Forskere etter Trump-kjennelsen: – Kjempetest for USA

5 months ago 33


– Dette er en kjempetest for USA. Jeg tror raseriet på høyresiden dette utløser kan slå tilbake på hele det politiske systemet som en bumerang.

Det sier Hilmar Mjelde, professor ved Høgskolen på Vestlandet (HVL), til VG.

Ekspresident Donald Trump (77) ble sent torsdag kveld, norsk tid, funnet skyldig i samtlige 34 tiltalepunkter i «hysjpengesaken».

FUNNET SKYLDIG: Donald Trump i retten i New York torsdag kveld, norsk tid. Foto: Mark Peterson / Pool

Juryen i en domstol i New York mener Trump har drevet dokumentforfalskning i forbindelse med utbetaling av hysjpenger til pornostjernen Stormy Daniels.

Nå raser Trump-tilhengerne over den historiske kjennelsen:

– For høyresiden er det dommen som er det egentlige lovbruddet her. De ser dette som en «bullshit»-sak og ren historisk forfølgelse, sier Mjelde.

Hilmar Mjelde<-Hilmar Mjelde

Professor ved Høgskulen på Vestlandet (HVL)

Han er ikke overrasket over utfallet.

Aktoratet hadde sterke vitnemål, elektroniske tilleggsbeviser og en langt mer sammenhengende argumentasjon enn Trumps advokater, mener USA-eksperten.

– Hva tror du blir Trumps strategi fremover?

– Han vil følge en todelt strategi: Gå i full angrepsmodus samtidig som han svøper seg i offerkoften. Det er det han alltid gjør.

HEVDER HAN ER «POLITISK FANGE»: Få minutter etter at kjennelsen falt, sendte Donald Trump ut dette – samt ba om pengestøtte. Foto: Skjermdump

«Superkraft»-effekten

Mjelde har null tro på at Trump havner i fengsel når straffeutmålingen kommer i juli. Bot eller betinget straff er mer sannsynlig, mener forskeren.

– Fengsel vil være altfor inngripende i valgkampen.

Han ser ikke bort fra at Trump vil få enda mer medvind:

– Trumps superkraft er å snu skandaler og drama til et fortrinn. Han har en uovertruffen evne til å selge inn budskapet sitt og kan komme til å høste proteststemmer på dette – også fra uavhengige velgere.

GLADE: Både motstandere og tilhengere stilte opp utenfor rettslokalet i New York City. Her jubler et knippe av de førstnevnte for at Donald Trump ble funnet enstemmig skyldig i dokumentbedrageri. Foto: Thomas Nilsson / VG

Splittelse og opptøyebløff

Forskerkollega Jennifer Leigh Bailey, professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, er langt mer overrasket over nattens utfall.

– Dette er et unikt øyeblikk i amerikansk politikk, sier Bailey til VG.

– At Trump endelig er holdt ansvarlig overrasket meg.

Trump vil utvilsomt anke og gjøre sitt ytterste for å strekke ut tiden før han må sone, mener hun.

– At det ikke blir av noen av de andre rettssakene før valget er uheldig. De er lettere å forstå og viktigere.

Utfallet av hysjpengesaken er mindre enn man skulle tro, mener forskeren.

Jennifer Leigh Bailey<-Jennifer Leigh Bailey

Professor ved NTNU

– Dette splitter ikke landet fordi USA allerede er splittet. At det ikke skjedde noen umiddelbare opptøyer tyder på at høyresiden bløffer. Men faren er ikke over.

Trump er nå «såret og sinna», noe som gjør ham farlig fordi han også mangler grenser, mener Bailey.

– Og han er omringet av og støttet av altfor mange fanatikere. Dette er dårlig nytt for USA.

Foto: Andrew Kelly / Reuters / NTB

Nylig besluttet Stortinget å endre grunnloven for å sikre det det norske demokratiet og forhindre potensielle kuppmakere og poplister fra å kunne oppnevne dommere.

Svært ulikt USA som nå bakser i ukjent farvann med en presidentkandidat som – hvis Trump vinner valget – kan måtte sitte i fengsel som president.

– USA er svært utsatt for demokratisk sammenbrudd. Både fordi land med presidentstyre ofte har mer intense konflikter og fordi USAs grunnlov er svært vanskelig å oppdatere, sier Hilmar Mjelde.

Den amerikanske grunnloven kan kun endres gjennom en kompleks prosess som involverer både kongressen og delstatene, forklarer han.

– Det forutsetter ekstraordinære store flertall for å endre grunnloven. Den typen enighet er urealistisk i dagens USA.

MISFORNØYDE: Det gikk ikke Trump-tilhengernes vei da ekspresidenten som første amerikanske president noensinne ble funnet skyldig i en straffesak. Foto: Thomas Nilsson / VG

– Ekstremt farlig

USA er ikke lovmessig ikke rustet til å håndtere den historiske hendelsen – eller Donald Trump selv, mener NTNU-professor Jennifer Leigh Bailey.

– Trump har avslørt at systemet har vært avhengig av normer og selvbeherskelse.

Ekspresidenten mangler både skamfølelse og grensesetting, opplever forskeren.

– USA kunne ha tettet lovverket, men siden landet er splittet har ikke dette vært mulig, sier Jennifer Leigh Bailey.

– Når du har en person som Trump – uten skam og grenser – og når folk ser hvor svak systemet er når du våge å presse det ... Det ekstremt farlig.  

Se video: Kommentator: –⁠ Sensasjonell kjennelse

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article