Flyet med terrorsiktede Arfan Bhatti har landet i Norge

5 months ago 34


Neste uke er han innkalt som vitne i rettssaken mot Zaniar Matapour.

Fredag morgen tok et fly av fra en flyplass i Pakistan, med terrorsiktede Arfan Bhatti ombord.

Etter en mellomlanding i Romania landet flyet på Gardermoen klokken 18.33. Flere medier hadde allerede ventet ved rullebanen i lang tid da privatflyet fra finske Jetflite med Bhatti og beredskapstroppen ombord, landet.

Bhatti er siktet for å ha vært med på å planlegge terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022. To personer ble drept og 21 ble skadet i angrepet.

Lørdag formiddag vil Bhatti bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Tirsdag og onsdag neste uke blir han innkalt som vitne i rettssaken mot Zaniar Matapour, som er tiltalt for grov terror. Hans egen sak er ennå under etterforskning og ikke påtaleavgjort.

Les også: Bhatti endelig til Norge

Norske myndigheter har i over halvannet år arbeidet for å få Bhatti utlevert til Norge fra Pakistan. Bhatti og familien hans reiste til Pakistan to uker før terrorangrepet i Oslo.

Noen måneder etter angrepet i Oslo ble han pågrepet av pakistansk politi. Siden da har kampen pågått i det pakistanske rettssystemet for å få ham til Norge. Nå er han her.

– Det er veldig viktig først og fremst fordi det gjør det mulig å fullføre etterforskningen av terrorangrepet. Det er det viktigste, sier statsadvokat Sturla Henriksbø.

<-

Statsadvokat, Sturla Henriksbø.

Han er aktor i terrorsaken som for tiden går i Oslo tingrett. De har et håp om å få en forklaring av Bhatti neste tirsdag og eventuelt onsdag.

– Det bra at vi rakk å få ham til Norge så vi kan forsøke å få en forklaring av han i Matapour-saken, sier Henriksbø.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) er tilfreds med at det endelig er skjedd

– Når vi nå har lykkes, kan det gi oss flere svar på hva som skjedde den forferdelige natten og stille de skyldige til ansvar, sa Mehl tidligere fredag.

Bhattis forsvarer John Christian Elden, er på sin side skuffet over avgjørelsen om å utlevere Bhatti til norske myndigheter.

– Denne handlingen stiller spørsmål ved respekten for rettsprosessen og internasjonale juridiske prinsipper, mener han.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article