Olaug Bollestad kan neppe overleve som partileder i KrF.
tirsdag 20. august kl. 19:17Det er drama i KrF. Partileder Olaug Bollestad har fått et varsel mot seg. Og nå er det bare rot i partiet.
Før sommeren var partiledelsen innforstått med at hun ønsket å trekke seg, i etterkant av at hun var konfrontert med kritikk av sin lederstil. I god tid før Arendalsuka skulle det holdes en pressekonferanse, der hun skulle trekke seg.
Men etter sommerferien valgte hun å regissere det annerledes. Det ble ingen pressekonferanse. Hun er fortsatt sykmeldt – og fortsatt partileder.
Nå tegnes det et bilde av at Bollestad har vært utsatt for en maktkamp og et forsøk på et kupp.
At hun følte seg presset til å trekke seg er ikke så rart. Slik prosessen i vår utviklet seg, var nok det presset reelt.
Men for øvrig er det er mye som skurrer i den fortellingen.
Bollestad er en godt likt partileder. Hun er svært dyktig i møte med folk, og profilerer KrF på en annerledes og god måte. Etter år med splittelse, har det vært rolige år i KrF.
Etter to nylige lederbytter er ikke enda en ny partileder det man ønsker seg mest.
Ingen synes heller å være desperate etter å ta over partiet. Tvert imot. Kandidaten mange peker på, Dag Inge Ulstein, kan ikke få sagt nei mange nok ganger. Han er en midlertidig løsning. Som Gerd Margrethe Tjeldflåt i BT skriver om han: «Nei, dette er ikkje KrFs messias».
De som har hatt problemer med Bollestads lederstil skal heller ikke komme fra noen spesifikk politisk fløy.
Utfordringene en del har hatt med hvordan hun leder partiet i det daglige skal ikke ha vært særlig merkbare utenfor KrF sentralt. Og det er heller ikke så rart.
Selv om partiorganisasjonen rundt om i landet er mest opptatt av å vinne valg og få politisk gjennomslag, må en partileder også fungere i det daglige.
Nå har altså noen sagt fra om at de mener hun ikke gjør det, og det de forteller om blir åpenbart tatt på stort alvor.
Når dette endte med å bli en formell varslingsprosess, har det den fordelen at både varslerne og den som blir varslet mot får komme med sin versjon. Alle skal lyttes til. Mye tyder på at virkelighetsoppfatningene spriker.
Hva som blir konklusjonen i behandlingen av varselet blir viktig.
Men slik saken har utviklet seg blir det neppe avgjørende.
Et parti kan ikke leve med så høyt konfliktnivå i toppledelsen. Det er umulig å forestille seg at Bollestad kan bli sittende sammen med den øvrige ledelsen.
Noen må ut.
En partileder er demokratisk valgt av partiet. Trekker ikke Bollestad seg på eget initiativ, må partiet avgjøre saken. En verre oppkjøring til valgkampen finnes knapt.
Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.