Flyprisene stuper: - Slå til nå

1 month ago 12


 Gorm Kallestad / NTBBILLIG REISE: Nå er det perfekte tidspunktet å sikre seg billige flybilletter ifølge ekspertene. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Skal du sikre deg en god deal, er det nå du bør slå til, mener ekspertene.

mandag 2. september kl. 05:07

Etter sommerferiens høysesong er prisene på flybilletter til de største byene i Europa nå betydelig lavere.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs forteller at det er noe overkapasitet i Europa nå, og at flyselskapene jobber hardt for å fylle setene sine ved å bruke pris.

– Man må absolutt slå til nå!

Bilde av Hans Jørgen ElnæsHans Jørgen Elnæs

Flyanalytiker

– Akkurat nå er det mye attraktive priser ute. Både hvis man vil reise nå, og også hvis man kan planlegge i god tid så kan man bestille turer nå til i vinter. Billettene kommer ikke til å bli noe billigere utover høsten.

Det mener også flyekspert Christian Kamhaug, som er programleder i Flypodden.

– Det lønner seg absolutt å bestille nå.

Bilde av Christian KamhaugChristian Kamhaug

Programleder i Flypodden og tidligere SAS-ansatt

– Jeg tror flyselskapene i en periode nå tester litt. De ser på hvordan etterspørselen er etter de helgeturene rundt om i Europa. Det er litt signaler i bransjen på at det er lav etterspørsel.

Den norske flyprisindeksen, som er en statistikk ført av travelmarket.no, viser at du kan sikre deg billetter til flere av de største byene for under 1000-lappen.

Eksempler på flypriser på flyprisindeksen uke 38

Oslo - London t/r til kr. 365
Oslo - Berlin t/r til kr. 749
Stavanger - London t/r til kr. 788
Oslo - Stockholm t/r til kr. 820
Oslo - København t/r til kr. 827
Trondheim - London t/r til kr. 873
Oslo - Wien t/r til kr. 884
Bergen - London t/r til kr. 886
Bergen - Berlin t/r til kr. 888

 Yann Tessier / Reuters / NTBBILLIG: London er en av byene du kan sikre deg billige flybilletter til nå. Foto: Yann Tessier / Reuters / NTB

Dette bør du gjøre

I tillegg til å slå til nå, forteller Kamhaug at det er flere ting man også kan tenke på for å få de billigste billettene.

– Styr unna skoleferier hvis du kan. Tenk kreativt rundt helger, reis lørdag til mandag eller torsdag til lørdag. Da vil du som regel få det billigere enn den klassiske helgeturen fra fredag til søndag.

Han forteller også at du burde styre unna store arrangementer.

– Unngå å dra til byer hvor det skjer store arrangementer når du tenker å reise, da vil ikke bare flyprisene gå opp, men også hotellpriser og andre priser vil skrus opp.

Begge er klare på at det lønner seg å bruke søkemotorer som sammenligner priser på forhånd før man bestiller billettene.

– Jeg pleier å bruke Finn reise til å finne og sammenligne priser på ulike billetter. Men når jeg skal bestille så bestiller jeg direkte inne hos flyselskapet, forteller Elnæs.

 Thomas Andreassen / VGNYHAVN: København er en av destinasjonene flyselskapene nå selger billigere billetter til. Foto: Thomas Andreassen / VG

Elnæs forteller at det hovedsakelig er to grunner til at flyprisene nå er så lave.

– Det ene er at flyselskapene nå bruker pris for å drive opp etterspørselen, fordi vi nå er i mellomsesongen hvor det ikke er like mange som reiser.

– I år har vi sett at sommeren ikke ble så bra som flyselskapene hadde regnet med, det har vært et svakere marked i år enn i fjor, sier han.

I tillegg forteller han at flyselskapene nå har større spillerom enn i fjor.

– Det som er positivt for flyselskapene nå, er at den største utgiften de normalt har er drivstoff. Prisen på flydrivstoff er lavere i år enn den var i fjor, og det gjør at flyselskapene har mer spillerom når de skal priskrige.

Oversikten under viser billettprisen én vei fra Oslo.

Billettpriser én vei fra Oslo, basert på egne søk på Norwegian og SAS sine nettsider søndag

Alicante – 549 kr

Athen – 549 kr

Malaga – 499 kr

Amsterdam – 449 kr

Barcelona – 569 kr

København – 549 kr

 Kyrre Lien / VGVARMT: Det er fortsatt godt og varmt i Spania, her fra Alicante hvor man også kan få billett til en god pris nå. Foto: Kyrre Lien / VG

– Varer ikke lenge

På spørsmål om hvor lenge dette vil vare, har begge klar tale.

– Dette er ikke noe som kommer til å vare veldig lenge, forteller Elnæs.

– Jeg tror vi kommer til å se en økning fra oktober igjen, da vil du se mer normale flypriser, sier Kamhaug.

Begge forteller at dette er fordi vi nærmer oss vinter og juletider, en tid hvor mange pleier å reise.

Finn reise er en del av Schibsted, som inntil nylig også var eier av VG. VG eies nå av Schibsted Media, som igjen er 100 % eid av Tinius Trust. I juni 2024 kjøpte denne stiftelsen Schibsteds medievirksomhet.

Read Entire Article