Kortversjonen
- Amerikanskutviklet hormon-gel for menn viser lovende resultater i fase 2-studier.
- Gelen inneholder testosteron og syntetisk hormon for å redusere sædproduksjonen.
- Etter 12 uker med daglig bruk, oppnådde 86 prosent av deltakerne trygg sædmengde.
- Prosjektleder håper på videre gode resultater for et potensielt prevensjonsmiddel.
Etter en årrekke med prøving og feiling, finnes det foreløpig ingen godkjente prevensjonsmidler for menn.
Bare noen få studier har kommet til et stadie med testing på mennesker.
Nå viser foreløpige resultater at en amerikansk-utviklet hormon-gel virker lovende. De er i fase 2 NBC News.
med testing av gelen, som inneholder testosteron og et syntetisk hormon, nestoron, som skal redusere sædproduksjonen, skriverForskere fra National Institutes of Health’s Contraceptive Development Program, presenterte sine funn under den amerikanske Endocrine Society-konferansen i Boston tidligere i juni.
Studien inkluderte 222 menn i alderen 18 til 50 år, som påførte 5 milliliter av gelen (omtrent en teskje) på hver av skulderbladene sine en gang per dag. Foreløpige funn viser at prevensjonen virker raskere enn forventet, ifølge leder for programmet, seniorforsker Diana Blithe.
Etter 12 uker med daglig påføring av gelen, oppnådde 86 prosent av deltakerne såkalt sædsuppresjon, som betyr at de hadde inntil en million sædceller per milliliter sæd. Denne mengden sæd anses som trygg med tanke på at man ikke skal bli gravid.
Med samtykke fra kvinnen
Uten denne prevensjonen, varierer sædmengden mellom 15 til 200 millioner per milliliter. Tidligere forsøk med kun testosteron, har krevd høyere doser, noe som kan gi bivirkninger. Nestoron er et syntetisk hormon med gestagen, og i kombinasjon med testosteron skal det hindre menn i å produsere sæd uten å påvirke sexlysten eller føre til andre bivirkninger.
Nå jobber forskerne med å måle hvor godt prevensjonen faktisk fungerer for å forhindre graviditet. Grunnet nettopp risikoen for dette, må de mannlige deltakerne i studien være i faste, monogame forhold, og med samtykke til å delta fra sine kvinnelige partnere.
Paret må være enige om å bruke gelen som deres eneste prevensjonsmiddel, og de må ha samleie minst en gang i måneden i et år. Gjennom hele studien testes mengden sædceller hos mennene, som gir en god indikator på fruktbarheten. Hvis mengden holder seg på et lavt nivå, skal risikoen for graviditet være liten.
Behov for mer forskning
Ifølge en undersøkelse fra i fjor, publisert i tidsskriftet Contraception, svarte tre av fire menn at de er villige til å bruke nye prevensjonsmidler.
– Det er mange kvinner som har problemer med ulike prevensjonsmidler, og et viktig aspekt ved denne kliniske studien har vært å lytte til kvinner og høre hva det betyr også for dem å være inkludert i studien, spesielt med tanke på at de kunne slutte med egne prevensjonsmidler i en lang periode, sier leder for prosjektet, Diana Blithe i NHI, ifølge The Washington Post.
Selv om hormon-gelen er gjennom avanserte kliniske studier, har den fortsatt ikke vært gjennom en mye større og mer langvarig fase 3-studie.
Forskningen så langt er finansiert av statlige National Institute of Health (NIH) og nonprofit-selskapet Lundquist Institute i California. Foreløpig er det ingen store legemiddelselskaper som er på ballen for å finansiere neste trinn av forskningen.
Forskerne har tro på at om et mannlig prevensjonsmiddel blir godkjent av U.S. Food & Drug Administration (FDA), vil også legemiddelselskaper bruke større ressurser på dette.
Testingen av gelen i denne fasen forventes å avsluttes ved årsskiftet. Prosjektleder Blithe sier hun håper at den vil fortsette å vise gode resultater, og at flere studier må til for å bekrefte funnene.
– Spennende
Marte Kvittum Tangen er leder i Norsk forening for allmennmedisin og spesialist i allmennmedisin.
Hun peker på at det har vært forsket på mannlig prevensjon i mange tiår, og noe av utfordringene er at det ikke har vært midler til forskning på det mange har omtalt som et «preparat ingen vil ha».
– Det har vært en utfordring at for å lykkes med å redusere produksjonen av sædceller, må testosteron reduseres eller blokkes, og testosteron er et hormon som regulerer mye annet i kroppen, som seksualfunksjon og muskulatur. Det å finne et nivå på testosteronblokkingen som gir reelt lavere sædcelleproduksjon samtidig som akseptable bivirkninger, har vært veldig vanskelig.
Hun synes det er spennende at National Institutes of Health Contraceptive Development har kommet til en fase 2 studie, men mener det nok fortsatt er en stund igjen før det blir et godkjent preparat.
– Det er uansett viktig å huske at det kun er kondom som beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer, både for menn og kvinner. I tillegg er det nok noen utfordringer med å gi slipp på kontrollen over prevensjon for mange kvinner. Jeg tror det i noen stabile forhold, og spesielt der hvor kvinnen har hatt bivirkninger med bruk av prevensjon, kan være et alternativ for noen.
Unge menn mer åpne
Sexolog og gestaltterapeut Bianca Schmidt sier det foreløpig bare blir spekulasjoner rundt hvordan et prevensjonsmiddel for menn vil bli tatt i mot.
– Jeg tror at noen menn vil si «juhu, endelig»! For endelig kan de ta ansvar og få kontroll, slik at kvinnen ikke blir gravid. Mens det andre ytterpunktet vil være menn som blir usikre når noe skal påvirke testosteronnivået. De vil ikke tukle med egen sædkvalitet og seksualitet.
For menn i langvarige, stabile forhold, tror Schmidt at det kan være en positiv ting å kunne bidra, spesielt hvis kvinnen har problemer med å bruke hormonbasert prevensjon.
– Det er ikke godt å si hvor den største skepsisen til et prevensjonsmiddel for menn eventuelt ligger, men det kan være at yngre menn vil være litt mer åpne for nye ting enn eldre.
Fra kvinnens perspektiv kan det også være ulike reaksjoner.
– Noen vil kanskje være usikre på om de kan stole på at mannen følger opp og bruker prevensjonsmiddelet som han skal. Andre vil tenke «endelig, det er på høy tid, nå er det guttas tur».
Schmidt tror at i et etablert forhold kan prevensjon i fremtiden bli et «vi-tema», som kan være positivt.
– Paret kan snakke om hvordan de løser dette sammen. Kanskje kan hun bruke spiral en periode, og så kan han i neste omgang ta ansvar og bruke prevensjon.
Les også
Vil du lese mer om helse og trening? VGs magasin Helse består av 100 sider om kroppen, formen og hodet – og kan kjøpes i vår nettbutikk (fri frakt!)