteret. I gjennomsnitt skjer dødsulykker på jakt annethvert år, ifølge Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Det finnes ingen nasjonal oversikt over jaktulykker i Norge.

Dette er jaktvettreglene:
  1. Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger
  2. Skyt kun gode skudd
  3. Behandle skutt vilt riktig
  4. Lær deg førstehjelp
  5. Sett minst mulig spor etter deg
  6. Ta hensyn til andre naturbrukere
  7. Kom deg trygt hjem
  8. Vær stolt av å være jeger

Lagmannsretten konkluderte med at den tiltalte jegeren, under atskillig tvil, skulle dømmes. Årsaken til tvilen skyldtes at jaktsituasjonen utviklet seg uventet for skytteren, siden den fornærmede jaktkameraten forflyttet seg i terrenget uten å gi beskjed.

«N.N. (skytteren) er ikke mye å klandre, men tilstrekkelig til at lagmannsretten mener han har opptrådt uforsiktig. N.N. (skytteren) burde, slik rypa fløy og med den usikkerhet som tross alt lå i at den passerte mellom de to jegerne uten at han med sikkerhet kunne vite hvor N.N. (fornærmede) befant seg, heller ha holdt igjen skuddet, eventuelt sluppet rypa enda lengre fra seg før han skjøt – for på den måte å sikre seg sikker bakgrunn for skuddet.», står det i dommen.

Den tiltalte jegeren ble dømt til å betale en bot på 18.000 kroner – men lagmannsretten fant ikke grunnlag for å avsi dom på inndragning av våpen eller rettighetstap.

«(...) hverken hva gjelder retten til jakt eller til å inneha våpen. Det er tale om et øyeblikks feilvurdering i en kortvarig situasjon, hvor den idømte bot må anses som en tilstrekkelig sanksjon fra samfunnets side.», står det i dommen.

Bilde av

John Christian Elden

Forsvarsadvokat John Christian Elden representerer ingen i saken, men sier på generelt grunnlag at Gjelsten trolig ikke vil miste retten til å gå på jakt. I likhet med dommen i saken fra 2022 kan han risikere å bli bøtelagt.

– Han blir maks ilagt en bot, sier Elden til VG.

Markeds- og kommunikasjonssjef Håvard Skjerstad Andersen i Norges jeger- og fiskeforbund kjenner ikke til detaljene i jaktulykken der Gjelsten traff kona, men sier på generelt grunnlag at ved slike hendelser er det mulig med alt fra bot til inndragning av våpen og rettigheter som straff.

– Fastsettelsen av straff gjøres av domstolen som vurderer straffenivået ut fra hver enkelt hendelse. Dersom det ender med bot og tap av rettigheter, så må også jegerprøven tas på nytt, sier han til VG.

Var alene

Solveig Gjelsten ble fløyet til sykehus etter ulykken, men er ifølge ektemannen ikke alvorlig skadet. Fredag kveld var hun fremdeles innlagt.

Foreløpig kan ikke politiet utelukke at det kan ha vært andre jegere i området, men kun ekteparet var involvert i ulykken. Det sier også Bjørn Rune Gjelsten til VG.

– Vi er ikke kjent med at det har vært noen vitner, sier politiadvokat Tronsli.

VG har prøvd å kontakte grunneier Anders Kiær om saken. Han har ikke svart på våre henvendelser. Bjørn Rune Gjelsten har ikke besvart VGs henvendelse om denne artikkelen.

 ØstlendingenSTOR: Anders Kiær er en av landets største grunneiere med terreng i Hedmark og Nord-Trøndelag. Foto: Østlendingen

Bjørn Rune Gjelsten er på 12. plass på Kapitals liste over Norges 400 rikeste med en formue på 18 milliarder kroner.

Ekteparet har jaktet sammen i nærmere 40 år, ifølge en pressemelding Gjelsten sendte til VG fredag.

– I forbindelse med opptrening av en unghund for rypejakt var Solveig Gjelsten hundefører, denne gangen uten våpen. I en situasjon der rype ble felt for en eldre hund av Bjørn Rune Gjelsten, ble Solveig Gjelsten truffet av noen hagl på lang avstand, ca. 40–50 meter.

Ekteparet var på rypejakt i Lyngen i Sør-Elvdal:

Read Entire Article